ΚΟΙΝΩΝΙΑ

43 χρόνια από την παράνομη εισβολή στην Κύπρο – Μνημόσυνο στους πεσόντες

Σαράντα τρία χρόνια πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο κι ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε την Κυριακή 23/7 το πρωί Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, από τον π. Παναγιώτη Χριστόπουλο της ενορίας της Αγίας Αικατερίνης, σε μια σεμνή τελετή στην οποία αναπέμφθηκε δέηση για τους αγνοούμενους και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».
Προηγήθηκε μνημόσυνο στην Υπαπαντή και στη συνέχεια στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων, μπροστά από Διοικητήριο, ακολούθησε τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν στην Κύπρο και ιδιαιτέρως προς τους αγνοουμένους, παρουσία και του Πρέσβη της Κυπριακή Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Α. Κενεβέζος.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ευχήθηκε στην σύντομη ομιλία του «να είμαστε ενωμένοι ως Ελληνες, για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες συμφορές» κι ακολούθησε ο αντπρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Μεσσηνίας “Ο Πενταδάχτυλος” Γιάννης Βούρκος με μια συγκινητικιή ομιλία.
Ακολούθησαν η εκφώνηση των ονομάτων των εννέα Καλαματιανών αγνοουμένων, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στεφάνια κατέθεσαν ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, ο δήμαρχος Καλαμάτας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση, ο διοικητής της 120 ΠΕΑ Σμήναρχος (Ιπτάμενος) Χρήστος Πεταλάς, ο εκπρόσωπος των πολεμιστών της Κύπρου Μιχάλης Μοντάλδος και οι εκπρόσωποι των οικογενειών των αγνοούμενων Ρούλα Κατούντα και των πεσόντων στην Κύπρο Ανδρονίκη Σταύρου.

Η ελπίδα δεν σβήνει…

Οι Καλαματιανοί αγνοούμενοι είναι: Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Κατούντας και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής και Ανδρέας Σταθόπουλος.

Τιμές απέδωσε άγημα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, ενώ τη μουσική κάλυψη παρέσχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Το αποτέλεσμα: «παράνομη κατοχή του 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας. 220.000 Κύπριοι εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους, 4.000 περίπου σκοτώθηκαν και 1.619 δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης γης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 60% των τουριστικών εγκαταστάσεων».

To Top