ΚΟΙΝΩΝΙΑ

100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030: “Ιστορική απόφαση και μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για την Καλαμάτα”

Η Καλαμάτα σχεδιάζει το μέλλον της!

Καλαμάτα έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη πόλη – Έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης

Με την ανταπόκριση τοπικών φορέων και πολιτών να είναι μεγάλη, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 – Η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας». Πρόκειται επί της ουσίας για την εκκίνηση της διαδικασίας που θα οδηγήσει στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της Καλαμάτας για τη συμμετοχή στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, παρουσιάστηκε το σχέδιο, υπήρξε ενημέρωση για το στάδιο προετοιμασίας, καθώς επίσης δόθηκαν πληροφορίες όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθήσει και στην οποία περιλαμβάνεται η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας (ταυτότητα, άξονες δράσεων κ.λπ.).

Την παρουσίαση – ενημέρωση έκαναν ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, η Δ/ντρια Προγραμματισμού του Δήμου, Παναγιώτα Κουράκλη και ο Γεν. Δ/ντης της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Μιχάλης Βασιλειάδης, ενώ το συντονισμό είχε η Γ.Γ. του Δήμου Μαρία Νταμάτη.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΗ»

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έδωσε το πολιτικό στίγμα, παρουσιάζοντας τον στόχο που έχει τεθεί. Στην ομιλία του ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε:

«Συμφωνούμε όλοι, ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και συνεχώς βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της στην ποιότητα της ζωής μας.
Και αυτό είναι κάτι που η δική μας γενιά έχει χρέος να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Άλλωστε, στην ιστορία των πόλεων υπάρχουν αποφάσεις που ορίζουν την πορεία, το χαρακτήρα και την προοπτική τους. Αποφάσεις που διαμορφώνουν για χρόνια πολλά, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Που -αν θέλετε- καθορίζουν τη θέση τους στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτή για εμάς είναι μια τέτοια ιστορική απόφαση.
Στην Καλαμάτα, ζήσαμε ήδη μία τέτοια ιστορική στιγμή, με τις αποφάσεις που συνέβαλλαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της μεγάλης φυσικής καταστροφής των σεισμών του 1986.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, έχοντας διανύσει μια προγραμματισμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αναπτυξιακή πορεία , με ανθρωποκεντρική στόχευση, το Δημοτικό μας Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα την απόφαση η πόλη, ο Δήμος μας, να διεκδικήσει τη συμμετοχή στη διαδικασία σύνταξης της αίτησης για τη συγκρότηση του πιλοτικού δικτύου της ΕΕ των «100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων».

“Είναι μία απόφαση που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, μία μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον. Ωστόσο απαιτείται συνεργασία, απαιτείται πνεύμα ομόνοιας, απαιτείται να ξεπεράσουμε φοβίες, να αφήσουμε στην άκρη εκείνα που μας χωρίζουν και να τολμήσουμε ένα βήμα προς το αύριο”.

Επαναλαμβάνω αναφερόμαστε, σε ένα Ευρωπαϊκό ολιστικό πρόγραμμα που έρχεται ως συνέχεια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της τελευταίας δεκαετίας για το κλίμα. Το οποίο δεν αναφέρεται όμως, μόνο στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά αγγίζει όλους τους θεματικούς άξονες καθώς όλοι οι άξονες, επί της ουσίας συνδέονται μεταξύ τους.
Όπως, για το χωροταξικό σχεδιασμό, τις μεταφορές, τις αστικές αναπλάσεις, την ενέργεια, την κυκλική οικονομία, τη δημόσια υγεία, την παραγωγή προϊόντων στον πρωτογενή και στο δευτερογενή τομέα, τις υπηρεσίες στον τουρισμό, τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, την προστασία του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά.
Το πρόγραμμα το παρακολουθούμε στενά τέσσερις μήνες τώρα.
Και εφόσον προηγήθηκαν συσκέψεις – συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας υπευθύνους του προγράμματος mission, αποφασίσαμε ότι μπορούμε, έχουμε την ικανότητα, την γνώση, τη διάθεση αλλά κυρίως την τόλμη να διεκδικήσουμε για την περιοχή μας ένα τόσο μεγάλο, φιλόδοξο και δύσκολο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Αρχικά συναντηθήκαμε με όλα τα στελέχη του Δήμου, Διευθυντές, Προϊσταμένους, Νομικά Πρόσωπα, ειδικούς συνεργάτες, για να τους μιλήσουμε για το όραμα, για τους στόχους που πρέπει να τεθούν. Η δύναμη του Δήμου μας είναι τα στελέχη του. Η συμμετοχή αλλά και το κλίμα που διαμορφώθηκε ήταν εξαιρετικό.
Κατόπιν εισάγαμε το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο, όπου λάβαμε μια ξεκάθαρη, ομόφωνη απόφαση έγκρισης συμμετοχής, αλλά και εξουσιοδότηση στο πρόσωπο μου να αναλάβω όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες συμμετοχής του δήμου μας στο πρόγραμμα mission της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επόμενο βήμα είναι το σημερινό. Αυτή η 1η Δημόσια διαβούλευση με φορείς- συλλόγους- νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου και ξεκάθαρα το πιο ουσιαστικό, το είπα αρχικά θα το επαναλαμβάνω και πάλι, η τέταρτη λέξη που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα είναι η συμμετοχή και έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση του φακέλου. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να στηθεί από τα κάτω προς τα πάνω.
Ο βηματισμός που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι συγκεκριμένος.

Αρχικά υποβάλλοντας τη φιλοδοξία, το όραμα της Πόλης στη διαδικασία της Πρώτης Φάσης μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Και πως θα φτάσουμε στην συμπλήρωση του φακέλου. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους σκοπούς της σημερινής συνάντησης. Να εκκινήσουμε τη διαδικασία αναζήτησης των θεματικών αξόνων πάνω στους οποίους θα στηθεί το πρόγραμμα και των υπευθύνων που θα αναλάβουν τον συντονισμό τους.

Θα προκύψουν, λοιπόν, ομάδες εργασίας ανά θεματικό άξονα, που αυτές θα φέρουν ένα αποτέλεσμα, μία ανάλυση, ισχυρά και αδύνατα σημεία, απειλές και ευκαιρίες. Αυτές οι πληροφορίες από κάθε άξονα, θα δημιουργήσουν έναν ωκεανό γνώσης και μια ειδική ομάδα, αυτή τη γνώση θα τη μετατρέψει στο αφήγημα, στο νέο όραμα της Πόλης.

Αυτό θα υποβάλουμε κατά την πρώτη φάση, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, μαζί με τις συνεργασίες που θα έχουμε επιτύχει μέχρι τότε (π.χ. Με το Δήμο Αθηναίων και το ερευνητικό τμήμα μηχανοργάνωσής του)
Εν συνεχεία στη Δεύτερη Φάση οι Πόλεις που θα επιλεγούν μέσα από τις ομάδες εργασίας που έχουν ήδη δημιουργηθεί, λαμβάνοντας στήριξη οικονομική και επιστημονική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Ενέργειας καλούνται να μετατρέψουν το όραμα σε Στρατηγικό σχεδιασμό. Κοστολογημένο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και το φάκελο να τον υποβάλλουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2023.

Μια θετική αξιολόγηση, θα περάσει μέχρι τρείς πόλεις από τη χώρα μας στην Τρίτη Φάση, συγκροτώντας έτσι τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ε.Ε., με τη συμμετέχουσα Πόλη να λειτουργεί ως Πόλη Κέντρο.

Και σήμερα κυρίες και κύριοι, στην προσπάθεια αυτή, η Καλαμάτα επιθυμεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Να μπει μπροστά και να οδηγήσει τις εξελίξεις. Όπως άλλωστε της πρέπει. Για αυτό είμαστε εδώ. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
Δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ορίσουμε εμείς την τύχη μας, με σχέδιο, με πρόγραμμα, με τις υγιείς δυνάμεις της πόλης ενεργές ως προς την υπηρέτηση του κοινού στόχου.
Πριν από 40 χρόνια κυριάρχησε το όραμα, να μετατραπεί η τότε μικρή Καλαμάτα, σε σύγχρονη πόλη, με Δημάρχους, Δημοτικά Συμβούλια και Δημοτικές Υπηρεσίες να υπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό με όλες τους τις δυνάμεις.

“Σήμερα πρέπει να κυριαρχήσει το αφήγημα, το νέο όραμα, ότι θέλουμε μία πόλη, Ευρωπαϊκή, σύγχρονη, κλιματικά ουδέτερη, που θα λειτουργήσει ως πρότυπο κέντρο καινοτομίας για όλες τις Ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές πόλεις”.

Μπορούμε, τοποθετώντας την κλιματική ουδετερότητα στην καρδιά και χτίζοντας γύρω της, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών Δημήτρης Καφαντάρης, επικεφαλής παρατάξεων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων (Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, ΤΕΕ, Σύλλογος Μηχανικών Ελ. Επαγγελματιών, Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, Σύλλογος Τοπογράφων Μηχανικών Μεσσηνίας, Οικονομικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου, Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών, Νοσοκομείο Μεσσηνίας, Νοσοκομείο Λακωνίας, Ένωση Ξενοδόχων, Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας, Σωματείο Κρεοπωλών, Νέος Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών, Σωματείο Καταστηματαρχών Τροφίμων και σούπερ μάρκετ, Σωματείο Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων, Ένωση Επαγγελματιών Καλλιτεχνών Φωτογράφων Ν. Πελοποννήσου, Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας Ε.Ε.Σ., Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ΚΕΦΙΑΠ, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΚΕΚ Αγροτικό Δίκτυο, Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας, Σύνδεσμος Υδραυλικών Εγκαταστατών, Ένωση Φορτηγών και Τρικύκλων, Σύλλογος Χρυσοχόων Ωρολογοποιών, Σύλλογος Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων, Σύνδεσμος Ταξί Δ.Χ., Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας, Πολιτιστικός Σύλλογος «ο Παράδεισος», Σύλλογος Προς διάδοση των γραμμάτων, Δ.Κ. Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, κ.ά.), στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του και πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το λόγο έλαβαν και τοποθετήθηκαν οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές, ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ, επικεφαλής παρατάξεων του Δ.Σ., εκπρόσωποι φορέων και στελέχη του Δήμου.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=messinialive&set=a.1270497233394332

To Top