ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1.500 προσλήψεις στις Περιφέρειες ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και 20.000.000 ευρώ στους δρόμους της Περιφέρειας-Τα 3 στη Μεσσηνία

Πίστωση 20.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για παρεμβάσεις στους δρόμους για την οδική ασφάλεια

TI ANAΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση -τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο-, έγιναν στη σύσκεψη με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα μετέχουν στο εξής οι Περιφέρειες

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προχωρεί η θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης των Περιφερειών στα Δ.Σ. των νοσοκομείων, σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι προκηρύσσονται μέσα στις επόμενες ημέρες 1.500 προσλήψεις στις Περιφέρειες.

Περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για να “απαντήσει” το Υπουργείο

Οσον αφορά δε στο θέμα της απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα, στη χθεσινή σύσκεψη γνωστοποιήθηκε ότι αναμένεται η καθαρογραφή της εν λόγω απόφασης, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η νομική αντίδραση του υπουργείου.

Πίστωση 20.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας-Τα 3 εκατ.ευρώ για τους δρόμους της Μεσσηνίας

Στη σύσκεψη των περιφερειαρχών υπό τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε η υπογραφή απόφασης, σήμερα -από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα- με την οποία πιστώνονται συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περί τα 300.000.000 ευρώ για έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Από το συνολικό κονδύλιο των 294.999.439,40 ευρώ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιστοιχούν 20.000.000, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, πίστωση από την οποία θα δημοπρατηθούν άμεσα τα ώριμα μελετητικά έργα των 3 κόμβων στην παλαιά εθνική οδό στην Κορινθία, β) η βελτίωση του δρόμου Κροκεές – Μονεμβασία στη Λακωνία, γ) ο κόμβος στο Φίχτι στην Αργολίδα και δ) παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου σε Αρκαδία και Μεσσηνία που έχουν υποδειχθεί από τις υπηρεσίες.

Ακόμα, τονίστηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πιστώνονται στις Περιφέρειες συνολικά 100.000.000 ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χρήματα που αφορούν κυρίως την αποπληρωμή έργων σε αναδόχους, όπως είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος πρόσθεσε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο η εξόφληση θα γίνεται από το ΠΔΕ του 2023.

Στη χθεσινή σύσκεψη, τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν στις Περιφέρειες πιστώσεις για μικρά αντιπλημμυρικά έργα.

Παρέμβαση Νίκα

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έθεσε τα ζητήματα της Πελοποννήσου, αναφερόμενος αφ’ ενός στην οικονομική κατάσταση και αφ’ ετέρου στην ανάγκη για την ουσιαστική θεσμική ενίσχυση των Περιφερειών -παρατηρώντας ότι όσο αυτό δεν προκύπτει, τα υπουργεία ενισχύουν από την πλευρά τους ή δημιουργούν εξ αρχής περιφερειακές υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να εκπροσωπούνται οι Περιφέρειες στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των λιμενικών ταμείων, ενώ επισήμανε ότι η ευθύνη των Περιφερειών για τα διοικητικά έξοδα των διευθύνσεων εκπαίδευσης είναι χωρίς ουσία καθώς δεν δίνεται στην δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση η δυνατότητα ελέγχου των δαπανών αυτών.

Την απόφαση για την χρηματοδότηση έργων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μπορείτε να δείτε εδώ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ 

1.500 προσλήψεις στις Περιφέρειες ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και 20.000.000 ευρώ στους δρόμους της Περιφέρειας-Τα 3 στη Μεσσηνία
To Top