Χορός

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Απόψε η πρεμιέρα

Σήμερα Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, ξεκινά δυναμικά το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα διαρκέσει φέτος μέχρι τις 28 Ιουλίου. 

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σε σύνολο 25 χρόνων του Φεστιβάλ, ο ίδιος είναι Δήμαρχος επί 13 έτη. «Αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες, αλλά κρατήσαμε το θεσμό πολύ ψηλά. Συμβάλαμε στην ανάπτυξή του, γιατί το Φεστιβάλ είναι ένα παράθυρο ανοιχτό και έχει πανευρωπαϊκή αναφορά για την Καλαμάτα», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως, επίσης, τον χαροποιεί η εξέλιξη ότι η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα έδωσε νέα ώθηση στο Φεστιβάλ, έχει δε επαινεθεί και καταξιωθεί γι’ αυτό πανελλαδικά. Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε όλες τις Διευθύντριες, που έχουν υπηρετήσει το θεσμό, ενώ υποσχέθηκε ότι και ως Περιφερειάρχης θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, ηθικά και οικονομικά, το Φεστιβάλ Χορού, «για να κάνει βήματα ακόμα παραπέρα». 

Ο τρίτος λόγος που χαροποιεί τον Π. Νίκα είναι ότι «αποπερατώσαμε το Μέγαρο Χορού, το οποίο είναι ένας χώρος πολιτισμού που θέλουμε να παίξει παμπελοποννησιακό ρόλο, να είναι φάρος πολιτισμού». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι και ως Περιφερειάρχης θα φροντίσει, ώστε η Περιφέρεια να συμμετάσχει με προγραμματική σύμβαση, «για να επιτευχθεί ο στόχος ότι το Μέγαρο Χορού έχει παμπελοποννησιακή αναφορά». 
Ο Παναγιώτης Νίκας ευχήθηκε τα καλύτερα στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που έχει ένα πλούσιο και εντυπωσιακό πρόγραμμα. Ευχαρίστησε, επίσης, τους πολλούς και σημαντικούς χορηγούς, που το υποστηρίζουν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Στις 19 και 20 Ιουλίου, στις 19.30, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας η Joy Alpuerto Ritter κάνει την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα με το έργο της Babae, μια σόλο παράσταση εμπνευσμένη από τον Χορό των Μαγισσών (Witch Dance) της Mary Wigman. Το Babae, που σημαίνει «γυναίκα» στα Tagalog (γλώσσα των Φιλιππίνων), πρωτοπαρουσιάστηκε στο Witch Dance Project (Sophiensaele, Βερολίνο) το 2016.

Στις 19 και 20 Ιουλίου, επίσης, στις 22.00, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, η πολυαναμενόμενη ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle / CCN de la Rochelle) του Kader Attou, παρουσιάζει το παγκοσμίου φήμης έργο The Roots. Tα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Kader Attou προσεγγίζει τον χορό μέσα από την ανάλυση και ανάμειξη διαφορετικών χορευτικών ειδών, όπως το hip hop, το ινδικό kathak και ο σύγχρονος χορός.

Ο Josef Nadj συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το έργο Mnémosyne. Η Mnémosyne (Μνημοσύνη) εκφράζει τη μνήμη ενός κόσμου: του κόσμου του χορογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη Josef Nadj. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση, ο Nadj δημιουργεί ένα έργο σφαιρικό, φωτογραφικό εγχείρημα και ερμηνευτικό δρώμενο μαζί.

Το δρώμενο θα φιλοξενηθεί στα Παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας το Σάββατο 20 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 23:50, την Κυριακή 21 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 23:50 & τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 21:00. Η έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί 19 μέχρι 23 Ιουλίου στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

H Λίντα Καπετανέα μιλά για το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Στις 20 Ιουλίου οι δωρεάν παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου της Καλαμάτας ξεκινούν στις 21.00 με τους Βρετανούς TrashDollys. Τέσσερις χαρακτήρες βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ξεχασμένο σοκάκι, το Cape Alley. Κάθε βράδυ το Cape Alley μεταμορφώνεται σε σκληρό βαριετέ, φωτισμένο από έναν ανεμοστρόβιλο ανθρώπινων μελών, ρυθμικών τελετουργικών και αστείας λογομαχίας. Η ομάδα παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στις 21 Ιουλίου, στις 19.30, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha (Άρης Παπαδόπουλος και Μάρθα Πασακοπούλου), υλοποιεί την ιδέα ενός σύγχρονου, επινοημένου τελετουργικού και μας τοποθετεί σε έναν κόσμο μεταιχμιακό, όπου τα πάντα αποκτούν σημασία γιατί απλώς βρίσκονται εκεί. Το έργο Lucy. tutorial for a ritual δανείζεται τον τίτλο του από τον αμφιλεγόμενο, διάσημο σκελετό αυστραλοπίθηκου που ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία το 1974.

Την ίδια μέρα στις 21.00 στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου Καλαμάτας ο Andi Xhuma παρουσιάζει το Tipping point, μια παράσταση που πραγματεύεται τη σχέση της μουσικής και του ρυθμού με τον χορευτή, ενώ στις 22.00 στην Κεντρική Σκηνή η ομάδα kabinet k (Joke Laureyns & Kwint Manshoven) κάνει την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα. Το Invisible, με επτά χορευτές από διαφορετικές ηλικίες, είναι μια παράσταση για την κάθαρση, την ελπίδα και την παρηγοριά, που διερευνά τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους.

Ακολουθούν η ομάδα Le Galactik Ensemble, η Lali Ayguadé, ο Link Berthomieux, οι δύο επόμενες ελληνικές συμμετοχές – η ομάδα κι όμΩς κινείται και η Κατερίνα Ανδρέου- ενώ το δεύτερο Σαββατοκύριακο, 26-28 Ιουλίου, πρωταγωνιστές είναι δύο πολύ μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, δύο δημιουργοί από διαφορετικά πεδία, ο Akram Khan με το έργο του Until the Lions και ο Béla Tarr.

To πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στην εξής ιστοσελίδα:
www.kalamatadancefestival.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Γενική είσοδος: €15

Εκτός από:
-την παράσταση του εργαστηρίου για παιδιά Καλειδοσκόπιο την Τετάρτη 17 Ιουλίου: €5 (γενική είσοδος)
-την παράσταση Mnémosyne του Josef Nadj το Σάββατο 20 Ιουλίου, την Κυριακή 21 Ιουλίου και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, στα Παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής: €10 (γενική είσοδος)
-την παράσταση Optraken της ομάδας Le Galactik Ensemble την Τρίτη 23 Ιουλίου και την Τετάρτη 24 Ιουλίου: €10 (γενική είσοδος)

Φοιτητικό / μειωμένο εισιτήριο:
€12 για όλες τις παραστάσεις

Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Γενική είσοδος: €12

Εκτός από:
-τις προβολές ταινιών του Béla Tarr την Πέμπτη 25 Ιουλίου και την Παρασκευή 26 Ιουλίου: €5 (γενική είσοδος)
Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου και στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Κόστος συμμετοχής σε 4 σεμινάρια και 1 διάλεξη: €400
Eγγραφές και πληροφορίες: Ιωάννα Αποστόλου, 6972 558 593,
workshops@kalamatadancegestival.gr
Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο με την καταβολή του ποσού συμμετοχής.
Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται δεκτή.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν ειδική έκπτωση
για όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

-kalamatadancefestival.gr

– Kαταστήματα PUBLIC & public.tickets.gr

 

-Προπώληση εισιτηρίων
στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας:

10:00-13:00 & 18:30-21:00
Kαθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής
Αριστομένους 33, 241 33 Καλαμάτα
Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών
(Visa & Mastercard): τηλ. 27211 81030

 

Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Γενική είσοδος: €12,00

Εκτός από:
-τις προβολές ταινιών του Béla Tarr την Πέμπτη 25 Ιουλίου και την Παρασκευή 26 Ιουλίου: €5,00 (γενική είσοδος)
Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου και στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

xorhgoi

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

«ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΚΕΦΙΑΠ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φεστιβάλ EFEE – Europe for Festivals, Festivals for Europe

 

 

To Top