ΚΟΙΝΩΝΙΑ

250 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Ελλάδα τους επόμενους 2 μήνες

ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΜΕ 700 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Επανάσταση στα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης και της απονομής επιδομάτων χαρακτήρισε, από τη Ρόδο όπου βρίσκεται η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας, και σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στον επανασχεδιασμό της παροχής υπηρεσιών πρόνοιας που γίνεται στη χώρα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, 250 τέτοια Κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ το Κέντρο Κοινότητας Ρόδου εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ.
Η ίδια χαρακτήρισε τα Κέντρα Κοινότητας ως τους «ακροτελεύτιους αισθητήρες όλου του συστήματος πρόνοιας» το οποίο η κυβέρνηση σχεδίασε από την αρχή.

Πως θα λειτουργούν τα Κέντρα Κοινότητας

Εξηγώντας τι είναι τα Κέντρα Κοινότητας, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι όλες οι παροχές και τα επιδόματα θα βρίσκονται σε τρία μητρώα δεδομένων μέσα στο πληροφοριακό σύστημα που θα έχουν τα συγκεκριμένα Κέντρα ανά τη χώρα. Στο πρώτο μητρώο είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένοι όλοι οι ωφελούμενοι και το σύστημα εμπλουτίζεται συνεχώς. Εκείνο που χρειάζεται να έχει μαζί του ο πολίτης που θέλει να εξυπηρετηθεί είναι το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ του και με αυτά θα εμφανίζονται στον υπάλληλο που είναι εντεταλμένος με όρους προσωπικών δεδομένων, όλα του τα στοιχεία on-line. Ο υπάλληλος θα ανακοινώνει στον πολίτη αν θα παίρνει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ θα τον καθοδηγεί και για τις επόμενες κινήσεις του. Όπως είπε η κ. Φωτίου, ευελπιστεί ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου το σύστημα αυτό θα δουλεύει καλά αφού τώρα ξεκινάει και δοκιμάζεται.
Στο δεύτερο μητρώο είναι όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει στον ωφελούμενο το κράτος και το τρίτο μητρώο είναι όλα τα προγράμματα που “τρέχουν” είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε είναι κρατικά. Επίσης, το σύστημα είναι γεωπληροφοριακό. Όλα αυτά υπόκεινται στη νέα Διεύθυνση εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής που έχει φτιαχτεί στο υπουργείο. Έτσι, όλα θα περνούν στην ειδική πλατφόρμα στο υπουργείο ώστε να εποπτεύεται το σύστημα κεντρικά, αλλά θα υπάρχει και ένα παρατηρητήριο σε κάθε περιφέρεια. Επίσης, ανέφερε πως με τα 53 εκατ. ευρώ που διεκδίκησε η Ελλάδα από την ΕΕ για τρία χρόνια και για 700 υπαλλήλους, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα 250 Κέντρα Κοινότητας.

Θ.Φωτίου:”Η Πρόνοια δεν είναι για τους φτωχούς, όπως νομίζουν οι περισσότεροι”

«Όχι μόνο δεν κόψαμε επιδόματα, όχι μόνο τα υπερασπιστήκαμε σθεναρά όταν οι δανειστές το ζητούσαν, για να κάνουμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, δηλαδή αυτό που σήμερα παίρνουν 500 χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Για το ΚΕΑ, που ξεκίνησε 1η Φεβρουαρίου και για το οποίο η κυβέρνηση έβαλε 760 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί, οι δανειστές ζητούσαν να κοπούν τα αντίστοιχα επιδόματα» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.
Η κα Φωτίου είπε χαρακτηριστικά ότι η πρόνοια δεν είναι για τους φτωχούς όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά και ότι σε κανένα πολιτισμένο μέρος του κόσμου δεν είναι αυτό η πρόνοια.
«Η πρόνοια είναι ένα συλλογικό πλέγμα προστασίας για έξι κατηγορίες συνανθρώπων μας», είπε και εξήγησε: Πρώτα-πρώτα, για την προστασία του παιδιού με ιδιαιτερότητες, για την υιοθεσία-αναδοχή, για το απροστάτευτο παιδί αλλά και η αποϊδρυματοποίηση που είναι ο στόχος. Η δεύτερη κατηγορία είναι η τρίτη ηλικία για την οποία σχεδιάζεται διοικητική συνεργασία και συνένωση τριών υπηρεσιών μέσω των εν λόγω Κέντρων: των ΚΗΦΗ, των ΚΑΠΗ και του Βοήθεια στο Σπίτι για την ολοκληρωμένη φροντίδα ηλικιωμένων. Εκείνο που έχει σημασία, όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, είναι πως θα μείνουν οι ηλικιωμένοι στο σπίτι τους ή όταν μπουν σε ιδρύματα, πως θα γνωρίζει ο πολίτης σε κάθε τόπο, ποιά είναι αυτά τα ιδρύματα, με ποιους όρους παίρνουν ηλικιωμένους κτλ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Για τον λόγο αυτό, πρόσφατα εκδόθηκε μία ΚΥΑ με την οποία υποχρεώνονται όλα τα Ιδρύματα του Κράτους, εντός των επόμενων τριών μηνών, να εισαχθούν σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργεί το υπουργείο και στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των ωφελούμενων, η ιδιαίτερη κατάσταση των Ιδρυμάτων, οι υπάλληλοι που εργάζονται εκεί με σχέση εργασίας ή εθελοντικά, τι εξειδίκευση έχουν, ποια είναι τα έσοδά τους, ποια τα κληροδοτήματά τους κτλ. Η τρίτη μεγάλη κατηγορία είναι οι ανάπηροι. Αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί και ο νόμος για τα δικαιώματά τους, εναρμονισμένος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Επίσης η κ. Φωτίου, είπε ότι ένα από τα μεγάλα έργα που γίνεται για τα επιδόματα, είναι η ενιαία αρχή πληρωμής όλων των επιδομάτων (σ.σ. οικογενειακά, αναπηρικά κτλ.) και θα είναι το κομμάτι εκείνο του ΟΓΑ, με παραρτήματα σε όλη την περιφέρεια, που θα αναλάβει αποκλειστικά τα προνοιακά επιδόματα.

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΑ
ΟΝ-LINE ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Αυτά θα έχουν επανασχεδιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο με βάση το ΚΕΑ που είναι τελευταίας γενιάς πληροφοριακό σύστημα και μάλιστα πρωτότυπο σε όλη την Ευρώπη.
Το σύστημα αυτό, για πρώτη φορά διασύνδεει on-line όλες τις βάσεις δεδομένων του Κράτους, είτε αφορά εισοδήματα, είτε οικογενειακή κατάσταση κτλ.
Μάλιστα η κ. Φωτίου το χαρακτήρισε επανάσταση στα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης και της απονομής επιδομάτων, εξηγώντας ότι θα είναι το πρότυπο για την αναδιοργάνωση του ΟΓΑ σε όλα τα επιδόματα, αφού όλες οι βάσεις του Κράτους θα διασταυρώνονται.

φωτο:Απο τα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Κοινότητας στη Ρόδο
με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου,Γ.Χατζημάρκο

«Και εδώ είναι το ερώτημα πραγματικά. Οι προηγούμενοι γιατί δεν το κάνανε; Τόσο δύσκολο ήταν; Εμείς λοιπόν, οι… ανεπαρκείς και οι… ανίκανοι μπορέσαμε να κάνουμε αυτό με νόμο, μπορέσαμε να σχεδιάσουμε ένα πληροφορικό σύστημα που μας λένε οι δανειστές ότι είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη και μπορέσαμε να πιάνουμε τη φτώχεια τους έξι τελευταίους μήνες από την ώρα που ο άνθρωπος μπαίνει στην πλατφόρμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η τέταρτη κατηγορία είναι οι άστεγοι, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε κτίρια του δημοσίου και η άλλη κατηγορία είναι οι άποροι για τους οποίους το ΚΕΑ έχει την υποχρέωση, τουλάχιστον το 10% από αυτούς να μπει στην εργασία τον πρώτο χρόνο που είναι και το σημαντικότερο για τους ίδιους. Τέλος, όπως είπε, ξεχωριστή κατηγορία είναι και οι ΡΟΜΑ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

250 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Ελλάδα τους επόμενους 2 μήνες
To Top