Χορός

24o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Ημέρα 6η

Οι αδιανόητες χορευτικές ικανότητες της Thi-Mai Nguyen όπως αποκαλύφθηκαν στο σόλο της Etna, οι… 99 μεταμορφώσεις, 99 στιγμές της κίνησης της Αθανασίας Κανελλοπούλου και η καθηλωτική παράσταση ΑNΩΝΥΜΟ της Τζένης Αργυρίου – μια συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – κέρδισαν τις εντυπώσεις κατά τη χθεσινή, 5η ημέρα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Σήμερα, Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Cartoon του Anton Lachky, μια παράσταση για παιδιά άνω των 6 ετών και τις οικογένειές τους στην Κεντρική Σκηνή και στην παράσταση Tears του Edivaldo Ernesto στο Στούντιο. Παράλληλα, στη σκηνή της Κεντρικής Πλατείας ανεβαίνει η Liadain Herriott, ενώ συνεχίζεται το σεμινάριο χορού για ΑμεΑ της Σοφίας Φ. Δρούμπαλη Dancing my way/ Xoρεύοντας με τον δικό μου τρόπο στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

Ειδικότερα το πρόγραμμα σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

19:00
Liadain Herriott – On a Tangent

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

H Liadain Herriott [Λίανταιν Χέρριοτ] ξεκίνησε την καριέρα της το 2002 ως χορεύτρια κλασικού μπαλέτου συνεργαζόμενη με το μπαλέτο Cannes Jeune. Τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης ερμηνείας στο Fringe του ∆ουβλίνου για το τελευταίο της σόλο Liminal. Το 2004, εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες, όπου στράφηκε στον σύγχρονο χορό, εμπνεόμενη από τους δασκάλους της και το καλλιτεχνικό περιβάλλον.
Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης χορογράφους και θιάσους όπερας, όπως και με τον σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ. ∆ημιουργεί αδιάκοπα από το 2009. Το πολυβραβευμένο έργο της επικεντρώνεται στη χρήση του σώματος ως οχήματος για συναισθηματική έκφραση μέσω της αφηρημένης αφήγησης. Οι χορογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ινδία, την Ισπανία, τη Σκωτία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, απ’ όπου και κατάγεται. Σήμερα ζη στο Βερολίνο, όπου παρακολουθεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τον τίτλο SoDA (Solo/Dance/Authorship) στο Πανεπιστήμιο Τεχνών.

20:00
Anton Lachky Company – Cartoon

Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Ο Anton Lachky [Άντον Λιάχκυ] δημιουργεί μια φρέσκια και πρωτότυπη χορογραφία ειδικά για τα παιδιά (από 6 ετών) και τις οικογένειές τους, χρησιμοποιώντας το στοιχείο της υπερβολής. Με εξαιρετικές ερμηνείες, το σουρεαλιστικό και διασκεδαστικό αυτό παραμύθι, με τις άπειρες προεκτάσεις, μας ταξιδεύει σε μια άγνωστη και παράξενη χώρα. Τέσσερις ήρωες μεταμορφώνονται σε πλάσματα που θυμίζουν ήρωες από κινούμενα σχέδια, καθώς δίνονται ολόψυχα σε φαντασμαγορικούς χορούς και απίθανες παλαβομάρες. Αυτή η ασυνήθιστη και γεμάτη ανατροπές ιστορία για παιδιά ξεδιπλώνεται πάνω σε ένα γοητευτικό στρώμα ήχων, από άριες της όπερας έως τη σύγχρονη ποπ, και με μια ευφάνταστη, ευρηματική χορογραφία. Υπερβολικές, σχεδόν γκροτέσκες μορφές, απόλυτη δεξιοτεχνία και εξαιρετικός συντονισμός είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κάνουν το Cartoon μια συναρπαστική εμπειρία όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια.
Επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά άνω των 6 ετών.

22:00
Εdivaldo Ernesto – Tears
Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Ο Edivaldo Ernesto [Εντιβάλντο Ερνέστο], ένας από τους προσκεκλημένους εισηγητές στα εργαστήρια του 24ου Φεστιβάλ, παρουσιάζει το περίφημο σόλο του, Tears, με σκοπό να παρασύρει το κοινό σε έναν φορτισμένο στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη ελευθερία. Ένας άνθρωπος διχασμένος ανάμεσα στο φόβο και την επιθυμία της περιπλάνησης βασανίζεται από παράλογες αμφιβολίες. Παρακολουθούμε την πορεία του μέσα από κανόνες, που καταλήγουν να γίνουν καταπιεστικοί ρόλοι.
Αποφορτίζοντας την οργή, ο χορευτής στρέφεται προς τα μέσα του, σε κλειστοφοβικές γωνιές, και αφήνεται να παρασυρθεί σε αντιδράσεις που τον μεταμορφώνουν, σε απρόβλεπτες εκρήξεις ενέργειας, με λεπταίσθητες μικροχειρονομίες γεμάτες αφηγηματική δύναμη, που αποτυπώνουν μια κινησιολογική εικόνα σε ευαίσθητη διαλεκτική ισορροπία με τη μουσική. Προκαλώντας μιαν αδιάκοπη ένταση μεταξύ ερμηνευτή και κοινού, το Tears αναπτύσσει ένα στοχασμό πάνω στο τι μπορείς να κάνεις και τι όχι, όταν διεκδικείς την ελευθερία.

24o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Ημέρα 6η
To Top