Χορός

Πολυχρονόπουλος: Απείχαμε λόγω της αυταρχικότητας της Δημοτικής Aρχής

Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής παράταξης της Μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Καλαμάτας Τάσος Πολυχρονόπουλος, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο Μessinialive.gr, αναφέρθηκε στη διαδικασία αξιολόγησης των έξι υποψηφίων για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος

Ο κ. Πολυχρονόπουλος τόνισε ότι "πρέπει να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για να υπάρξει προοπτική για το Φεστιβάλ, από τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί για την επόμενη τριετία η χρηματοδότησή του", λέγοντας ότι "ο ανταγωνισμός πλέον είναι μεγάλος και πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό για να διασφαλιστεί ο θεσμός στο μέλλον".

Αναφερόμενος στην επιλογή ως καλλιτεχνικής διευθύντριας της Λίντας Καπετανέα την χαρακτήρισε αξιολογότατη, όμως η δημοσιοποίηση εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας της συνάντησης που προηγήθηκε της διαδικασίας, λειτούργησε αρνητικά για την όλη εξέλιξη, ενώ η αλλαγή στη σύνθεση της αρχικά διορισμένης τριμελούς επιτροπής, με μία άλλη εμβόλιμη επιτροπή, αλλοίωσε την απόφαση όπως είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος.
Τέλος τόνισε ότι μία επιτροπή με κύρος από αξιόλογους καλλιτέχνες, θα ήταν πιο αρμόδια να επιλέξει την διάδοχο της Κατερίνας Κασιούμη.

Ο κ. Πολυχρονόπουλος απέστειλε και την τοποθέτησή του προς την Επιτροπή αξιολόγησης εγγράφως, και αναφέρει:

"Με την επιλογή της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ολοκληρώνεται μια κρίσιμη για το μέλλον του θεσμού διαδικασία.
Κρίσιμη για δύο λόγους: α) Ερχεται μετά από μια "ταραγμένη" για το θεσμό διετία, που άρχισε μετά την εξώθηση, ουσιαστικά, της κ. Μαραγκοπούλου σε αποχώρηση και έκλεισε με τη βιαστική εγκατάλειψη της θέσης από την κ.Κασιούμη.
β) Συντελείται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία. Στην ύπαρξη του Μεγάρου Χορού, που αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη και τον θεσμό, προστίθεται η ύπαρξη του σταθερά υποστηρικτικού Υπουργείου Πολιτισμού και μιας Υπουργού που τον εκτιμά ιδιαίτερα και το κυριότερο ,υπάρχει η δημόσια ,κατ´ επανάληψη εκφρασμένη δέσμευση του Αν. Υπουργού κ. Χαρίτση, για την ένταξή του σε 3ετές χρηματ/κό πρόγραμμα , κάτι που θα άρει τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τη λειτουργία του.
Με βάση αυτά τα δεδομένα αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε και να κρίνουμε τους σχετικούς χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.
Είπαμε, λοιπόν, ότι :
α) Η προκήρυξη έγινε με αδικαιολόγητη βιασύνη. Δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες που ο θεσμός έχει κατακτήσει και πώς αυτός θα επανατοποθετηθεί στις νέες, έντονα ανταγωνιστικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο. Κάτι που μάλιστα επίμονα ζητάμε από πολυ καιρό.

β) Η δημοσιοποίηση από τη Δ.Α. της συνάντησής της με την κ. Καπετανέα , τη στιγμή και με τον τρόπο που έγινε, σε συνδυασμό και με άλλα σχετικά ,δημιούργησαν ευρύτερα την ισχυρή εντύπωση ότι η επιλογή είχε ήδη γίνει ( ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το θέμα) και σκίασαν τη διαδικασία.

γ) Η αλλοίωση της απόφασης του ΔΣ της ΦΑΡΙΣ και η αυθαίρετη εμπλοκή στη διαδικασία και μιας άλλης επιτροπής, επιβεβαίωσαν την εκτίμηση για τον αυταρχικό -ετσιθελικό τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Δημοτική Αρχή και μας οδήγησαν στην απόφαση να μη συμμετάσχουμε στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων.

 

Σε σχέση τώρα με το προτεινόμενο πρόσωπο.
Πιστεύουμε, ότι η κ. Καπετανέα ,μια σημαντική και με διεθνή καριέρα χορεύτρια και χορογράφος, με μεγάλη επίσης διεθνή διδακτική (σεμιναριακή) πείρα, έχει τις προυποθέσεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτής της θέσης. Σημειώνουμε εδώ ότι η προσφερόμενη αμοιβή δεν είναι αντίστοιχη προς τις μεγάλες απαιτήσεις του έργου που καλείται να προσφέρει.
Για όλα αυτά τα προσόντα της και παρ' ότι δεν φαίνεται να έχει πείρα από ανάλογες διοργανώσεις , ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ με την επιλογή της για την υλοποίηση του έργου : " Σχεδιασμός Καλλιτεχνικών Δράσεων του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας". Της ευχόμαστε καλή επιτυχία και εκφράζουμε τη βούληση να την στηρίξουμε στο δύσκολο έργο της.

Τέλος και επειδή το ΔΙΚΕΧΟ (δράση του οποίου είναι το Φεστιβάλ Χορού), οπως συνεχώς τονίζουμε, δεν είναι υπόθεση μόνο της Δημ. Αρχής, ούτε καν μόνο της πόλης, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, ως παράταξη , τη συμμετοχή μας στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για το μέλλον του ,με την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει, προς όφελος της πόλης".

Δημοφιλέστερα

To Top