Τροφή για σκέψη

6ο Δημοτικό στη Ράχη: Ένα διαφορετικό σχολείο

Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας στη Ράχη δεν έχουμε ένα συνηθισμένο σχολείο. Οι αίθουσες δεν είναι οι κλασσικές μουντές, ομοιόμορφες, τυπικές σχολικές αίθουσες. Με την είσοδό σου στο σχολείο καταλαβαίνεις ότι εδώ κάτι διαφορετικό συμβαίνει.
Το MessiniaLIVE βρέθηκε στο σχολείο με αφορμή τη γιορτή λήξης του σχολικού έτους και κατέγραψε τους χώρους του που θυμίζουν εικαστικό εργαστήρι.
Με ευχάριστη έκπληξη διαπιστώσαμε ένα Δημοτικό διαφορετικό από τα άλλα.

Σε ένα ιδανικό περιβάλλον για παιδιά, ένας χώρος που περισσότερο θυμίζει σκηνικό απο θεατρικό έργο, ή περισσότερο εικαστικό εργαστήρι, έχουν μετατρέψει δάσκαλοι και παιδιά τον χώρο του σχολείου τους.

Σχολικές αίθουσες που ξεφεύγουν κατά πολύ απο τις συνηθισμένες, διακοσμημένες με μεράκι και πολλή φαντασία, έχουν αναγάγει την εκπαίδευση των μικρών μαθητών σε άλλο επίπεδο, σχεδόν υπερβατικό.
Τόσο η είσοδος του Σχολείου όσο και οι υπόλοιποι χώροι του σε ξεναγούν σε ένα άλλο περιβάλλον, ονειρεμένο, σουρεαλιστικό, βγαλμένο λες απο παραμύθι.

Αίθουσες διδασκαλίας μεταμορφωμένες σε εικαστικό εργαστήρι, με χρώματα παντού, παλιά αντικείμενα αξιοποιημένα, που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών και κάνουν το μάθημα ευχάριστο, σχεδόν παιχνίδι. Όλες αυτές οι εικαστικές παρεμβάσεις έχουν γίνει χάρη στην καθοριστική συμβολή του εκπαιδευτικού, Τάκη Βαρελά.
Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει απο το σκηνικό μιας θεατρικής παράστασης, με σκηνή απο ξύλο, προβολείς, ατμοσφαιρικά σκηνικά και μεγάλα ξύλινα καθίσματα-παγκάκια.

Επίσης στην είσοδο του Σχολείου πριν ανέβει κανείς στις αίθουσες αναβιώνει το παρελθόν, καθώς συναντάμε στημένη μια αίθουσα που βγήκε απο το χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Με τον μαυροπίνακα, τα ξύλινα θρανία, τον χάρτη Ελλάδος, τη σχολική τσάντα και τη σχολική μπλε ποδιά!

Έτσι οι μαθητές μέσα απο την εικονική αυτή επιστροφή στο παρελθόν έχουν εικόνα πως ήταν πριν δεκαετίες οι σχολικές αίθουσες και πως γινόταν το μάθημα. Ενώ άλλες γωνιές του σχολείου είναι εφάμμιλες ενός λαογραφικού μουσείου.

Έκθεση με φωτογραφικό υλικό απο το αρχείο του σχολείου, μάς ταξιδεύει στο παρελθόν σε δύσκολα αλλά και ευχάριστα μαθητικά χρόνια

Οι μικροί μαθητές είναι ενθουσιασμένοι και καμαρώνουν για το σχολείο τους, καθώς το μάθημα γίνεται διασκέδαση.
Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια οι προσπάθειες των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού που αγκάλιασαν με τόση αγάπη τους χώρους του σχολείου, και με τις δημιουργικές παρεμβάσεις τους ομόρφυναν τους χώρους διδασκαλίας για τους μικρούς μαθητές.

 

 

 

Ανεβαίνοντας τις σκάλες για τις αίθουσες διδασκαλίας

Οι μικροί μαθητές διασκέδασαν με την ψυχή τους κατά τηιάρκεια της παράστασης για τη λήξη της σχολικής χρονιάς

 

Σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό του 6ου Δημοτικού Σχολείου

6ο Δημοτικό στη Ράχη: Ένα διαφορετικό σχολείο
To Top