ΑΓΡΟΤΙΚΑ

2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale στους Δελφούς για το ελαιόλαδο και την υγεία

Στους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης», θα διεξαχθεί το 2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία.

Το συμπόσιο διοργανώνεται 1 – 4 Δεκεμβρίου 2019, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με τη συμμετοχή επιστημόνων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, αλλά και από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Τυνησία, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εργασίες της επιστημονικής αυτής δράσης θα είναι μόνο στην αγγλική γλώσσα.

Έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός πως την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Γέιλ με βασικούς υποστηρικτές το Δήμο Δελφών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το πρώτο αντίστοιχο συμπόσιο είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο στο Νιου Χέιβεν, του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, και είχε συγκεντρώσει, επί τέσσερις ημέρες, πλήθος διακεκριμένων ομιλητών από διάφορες χώρες.

Το «2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το ελαιόλαδο και την υγεία» , ως μέρος μίας συνεχιζόμενης πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Ελιάς του Yale, διερευνά το μέλλον της ελιάς, τα προϊόντα και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη και πλανητική υγεία.

Οι ενότητες:

  1. Η πρώτη ενότητα του συμποσίου είναι αφιερωμένη στη σχέση της ελιάς με τη διατροφή. Θα εξετάσει τις τροφές που βασίζονται στην ελιά, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως του κλινικού ιατρού, του αγρότη και του μάγειρα.
  2. Η δεύτερη ενότητα θα εξετάσει τα παράγωγα της ελιάς και του ελαιολάδου, επιχειρώντας να παρουσιάσει πού έχει φθάσει σήμερα η έρευνα, αλλά και την τάση να διευρυνθούν τα «σύνορα» αυτά.
  3. Η τρίτη ενότητα αφορά την υγεία του πλανήτη, θέτοντας στο επίκεντρο τα δύσκολα θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και της επεξεργασίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία που ασχολείται με τα προϊόντα και τα παράγωγα ελαιολάδου, με κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
  4. Η τέταρτη ενότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τυποποιητές ελαιολάδου και αναφέρεται στις πρακτικών προώθησης που εφαρμόζουν εταιρείες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Σε αυτή την ενότητα προεδρεύει η κυρία Rosa Vañó από το Castillo de Canena, μιας εταιρεία που είναι αφιερωμένη στην παραγωγή της υψηλότερης ποιότητας ελαιόλαδου και τα προϊόντα τους έχουν κερδίσει μεγάλο σεβασμό σε όλη την Ισπανία και τον υπόλοιπο κόσμο.
  5. Η πέμπτη ενότητα στρέφει το ενδιαφέρον της στον τρόπο παραγωγής της ελιάς, με έμφαση σε μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ θα παρουσιαστούν αγαπημένοι στο κοινό τρόποι κατανάλωσης μέχρι δημογραφικά στοιχεία των καταναλωτών της ελιάς και των προϊόντων της.

Παναγιώτης «Γαστροναύτης» Παπανικολόπουλος

2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale στους Δελφούς για το ελαιόλαδο και την υγεία
To Top