Αθλητισμός

49α Παπαφλέσσεια: Το μεγάλο ραντεβού του στίβου με την “αφρόκρεμα” των αθλητών στο Στάδιο

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑ ΦΗΜΙΣΜΕΝΑ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ – ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το διεθνές μίτινγκ “Παπαφλέσσεια” θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 17:50 στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων αθλητών και αθλητριών από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Οι αγώνες λόγω των γενεθλίων του Μ.Γ.Σ. πέρσι, που συμπλήρωσε 130 χρόνια ιστορίας, έγινε προσπάθεια να αναβαθμιστούν, λόγω της επετείου και λόγω των εκδηλώσεων με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου. Μάλιστα στο στάδιο είχαν βρεθεί και δυο εν ενεργεία Υπουργοί (Βασιλειάδης και Χαρίτσης),  βουλευτές αλλά και αυτοδιοικητικοί, που όλοι υποσχέθηκαν στήριξη και αναβάθμιση των αγώνων. Προσωρινά οι αγώνες έλαβαν μια αίγλη, που δεν φαίνεται να έχει συνέχεια.

Έγιναν πράγματι προσπάθειες, εξασφαλίστηκαν χρήματα για την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με πρώτο το ταρτάν που κλείνει 33 χρόνια (!), όμως, φέτος, οι αγώνες ξαναγυρίζουν δυο βήματα πίσω: ελάχιστα έγιναν από τα εξαγγελθέντα και ίσως είναι οι αγώνες με το μικρότερο μπάτζετ όλων των εποχών!

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι τα φημισμένα “Παπαφλέσσεια” έχουν φτάσει σε ένα οριακό σημείο, που δεν το ονομάζουμε “σημείο μηδέν” αλλά σημείο ενεργοποίησης και αφύπνισης: ή θα αναβαθμιστούν πραγματικά ή το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο αφού έχουν βαλτώσει λόγω της οικονομικής δυσπραγίας…

Οπότε, αύριο θα δούμε αγώνες οργανωτικά άρτιους, λόγω της εμπειρίας των ανθρώπων που τους διοργανώνουν, εγκαταστάσεις που σταμάτησε ο χρόνος και δεν τις άγγιξε κανείς για ένα χρόνο, ίσως ακούσουμε και πάλι κάποιες υποσχέσεις και ευχόμαστε οι αθλητές και οι αθλήτριες να μας αποζημιώσουν με όμορφο θέαμα, καλές επιδόσεις και πολλά ρεκόρ! Και οι καλές επιδόσεις θα βοηθήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. 

Εξάλλου, πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες διοργανώσεις που γίνονται στη χώρα μας και στη διάρκεια της οποίας έχουν σημειωθεί εξαιρετικές επιδόσεις.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα οι διοργανωτές του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Αντωνίας Μπούζα, λόγω της σοβαρής υποστήριξης της Περιφέρειας με ένα μεγάλο ποσό (περισσότερα από 10.000 ευρώ) που καλύπτει τη διαμονή των αθλητών που συμμετέχουν, και του εκπροσώπου του Δήμου Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη, ως Αντιπρόεδρος του Αθλητικού φορέα, με τον Δήμο να συμμετέχει με ένα ποσό της τάξης των 2.000, της παραχώρησης των εγκαταστάσεων και την γενικότερη υποστήριξη των αγώνων όπου υπάρχει η δυνατότητα.

Στην Καλαμάτα μεταφέρεται το ενδιαφέρον των φίλων του στίβου, αφού εδώ θα γίνει αύριο Τετάρτη η διεθνής συνάντηση στίβου “Παπαφλέσσεια 2019“. Ένα μίτινγκ με μεγάλη παράδοση και ιστορία, στη διάρκεια του οποίου έχουν σημειωθεί σπουδαία ρεκόρ και εξαιρετικές επιδόσεις από μεγάλες μορφές του ελληνικού και παγκόσμιου στίβου.

Οι δρόμοι ταχύτητας αναμένεται να κλέψουν την παράσταση στη φετινή διοργάνωση. Η Ραφαέλα Σπανουδάκη, λίγο πριν αναχωρήσει για το Μινσκ, όπου θα συμμετάσχει στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, θα τρέξει στην Καλαμάτα τόσο 100 μ. όσο και 200 μ., με στόχο να κυνηγήσει καλές επιδόσεις. Η αθλήτρια έκανε την πρώτη δυνατή της κούρσα στα 100 μ. πριν λίγες ημέρες στη Φιλοθέη, ωστόσο ο αντίθετος άνεμος δεν της επέτρεψε να πετύχει επίδοση ανάλογη των δυνατοτήτων της. Εκκίνηση στα 100 μ. θα πάρουν ακόμη οι νεαρέςΜαρκέλα Παπανδρέου, Κατερίνα Λαφτσή, Στέλλα Μιχαηλίδου και Εμμανουέλα Καρυάμπα, που στο σύνολο τους έχουν τρέξει φέτος την απόσταση κάτω από 12.20. Η Σπανουδάκη θα επιδιώξει φέτος να κάνει γρήγορες κούρσες και στα 200 μ. και να βελτιώσει το 23.24 που είναι το ατομικό της ρεκόρ κάνοντας την αρχή στα Παπαφλέσσεια.

Στο ίδιο αγώνισμα με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία της νεάνιδας Άρτεμις Αναστασίου, που θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση μετά το πρόβλημα τραυματισμού με στόχο το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20, το οποίο είναι 24.10.

Στα 100 μ. των Ανδρών ο Γιάννης Νυφαντόπουλος είναι βάσει εμπειρίας εκείνος που έχει τον πρώτο λόγο, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του νεαρού ΣωτήρηΓκαραγκάνη, που στα Χανιά πέτυχε 10.43 και βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ. Ο Νυφαντόπουλος έχει πετύχει φέτος 10.45, ενώ έχει ατομικό ρεκόρ 10.30. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία τόσο του Κώστα Ζήκου, που θέλει να βελτιώσει το ατομικό του ρεκόρ (10.57), αλλά και του Γιάννη Κόκκινου που φέτος σημείωσε 10.62 και ξεπέρασε τον εαυτό του. Στα 200μ. επιστρέφει ο Παναγιώτης Τριβυζάς, που φέτος έχει ρίξει το βάρος του στα 400 μ., με στόχο να κυνηγήσει ένα χρόνο κάτω από τα 21.00.

Στο μήκος των ανδρών ο Μιχάλης Μερτζανίδης θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει το φετινό του 7,78 μ., ενώ ο Θανάσης Παπαδόπουλος μετά το 7,62 των Χανίων κυνηγά επίδοση πάνω από τα 7,70μ., επίδοση που αποτελεί όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημαΚ23. Ο Νίκος Καψής έχει πετύχει φέτος 7,70 μ., επίδοση που θέλει να βελτιώσει.

Στα 1.500 μ ο Ανδρέας Δημητράκης είναι σε καλή κατάσταση και θέλει μια επίδοση κάτω από 3.40.09, και σε αυτό θα τον βοηθήσει ο συναγωνισμός με τον Χρήστο Κοτίτσα, που στα Χανιά έτρεξε τα 800 μ. σε 1.48.49 και πέτυχε ατομικό ρεκόρ, αλλά και του Θάνου Καλάκου.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών ξεχωρίζει η Κωνσταντίνα Γιαννόπουλου, ηΝικολέτα Κυνατίδου αλλά και η Αναστασία Μαρινακου, που φέτος δείχνει να βρίσκει τον αγωνιστικό της ρυθμό.

Ενδιαφέρον θα έχουν και τα 400 μ. εμπ. τόσο στους Άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στους Άνδρες ο Δημήτρης Λεβαντίνος με 51.47 έχει την κορυφαία επίδοση στη χώρα και κυνηγά το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 (51.40), ενώ την ίδια επίδοση κυνηγά και ο Άρης Δρίτσας, ο οποίος έχει 52.48. Ο Κώστας Νάκος έχει την εμπειρία και είναι σε θέση να τρέξει κάτω από το ατομικό του 51.46, όπως και ο Πέτρος Κυριακίδης, που δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα να βελτιώσει το φετινό του 52.36.

Στις γυναίκες η Ελπίδα Τόκα έχει την καλύτερη επίδοση με 59.20, ενώ ακολουθεί η Άννα Κιάφα με 59.33 και δείχνουν να έχουν τον πρώτο λόγο. Η κορασίδα Αννα Χατζηπουργάνη πριν λίγες ημέρες τερμάτισε την απόσταση σε 60.43 και πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία της. Στο ίδιο αγώνισμα, η Ολυμπία Καραγιάννηδείχνει έτοιμη να κυνηγήσει την πρώτη της κούρσα κάτω από τα 60.00.

Οι Μαργαρίτα Τσουκαλά, Ελένη Γκέλη και Αφροδίτη Μανιού ξεχωρίζουν στο ακόντιο γυναικών και οι Ελένη Κουτσαλιάρη, Οξάνα Κορένεβα και Ιωάννα Ιωάννου στο μήκος γυναικών.

Οι συμμετοχές

Πρόγραμμα

     
        17.45                50 μ. ΑΓΟΡΙΩΝ ΔΗΜ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
18:00 100μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΗΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
18:10 ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ    
18:20 100μ. ΑΝΔΡΩΝ
18:30 80μ. ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α΄
18:40 80Μ. ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Α΄
18.55 400μ. ΕΜΠ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ
19:15 400μ. ΕΜΠ. ΑΝΔΡΩΝ
19:20 ΜΗΚΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΝΔΡΩΝ
19:25 100μ. ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑ
19:35 1.500μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ
19:40 1.500μ. ΑΝΔΡΩΝ
19:55 200μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ
20:05 200μ     ΑΝΔΡΩΝ
20:15
20:25  
To Top