Επί Σκηνής

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας: Πρεμιέρα με “Ντενεκεδούπολη”-“Τα μαγικά καρυδότσουφλα”-“Ο γάμος του Καραγκιόζη”

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 1ης ΗΜΕΡΑΣ

Το πρόγραμμα της 1ης ημέρας του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Δευτέρα 7 Μαϊου 2018
– Ώρα 10.00 το πρωί
Ο δήμαρχος θα χαιρετίσει και θα κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ ακολουθεί η παράσταση:
“Ντενεκεδούπολη” από την κουκλοπαρέα της Πειραματικής Σκηνής σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας 3+, διάρκεια 45 λεπτά

Το έργο

“Δημιουργήσαμε ένα κείμενο με βάση διάφορες ιστορίες από τα έργα της Ευγενίας Φακίνου όπως, «Το ταξίδι του Μελένιου», «Τα πλούσια Φυσερά» με αρχηγό τον Ουλτραμέρ και τις κακές, μαύρες και ύπουλες «Καμινάδες», τις γεμίσαμε με τα όμορφα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και ζωντανέψαμε το Μελένιο, τη Μηλίτσα, το Σοφό, το Σαρδέλα, το Γαλατένιο, τον Καλαμάρη, το Ζουληχτή, το Μαρόν, τον Ουλτραμέρ, τις Καμινάδες και τόσους άλλους ήρωες της Ντενεκεδούπολης, τους χαρίσαμε τις φωνές μας και τραγουδήσαμε μαζί τους τα τραγούδια του Μαρκόπουλου. Έτσι δώσαμε και πάλι πνοή στο αντικειμενοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου, που έχει ψυχαγωγήσει γενιές και γενιές παιδιών από το 1975”.

Κείμενο: Ευγενίας Φακίνου
Μουσική: Γιάννη Μαρκόπουλου
Επιμέλεια σκηνικού και κουκλοκατασκευές: Λέττα Πετρουλάκη
Σκηνοθεσία: Ομάδα κουκλοθέατρου
Παίζουν: Φανή Αλεξανδρίδη, Γιώτα Βασιλειάδη, Μίνα Μουρίκη, Κατερίνα Πετρουλάκη, Λέττα Πετρουλάκη

Ο θίασος

Η «Κουκλοπαρέα» της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας ασχολείται ερασιτεχνικά με το κουκλοθέατρο τώρα και 19 χρόνια. Ιδρυτικά μέλη της είναι οι κουκλοπαίκτριες Φανή Αλεξανδρίδη και Λέττα Πετρουλάκη, οι οποίες παίζουν κουκλοθέατρο ανελλειπώς όλα αυτά τα χρόνια, προσφέροντας το χρόνο και την εμπειρία τους αφιλοκερδώς, όπως και η υπόλοιπη ομάδα . Έχει ανεβάσει 23 παραστάσεις κουκλοθέατρου με διαφορετικά είδη κούκλας και ποικίλες τεχνικές.
Έχει παρουσιάσει παραστάσεις κουκλοθέατρου σε αρκετά μέρη της Ελλάδας.
Έχει πάρει μέρος 2 φορές στο Διεθνές Φεστιβάλ κουκλοθέατρου στο Κιλκίς(τμήμα Νέων Κουκλοπαικτών) και στο ίδρυμα Κακογιάννη στα πλαίσια της UNIMA HELLAS. Επίσης έχει συμμετάσχει με παραστάσεις κούκλας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις καλοκαιριού Δήμων της περιοχής και όχι μόνο.
Μέλη της έχουν εκπαιδευτεί παρακολουθώντας μαθήματα κατασκευής και εμψύχωσης θεατρικής κούκλας και διοργανώνουν σεμινάρια και εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης θεατρικής κούκλας σε παιδιά και ενήλικες.
Είναι μέλος της UNIMA HELLAS.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ευριπίδου 2, Καλαμάτα 24100
Επικοινωνία: 2721021653, 6971540945

Ώρα 11.30 το πρωί
“Τα μαγικά καρυδότσουφλα” από το θίασο ΚΟΚΟΥΜΟΥΚΛΟ σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας 4+, διάρκεια 50 λεπτά

Ώρα 6.00 το απόγευμα

“Τα μαγικά καρυδότσουφλα” από το θίασο ΚΟΚΟΥΜΟΥΚΛΟ σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας 4+, διάρκεια 50 λεπτά
Στο κοινό της πόλης μας (εισιτήριο: 3 ευρώ παιδικό, 5 ευρώ ενήλικες)

Το έργο

«Μια φορά και ένα καιρό ζούσε ένας φαντασμένος άρχοντας που ονειρευόταν να γίνει βασιλιάς – να αποκτήσει τη «Χρυσή Κορώνα».
Ώσπου μια μέρα ακούστηκε η ανακοίνωση της Βασίλισσας:
«Όποιος το πολύτιμο αγαθό της φιλίας κατακτήσει, της Βασίλισσας την κορώνα θα κερδίσει!»
Τι θα κάνει τώρα ο άρχοντας που δεν έχει ιδέα τι είναι η φιλία;
Τι θα κάνουν τώρα οι φτωχοί χωρικοί και η κότα η Παρδάλω που προσπαθούν να ξεφύγουν από την καταπίεση του άρχοντα;
Τι ρόλο θα παίξουν στην ιστορία ένα μικρό κοριτσάκι, μια χούφτα μαγικά καρυδότσουφλα, ένα λάθος και ο Πατάτιος, ο υπηρέτης του άρχοντα;
Σύγχρονη διασκευή ενός παλιού, µα και επίκαιρου σκωτσέζικου παραµυθιού
για τις σηµαντικές αξίες της ζωής και τη δύναµη της φιλίας.
Μια παράσταση που συνδυάζει το κουκλοθέατρο με το παιδικό θέατρο.

Συντελεστές:
Κούκλες – σκηνικά: ομάδα Κοκου-Μουκλό
Μουσική: Σοφία Ταµβακοπούλου
Κοστούµια: ΚΙΚΙ
Εμψύχωση: Ηρώ Θεοδώρου – Δηµήτρης Παπαδάτος

Ο θίασος

Η ομάδα κουκλοθεάτρου Κοκου-Μουκλό ιδρύθηκε το 2003 από τις κουκλοπαίκτριες Βάσω Γιαρένη και Ηρώ Θεοδώρου.
Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει δέκα παιδικές παραστάσεις και δύο παραστάσεις για ενήλικες.
Η ομάδα έχει συνεχή παρουσία από το 2003 στο χώρο του κουκλοθέατρου δίνοντας παραστάσεις σε σχολεία, θέατρα, φεστιβάλ, ενώ τους θερινούς μήνες περιοδεύει σε δήμους όλης της Ελλάδας.
Στο πέρασμα του χρόνου η ομάδα έχει πλαισιωθεί με αξιόλογους νέους συνεργάτες, μουσικούς, φωτιστές, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συγγραφείς κ.ά.
Επίσης, μέσα από τη συνεργασία με άλλες τέχνες και καλλιτέχνες, η ομάδα εξελίσσεται εκφραστικά, τεχνικά και αισθητικά.
Η ομάδα είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας UNIMA, (Union Internationale de la Marionnette)

Ώρα 7.30 το απόγευμα

“Ο γάμος του Καραγκιόζη” από το Θέατρο Σκιών του Κων. Δημητρακόπουλου
ηλικία θεατών 3 +, διάρκεια 35 λεπτά
Στο κοινό της πόλης μας (εισιτήριο: 3 ευρώ παιδικό, 5 ευρώ ενήλικες)

Το έργο

Ο γέρο-Δημητράκης ψάχνει να βρει έναν γαμπρό για τη μεγάλη του αδελφή. Ο Χατζηαβάτης προτείνει τον Καραγκιόζη για γαμπρό, λέγοντάς ένα μικρό ψέμα. Για το γάμο του Καραγκιόζη έρχονται όλοι οι φίλοι του Καραγκιόζη δίνοντάς του ευχές.
Ο αγαπημένος μας ήρωας τελικά, μέσα απο τα καμώματά του, θα παντρευτεί την ηλικιωμένη γυναίκα;

Ο θίασος

Ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος είναι μαθητής της Λυκείου και ασχολείται με το Θέατρο Σκιών από μικρό παιδί. Μαζί με τη μικρότερη αδελφή του τη Γεωργία έχουν δώσει πολλές παραστάσεις με ήρωα τον Καραγκιόζη σε όλη τη Μεσσηνία με μεγάλη επιτυχία. Εκτός από καραγκιοζοπαίκτης είναι και μέλος της θεατρικής ομάδας εφήβων της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας και έχει πάρει μέρος σε πολλές παραστάσεις, αρχαίου δράματος και σύγχρονου θεάτρου..
Επικοινωνία: Κωννος Δημητρακόπουλος τηλ. 6987447476

ΚΑΙ 2 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήρια από Ιρίνα Μπόικο- white puppet

1. Δευτέρα 7 Μαϊου 2018, ώρα: 10.00-12.00 π.μ. στην Πειραματική Σκηνή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΡΟΤΑΣ για παιδιά Δημοτικού ηλικίας 6+ ετών

Εργαστήρι κατασκευής μαρότας για παιδιά (μέγιστος αριθμός 12). Στο εργαστήρι αυτό, με διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά θα μάθουν για την τέχνη του κουκλοθέατρου, θα κατασκευάσουν μια κούκλα-μαρότα και θα φτιάξουν μαζί μια ιστορία, παρουσιάζοντάς την με τις κούκλες που έφτιαξαν!

(δωρεάν σε μαθητές Δημοτικού) .

στην Πειραματική Σκηνή (διάρκεια 2 ώρες)

2΄. Δευτέρα 7 Μαϊου 2018, ώρα: 6.00-8.00 μ.μ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ (μέχρι 20 άτομα)

Ένα δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικο κοινό, που θα παρουσιάσει την τέχνη του κουκλοθέατρου, όπου πέρα από τις θεωρητικές γνώσεις, θα φτιάξουμε μια γαντόκουκλα ή μια μαρότα με τη δική της ιστορία. (συμμετοχή 10 ευρώ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ -Γνωριμία με την τέχνη του κουκλοθέατρου -Είδη κουκλών -Επιλογή κούκλας ανάλογα με την ιστορία μας -Φτιάξιμο της ιστορίας μας -Κατασκευή κούκλας και χειρισμός

στην Πειραματική Σκηνή (διάρκεια 2 ώρες)

To Top