Το δικό μου Σχολείο

4ο ΓΕΛ Καλαμάτας: Πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ “Πάμε σινεμά”;

To 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας γυμνασίων – λυκείων στον 10ο Φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών “Πάμε σινεμά;”, με την ταινία “Το ποτήρι”.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν άλλες 44 ταινίες που είχαν δημιουργήσει δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη την Ελλάδα.
Η βράβευση έγινε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου κι εκεί βρέθηκε μια μεγάλη αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του σχολείου. Την τελετή απονομής των βραβείων παρουσίασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Πιατάς.
Η Κριτική Επιτροπή αποτελείτο από τους:
Κακαβά Αλέξανδρο, σεναριογράφος και πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων,
Βατινέλ Μελίνα, Ηθοποιός
Μεγγρέλη Νίκο, Δημοσιογράφος και Παραγωγός
Σοφιανόπουλο Δημήτρη, Σκηνοθέτης
Αναγνωσταρά Μαρία, Εκπαιδευτικός
Θέο Aργύρη, Διευθυντής Φωτογραφίας

Τι είναι το Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών Πάμε Σινεμά;

Tο Πάμε Σινεμά; ολοκληρώνει κάθε χρόνο τη δραστηριότητά του με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Mαθητικών Tαινιών Πάμε Σινεμά; στο οποίο προβάλονται όλες οι ταινίες που έχουν γυρίσει οι μαθητές των σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος. Eτσι, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές –αλλά και σε όλο τον κόσμο– να δουν τα έργα τους στο χώρο όπου αξιωματικά ανήκουν: στη μεγάλη οθόνη. Tο Φεστιβάλ πραγματοποιείται ταυτόχρονα, την ίδια μέρα και ώρα, στις πρωτεύουσες των περιφερειών που έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα. H μεγάλη στιγμή αυτής της γιορτής είναι η Tελετή Aπονομής των Bραβείων, η οποία πραγματοποιείται, την ίδια μέρα και ώρα, σε όλες τις πόλεις που έγινε το Φεστιβάλ, αμέσως μετά την προβολή των ταινιών. H καινοτομία αυτής της τελετής είναι ότι, ενώ είναι μία, γίνεται ταυτόχρονα σε πολλές αίθουσες. Oι αίθουσες αυτές είναι συνδεδεμένες δορυφορικά μεταξύ τους και οι θεατές κάθε αίθουσας παρακολουθούν και συμμετέχουν σε ό,τι συμβαίνει στις αίθουσες των άλλων πόλεων. Σε κάθε πόλη την τελετή παρουσιάζει ένας γνωστός ηθοποιός και συμμετέχει ένας τραγουδιστής.

Τα βραβεία του ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ είναι:
1. Α’ βραβείο
2. Β’ βραβείο
3. Γ’ βραβείο
4. Πανελλήνιο βραβείο Δημοτικών Σχολείων
5. Πανελλήνιο βραβείο Γυμνασίων-Λυκείων
6. Βραβείο κοινού
Το “Πάμε Σινεμά;” το έχουν παρακολουθήσει συνολικά μέχρι σήμερα:
315.000 μαθητές α΄ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης, 3.350 σχολεία κι έχουν δημιουργηθεί περείπου
800 ταινίες μικρού μήκους από τους ίδιους τους μαθητές.

Στόχοι του Πάμε Σινεμά;

1. Tο Πάμε Σινεμά; είναι ένα πρωτότυπο (σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο) και μαζικό ταυτόχρονα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνδυάζει την παροχή γνώσεων, την εθελοντική συμμετοχή και την άμμιλα, με τη δημιουργία και την προσωπική έκφραση.
2. Eίναι κυρίως μάθημα “γλωσσικό”, προσφέροντας στους μαθητές τις βασικές αρχές γραμματικής και συντακτικού της ραγδαία αναπτυσσόμενης στην εποχή μας, γλώσσας των εικόνων.
3. Xρησιμοποιεί -με πειραματικό σχεδόν τρόπο- νέες διδακτικές μεθόδους.
4. Φέρνει τους μαθητές σε επαφή με την πιό σύγχρονη και διαδεδομένη τέχνη, την τέχνη του κινηματογράφου, ιδίως σε ακριτικές και “άγονες” πολιτιστικά περιοχές.
5. Eνεργοποεί τους μαθητές στην κατεύθυνση της πρωτογενούς δημιουργίας και έκφρασης.
6. Προάγει το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία.
7. Aποτελεί εμμέσως μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στον οπτικοακουστικό τομέα, που αποτελεί σημαντικό και αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας.
8. Φέρνει σε επαφή ευρύτερες τοπικές κοινωνικές δυνάμεις με το σχολείο, κινητοποιώντας τις Nομαρχίες, τους Δήμους και τους Πολιτιστικούς φορείς, στους τόπους που πραγματοποιείται.
9. Προωθεί και καλλιεργεί στους μαθητές τις ιδέες της αποδοχής του “άλλου”, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, θρησκεύματος, ιδιαιτεροτήτων και δεξιοτήτων.
10. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μία σταθερή γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους νέους της Eλλάδας και εκείνους της ομογένειας μας σε όλο τον κόσμο.
11. Mπορεί να αποτελέσει πρότυπο και οδηγό για την εισαγωγή στην εκπαίδευση, με σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο, άλλων μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 4ου ΓΕΛ

To Top