ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 4 κυβερνητικά σενάρια για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος

Η επαναφορά στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα είναι ο στόχος της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος, δηλαδή της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου 2021, με τέσσερα βασικά σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι και τις ανακοινώσεις να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.
Τα πρόσθετα μέτρα θα υλοποιηθούν στην περίπτωση που η ΕΕ δεν προχωρήσει στην επιβολή ενιαίου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF. Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επιδιώκει τη δραστική αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και είναι χαρακτηριστικό ότι στα σενάρια που έχουν παραδοθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προβλέπουν ακόμη και τη μείωση των τιμών στα προ κρίσης επίπεδα. Βέβαια, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, τα πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν με γνώμονα τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτεινόμενες παρεμβάσεις, που θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της λειτουργίας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, δηλαδή δεν θα υπάρξει τροποποίηση του καθορισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).
Έτσι, τα τέσσερα σενάρια αφορούν σε:
1. Καθορισμό ανώτατου ύψους αμοιβής ανά μεγαβατώρα για όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς. Δηλαδή, η χρηματιστηριακή αγορά θα λειτουργεί κανονικά με βάση την ΟΤΣ, όπως και το διασυνοριακό εμπόριο. Στη διαδικασία της εκκαθάρισης θα τεθεί πλαφόν πληρωμής. Επιπλέον κόστη θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
2. Επιβολή πλαφόν αμοιβής ανά μεγαβατώρα διαφορετικό ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνιτικά, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά).
3. Συνδυασμός πλαφόν και επιδοτήσεων.
4.Μεγάλες αυξήσεις στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
Όποια απόφαση ληφθεί θα συνοδεύεται και από την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Η τελική επιλογή των μέτρων θα γίνει τον Μάιο με βάση και την πορεία των τιμών ενέργειας, ενώ η εφαρμογή θα ισχύσει από τον Ιούνιο. Όπως προαναφέρθηκε, όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Μιχάλης Μαστοράκης από την εφημερίδα Political

Τα 4 κυβερνητικά σενάρια για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος
To Top