Τουρισμός

3η πανελλαδικά η Καλαμάτα στη χρήση Seatrac

1.194 XΡΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ SEATRAC ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ SEATRAC ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τη γενική αποδοχή των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα έχουν κερδίσει οι μηχανισμοί Seatrac, με τους οποίους μπορούν να κάνουν αυτόνομα μπάνιο στη θάλασσα.
Χαρακτηριστικά, ένας φίλος του Seatrac στην Ανάσταση, έγραψε τα εξής για την εμπειρία του: «Η Καλαμάτα απέκτησε Seatrac οργανωμένο από την πρώτη στιγμή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρια εγώ προσωπικά τα πρώτα μπάνια πού έκανα με την βοήθεια του Σιτρακ ήταν στην Καλαμάτα έκανα σχεδόν 250 χιλιόμετρα κάθε φορά που ήθελα να κάνω ένα μπάνιο ακόμη μπορώ να πω ότι ήταν τόσο προσβασιμα και οργανωμένα όλα που ήμουν 100% της 100 % αυτονομος ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς που δούλεψαν για το καλύτερο τον ΑμεΑ Και φυσικά ένα μεγάλο μπράβο στην εταιρεία ΤOBEA που με τον μηχανισμό Σιτρακ μας δίνει το δικαίωμα της ελευθερίας!!!!!».

2 SEATRAC ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: TO 2015 ΜΠΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ SEATRAC ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ-TO 2017 TO ΔΕΥΤΕΡΟ

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ο Δήμος Καλαμάτας, με δαπάνες από Δημοτικούς Πόρους, εγκατέστησε το πρώτο Seatrac στην παραλία του Ιερού Ναού Ανάστασης, ενώ το 2017, με δαπάνες του Δήμου και των χορηγών Διάπλαση ΑΕ Κέντρο Αποκατάστασης και ξενοδοχείο Filoxenia (Πανελένη ΞΤΑΕ) ομίλου Grecotel, αγοράσθηκε άλλο ένα Seatrac, το οποίο τοποθετήθηκε στο τέρμα της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από το πρώτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση που παρέσχε στο Δήμο η εταιρεία ΤΟΒΕΑ, που παράγει και υποστηρίζει τη λειτουργία των Seatrac, μέχρι τις 13 Αυγούστου 2019 η χρήση των μηχανισμών αυτών στην ακρογιαλιά της Καλαμάτας παρουσίαζε τα εξής στοιχεία: Seatrac Ανάσταση 951, Seatrac «Φιλοξένια» 243.
Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας που διενεργεί η εταιρεία είναι ότι οι χρήστες του Seatrac κάνουν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα μπάνια το χρόνο από ό,τι πριν εγκατασταθεί το Seatrac.
Σύμφωνα δε με παρατιθέμενο γράφημα από ρεπορτάζ της ιστοσελίδας iefimerida, το Seatrac στην Ανάσταση είναι 3ο κατά σειράν σε χρήση πανελλαδικά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ SEATRAC

Μάλιστα, οι μηχανισμοί αυτοί είναι γνωστοί και στο εξωτερικό και υπάρχουν επισκέπτες που επιλέγουν να κάνουν διακοπές με βάση την ύπαρξη Seatrac. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυρία από τη Ρωσία προανήγγειλε την άφιξη στην Καλαμάτα τουριστών σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά τις 25 Αυγούστου 2019, προκειμένου να κάνουν μπάνια με Seatrac.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας ακόμη 4 μηχανισμών Seatrac.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από τον Δήμο Καλαμάτας, seatrac διαθέτει από φέτος και ο Δήμος Δυτικής Μάνης στις εξής παραλίες: Στούπα, Αγιος Νίκόλαος [παραλία Πανταζή], Καρδαμύλη [παραλία Ριτσά], Ακρογιάλι Αβίας.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ AμεΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ SEATRAC ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΗΣ

Το ενδιαφέρον των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένων, εγκύων, ατόμων με αναπηρία είναι ιδιαίτερα αυξημένο για τις παραλίες των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, και αποδεδειγμένα επισκέπτες επιλέγουν τόσο τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα όσο και τα πανέμορφα χωριά της Μάνης, για να κάνουν τις διακοπές τους και τα μπάνια τους, αφού κριτήριο πλέον για την επιλογή των διακοπών τους είναι η ελεύθερη και αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα.

Τεχνικός της εταιρείας TOBEA, επί το έργον στην παραλία της Καρδαμύλης

Η εταιρεία TOBEA αναλαβάνει την εγκατάσταση των seatrac αλλά και τη συντήρησή τους. Μάλιστα όταν προκύπτει πρόβλημα αμέσως ενημερώνονται και σπεύδουν προς επιδιόρθωση αυθημερόν. Το MessiniaLIVE βρέθηκε σε έλεγχο και επισκευή του seatrac στην παραλία της Καρδαμύλης, όταν λόγω των κυμάτων είχε μετακινηθεί η σκάλα πρόσβασης στη θάλασσα. Ο Ζαχαρίας, τεχνικός της TOBEA, που ήρθε αυθημερόν από την Πάτρα, μας εξήγησε πως είχε προκύψει το πρόβλημα και λόγω των κυμάτων χρειαζόταν επανατοποθέτηση και ενίσχυση η ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα. Μας εξήγησε αναλυτικά πως μέσω ειδικού τηλεκοντρόλ λειτουργεί το ειδικό κάθισμα, και έτσι παρέχει αυτονομία στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Όπως μας είπε, μπορούν τα άτομα που ενδιαφέρονται να μπαίνουν στο site της TOBEA, να συμπληρώνουν την αίτηση και θα τους αποστέλλεται στο σπίτι τους το ειδικό τηλεκοντρόλ, το οποίο μπορούν να το χρησιμοποιούν σε οποιοδήποτε seatrac, σε όλες τις παραλίες της χώρας μας.

Μας ανέφερε περιπτώσεις ατόμων, με χρόνια κινητικά προβλήματα-που έτυχε και είδε ο ίδιος λόγω της δουλειάς του- οι οποίοι κατάφεραν και έκαναν μπάνιο αυτόνομα μετά από 20 και 25 χρόνια, και πόσο συγκλονιστικό ήταν αυτό.
Η εγκατάσταση του seatrac συνοδεύεται από ξύλινο διάδρομο πρόσβασης στη θάλασσα αλλά και αποδυτήρια για ΑμεΑ, διευκολύνοντας έτσι τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι αφού παρκάρουν το αυτοκίνητό τους, να κατευθυνθούν στη θάλασσα και στη συνέχεια να μπουν στο νερό με τη ράμπα πρόσβασης, αυτόνομα και ελεύθερα.

To Top