Τροφή για σκέψη

28η Οκτωβρίου και ….πολιτικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Aίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του πρώην βουλευτή και υπουργού Γιάννη Λαμπρόπουλου. Ο πρώτος έκανε λόγο για Ελλάδα που σέρνεται και είναι στα γόνατα, και ο δεύτερος ότι πρέπει να γίνει στη χώρα άμεση πολιτική αλλαγή με καινούργια Κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις αυτές ειπώθηκαν ως το καθιερωμένο πολιτικό μήνυμα της ημέρας εορτασμού της εθνικής μας επετείου και αμέσως μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα που μιλούσε για νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για τουριστική ανάπτυξη και αναβάθμιση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας που το χαρακτήρισε ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο σε όλη την Ευρώπη, για το μεγάλο τουριστικό ρεύμα φέτος στη χώρα μας και την έξοδό της από τα μνημόνια το καλοκαίρι 2018.

Αμέσως λοιπόν μετά τις αισιόδοξες και πανηγυρικές δηλώσεις του υφυπουργού ήρθαν “γροθιά στο στομάχι” οι δηλώσεις των Νίκα και Λαμπρόπουλου που έθεταν τα πράγματα σε μια άλλη διάσταση και πραγματικότητα. “Σήμερα η Ελλάδα σέρνεται, είναι στα γόνατα”, δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας γκρεμίζοντας το αφήγημα του Στέργιου Πιτσιόρλα και “αδειάζοντας” πλήρως τον προλαλήσαντα υφυπουργό.
Ενώ ο Γιάννης Λαμπρόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, έστειλε το δικό του πολιτικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες “η χώρα χρειάζεται άμεση πολιτική αλλαγή με καινούργια κυβέρνηση”. Δεν εξήγησε βέβαια τους λόγους που είναι επιτακτική και άμεση αυτή η πολιτική αλλαγή, αλλά ο νοών…νοείτω.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα μηνύματα των πολιτικών στις εθνικές επετείους δεν περιορίζονται μόνο σε θερμά λόγια τιμής και μνήμης που εξάρουν το εθνικό φρόνημα, αλλά είναι διανθισμένα με άλλα μηνύματα, ώστε να καθίστανται διαχρονικά και να εναρμονίζονται με τη σημερινή πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Έτσι οι ευσεβείς πόθοι για επιστροφή στην εξουσία γίνονται επιτακτική ανάγκη για πολιτική αλλαγή και η προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας παρουσιάζει την χώρα μας να είναι γονυπετής.
Οι χωρίς λόγο και αιτία “βαρυσήμαντες” δηλώσεις που γίνονται στις εθνικές επετείους έχουν διττό στόχο: Αφενός να προκαλέσουν αίσθηση και να συζητηθούν, αφετέρου να περάσουν το πολιτικό τους μήνυμα στο πολιτικό τους ακροατήριο και στους εν δυνάμει ψηφοφόρους.

Οι πολίτες όμως δεν είναι ιθαγενείς της Μπανανίας, έχουν και γνώση και μνήμη. Γνωρίζουν πως για να βρεθεί η χώρα σε αυτή την κατάσταση μεσολάβησαν πολλά χρόνια κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, ρεμούλας, μίζας, πάρτυ με δανεικά και αγύριστα προς ημετέρους και φίλα προσκείμενους, διαφθορά και διαπλοκή, σκάνδαλα οικονομικά ακόμα και τα χρόνια της κρίσης που αποκαλύπτονται σήμερα, και που όλα αυτά συνέβαλαν στον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, και βρεθήκαμε ξαφνικά με ένα έλλειμμα 15% και παρά τρίχα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μια χρεοκοπημένη χώρα με δυσθεώρητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χρέος.
Και αφού φορτωθήκαμε από το 2010 μνημόνια και προγράμματα λιτότητας γίνεται πλέον μια υπερπροσπάθεια να ανακάμψει η χώρα και να βγει από τη δίνη της λιτότητας. Η χώρα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων έχασε το 25% του ΑΕΠ και η ανεργία σκαρφάλωσε από το 8% στο 28%, ενώ σφαγιάστηκαν μισθοί και συντάξεις αλλά και εργασιακά δικαιώματα στον βωμό της δημοσιονομικής συμμόρφωσης.

Σήμερα όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για Ελλάδα που σέρνεται στα γόνατα όταν η χώρα ανακάμπτει. Τα οικονομικά στοιχεία άλλωστε το πιστοποιούν. Ο τουρισμός επιτυγχάνει κάθε χρόνο ρεκόρ, ο ELA μειώθηκε, τα capital controls σταδιακά χαλαρώνουν, η ανεργία μειώθηκε κατά 6 μονάδες, η χώρα βγήκε ξανά στις αγορές μετά το 2014, μεγάλα έργα ολοκληρώνονται και παραδίδονται στους πολίτες. Σίγουρα χρειάζονται πολλά περισσότερα να γίνουν, ώστε οι πολίτες να αισθανθούν την οικονομική ανάκαμψη και στην καθημερινότητά τους.

Η δήλωση “Σήμερα η Ελλάδα σέρνεται, είναι στα γόνατα” μόνο ως υπερβολή μπορεί να εκληφθεί, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και προσβάλει τη νοημοσύνη των πολιτών.
Αν η Ελλάδα σήμερα σέρνεται, πριν 5 χρόνια σε τι κατάσταση βρισκόταν; Ή συγκρίνουμε ατυχώς τη σημερινή οικονομική κατάσταση με τις εποχές μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες που φουσκώναμε από περηφάνια -και ακόμα δεν ξέρουμε πόσο μας κόστισαν ως χώρα- και την επίπλαστη αφθονία των δανεικών και αγύριστων μέσα από τη φούσκα ενός άνευ προηγουμένου υπερκαταναλωτισμού;

Εκείνων των “ένδοξων” ημερών τα απόνερα πληρώνουμε σήμερα με την Κυβέρνηση να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, προκειμένου να ισορροπήσει μεταξύ αυστηρού προγράμματος λιτότητας και ελάφρυνσης των βαρών από τις πλάτες των αδυνάτων.

Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη, αλλά όχι, η χώρα δεν σέρνεται, δεν είναι στα γόνατα, δεν παρακαλάει, δεν είναι το μαύρο πρόβατο και δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα όπως επιχειρείται να παρουσιαστούν.

Τα λεγόμενα του ενός πολιτικού ανδρός συμπληρώνουν το αφήγημα του άλλου, ωστόσο η πραγματικότητα διαψεύδει και τους δύο.
Αν η Ελλάδα σερνόταν γονυπετής, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος Καλαμάτας, δεν θα εγκαινίαζε το υπερσύγχρονο δημαρχιακό συγκρότημα κτηρίων, ένα κτήριο πρότυπο, ούτε τον περιμετρικό Καλαμάτας, ενώ η ανάπλαση του τελευταίου τμήματος της Αριστομένους και η επερχόμενη ανάπλαση της παραλιακής θα αποτελούσαν όνειρα θερινής νυχτός. Ούτε η ένταξη σε ΣΔΙΤ κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για νέα σχολικά συγκροτήματα και υπερσύγχρονο Κλειστό Κολυμβητήριο στην Καλαμάτα και νέο Κλειστό Γυμναστήριο θα γινόταν. Είναι οξύμωρο από τη μια να εγκαινιάζεις νέα έργα ή να προαναγγέλλεις άλλα, και από την άλλη να κάνεις δηλώσεις για Ελλάδα που σήμερα σέρνεται και είναι στα γόνατα.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις μελοδραματικές δηλώσεις που εξυπηρετούν μικροπολιτικούς σκοπούς και προσωπικές φιλοδοξίες και ας αντικρίσουμε κατάματα την πραγματικότητα, βγάζοντας τις κομματικές παρωπίδες.

Μαίρη Περδικέα

28η Οκτωβρίου και ….πολιτικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες
To Top