Μεσσηνιακή Κουζίνα

10η Γιορτή Χοντροκατσαρής Ντομάτας στη Μεταμόρφωση

ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ 21.00 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τη μοναδική και πεντανόστιμη χοντροκατσαρή ντομάτα θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν όσοι βρεθούν απόψε το βράδυ στη Μεταμόρφωση, στην καθιερωμένη γιορτή-ύμνο στη μεσσηνιακή αυτή ποικιλία ντομάτας.

Οι γυναίκες του Συλλόγου Μεταμόρφωσης “παντρεύουν” γευστικά τη χοντροκατσαρή ντομάτα με ντόπιο κρεμμύδι και φτιάχνουν με πολλή αγάπη και μεράκι πεντανόστιμα φαγητά με τη “βασίλισσα” της βραδιάς, τη χοντροκατσαρή ντομάτα να δεσπόζει σε όλα τα πιάτα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών της Τοπικής Κοινότητας Μεταμόρφωσης του Δήμου Πύλου–Νέστορος διοργανώνει κάθε χρόνο στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, εκδήλωση στην οποία προσφέρονται μαγειρευτά φαγητά με βάση την χοντροκατσαρή ντομάτα και το κρεμμύδι.

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Η μοναδική ποικιλία της ντόπιας ντομάτας η «Χοντροκατσαρή» είναι η βάση της μαγειρικής τέχνης των μελών του συλλόγου, που συνδυάζοντας γνώση και φαντασία προσφέρουν μοναδικές γεύσεις στους επισκέπτες της εκδήλωσης.

H χοντροκατσαρή ντομάτα άρχισε να καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσσηνίας πριν πάνω από ένα αιώνα!
Πιθανολογείται ότι έφτασε στην Ελλάδα από την περιοχή της Νότιας Αμερικής!
Έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα με ακανόνιστες πτυχώσεις, καθώς και πλούσια γεύση και άρωμα!
Το χωριό της Μεταμόρφωσης είναι από τα λίγα μέρη όπου συνεχίζει και καλλιεργείται ο παραδοσιακός σπόρος, τον όποιο το ΤΕΙ Καλαμάτας προσπαθεί να εντάξει στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών.

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει προσπάθεια του ΤΕΙ Καλαμάτας να γίνει ο διατηρητής της ποικιλίας της χοντροκατσαρής τομάτας και να ενταχθεί η ποικιλία αυτή στον εθνικό κατάλογο, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή καμία ποικιλία της Μεσσηνίας δεν είναι ενταγμένη στον σχετικό κατάλογο και αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο υστερεί ο νομός μας.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χοντροκατσαρής είναι το μέγεθος και η μοναδική της γεύση. Μία ντομάτα που παραμένει «ανόθευτη » ντόπια, πατροπαράδοτη, με γεύση πραγματικής ντομάτας.

10η Γιορτή Χοντροκατσαρής Ντομάτας στη Μεταμόρφωση
To Top