Υγεία

387 άτομα εξετάστηκαν δωρεάν για σακχαρώδη διαβήτη

ΣΕ 3 ΩΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ 387 ΑΤΟΜΑ

387 συμπολίτες μας εξετάστηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας για σακχαρώδη διαβήτη, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του σακχαρώδη διαβήτη και στην Καλαμάτα. Από τις 10 το πρωί και για 3 ώρες, μέχρι και τη 1 το μεσημέρι 300 άνθρωποι πέρασαν από το ειδικό κιόσκι που είχε στηθεί και εξετάστηκαν από τους γιατρούς. Μάλιστα, 10 εξ αυτών βρέθηκαν με διαβήτη, χωρίς να το γνωρίζουν.

Την εκστρατεία ενημέρωσης για τον διαβήτη, και με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών της Μεσσηνίας, διοργάνωσαν: το Διαβητολογικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας από κοινού με το Σύλλογο Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας “Γλυκιά Μεσσηνία” και σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, τον Ερυθρό Σταυρό Καλαμάτας, την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ και την Π.ΟΜ.ΑμεΑ Πελοποννήσου, και ΤΟΜΥ Καλαμάτας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δίνονταν ενημερωτικά φυλλάδια και έγιναν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και, όπου χρειαζόταν γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Η 14η Νοεμβρίου η οποία καθιερώθηκε το 1991 από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, αποτελεί πλέον μια εξαιρετικά οργανωμένη εκστρατεία κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη με τις συμμετέχουσες χώρες να υπερβαίνουν τις 160.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2018-2019 έχει ως κεντρικό θέμα “Οικογένεια και Διαβήτης”.
Η εκστρατεία στοχεύει να τονίσει τη σημασία της πάθησης, καθώς και της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισής της, όχι μόνο για το ίδιο το άτομο με διαβήτη, αλλά και για την οικογένειά του στο σύνολό της.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία κατά του Διαβήτη (ΙDF) αναφέρει ότι πάνω από 425 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Η Ελλάδα, εξαιτίας του τρόπου ζωής (υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας) συγκαταλέγεται στα κράτη με υψηλούς ρυθμούς αύξησης των ατόμων με Διαβήτη. Αυτό επιβάλλει άμεσα τη λήψη μέτρων πρόληψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Περίπου 1 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Σακχαρώδη διαβήτη, ενώ, δυστυχώς, 1 στα 2 άτομα δεν το γνωρίζει

Οι περισσότεροι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, ο οποίος μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση, καθώς και η διατήρηση του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην πρόληψη, όσο και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Λόγω αυτής της ραγδαίας αύξησης των ατόμων με ΣΔ, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση στους πολίτες έτσι ώστε να γίνεται η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου για την αποφυγή των σοβαρών επιπλοκών και την καλή διαβίωση του πάσχοντα.

OI OΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

To Top