ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1.300 ψηφιακά ραδιόφωνα: Στη Μεσσηνία στις 3.100 ευρώ η τιμή εκκίνησης για ένα δίαυλο

Βγήκε ο νέος χάρτης συχνοτήτων για όλη την Ελλάδα - 6.200 ευρώ οι 2 δίαυλοι

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό του Χάρτη Συχνοτήτων «επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής», κάτι που αποτελεί το πλέον καθοριστικό βήμα για τη μελλοντική αδειοδότηση των ραδιοσταθμών.

Ειδικότερα καθορίζονται οι ραδιοδίαυλοι ανά κέντρο εκπομπής, οι περιοχές απονομής, οι τεχνικές προδιαγραφές εκπομπής, οι περιορισμοί εκπομπής και τα επιτρεπτά κέντρα εκπομπής. Το θέμα βέβαια είναι τεχνικής φύσεως περισσότερο (η φωτογραφία είναι από το ΦΕΚ).
Τι ορίζονται με την απόφαση αυτή του Νίκου Παππά;
1) Το σημείο εκπομπής, το σημείο δηλαδή που «προσδιορίζεται από γεωγραφικό στίγμα, πέριξ του οποίου δημιουργούνται εγκαταστάσεις εκπομπής επίγειου ψηφιακού ραδιοφωνικού σήματος».
2) Το επιτρεπτό κέντρο εκπομπής στο οποίο εγκαθίστανται και λειτουργούν υποδομές, συνοδευτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός εκπομπής.
3) Ο πάροχος δικτύου ηλεκτρονικών υπηρεσιών, η επιχείρηση που συνιστά, λειτουργεί, ελέγχει ή διαθέτει δίκτυο ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
4) Ο ραδιοδίαυλος, τμήμα του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων εύρους 7 MHz.
5) Ο Δίαυλος Πολυπλεξίας DAB+ που προορίζεται για την πολυπλεξία περισσοτέρων του ενός προγραμμάτων.
6) Η Περιοχή Απονομής (allotment), η γεωγραφική περιοχή εξυπηρέτησης που προσδιορίζεται από σύνολο γεωγραφικών σημείων εντός της οποίας χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι ραδιοδίαυλοι πολυπλεξίας DAB+.
7) Το μονοσυχνικό δίκτυο (SFN), το δίκτυο δηλαδή συγχρονισμένων σταθμών εκπομπής.
8) Οι Σταθμοί Συμπληρωματικής Κάλυψης (gap fillers) για την συμπληρωματική ραδιοκάλυψη ενός δικτύου.
9) Το Δίκτυο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ραδιοφωνικού σήματος.
10) Το Εύρος Δέσμης Ημίσειας Ισχύος (HPBW).
Σημειώστε πως οι γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) των σημείων εκπομπής δίδονται σύμφωνα με το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς του 1987. Η εφαρμογή του χάρτη συχνοτήτων συναρτάται απολύτως με τη διαδικασία αδειοδότησης των παροχών δικτύου, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ.
Mέσα στο 2018 ο ραδιοτηλεοπτικός τομέας περνά στο σύνολό του στο πεδίο της νομιμότητας. O αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τονίζει: «Με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, που θα γίνει σταδιακά, θα έχουμε 1.300 ραδιόφωνα θα αλλάξει οριστικά η έννοια του ραδιοφώνου, θα βελτιωθεί η ποιότητα ακρόασης, θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς το κοινό, θα μειωθεί κατά πολύ η εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τους πομπούς», δηλώνει ο κ. Νίκος Παππάς.

Στα θέματα γενικής πολιτικής και τα προαπαιτούμενα ειδικότερα, ο κ. Παππάς σημειώνει στο Πρακτορείο, πως αρκετά από τα αυτά «δεν θα αποτελούσαν πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας σε περίπτωση μη επιτροπείας. Όμως, οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης -και ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης- είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη αποτυχίας των ίδιων. Όσων δηλαδή ζητούσαν ‘τόσα κι άλλα τόσα μέτρα’ σε κάθε αξιολόγηση. Αυτό που πραγματικά ενοχλεί όσους εκφράζουν ενστάσεις και υιοθετούν εντάσεις είναι πως επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης μπήκε τέλος στις παράλογες απαιτήσεις», επισημαίνει.

Πάντως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αφήνει αιχμές και για τη στάση του ΚΚΕ, δηλώνοντας «πως ορισμένες αντιδράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και ως επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Το πλαίσιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, η οποία θα προχωρήσει με ευθύνη του ΕΣΡ, είναι από την περασμένη Δευτέρα νόμος του κράτους. Ο χάρτης συχνοτήτων δημοσιεύτηκε και η προκήρυξη για τον πάροχο δικτύου ψηφιακού ραδιοφώνου δημοσιεύτηκε και αυτή.

• Είναι σωστό να εξαιρεθούν από την αδειοδότηση τα δημοτικά και εκκλησιαστικά ραδιόφωνα, όπως το ζητούν τα ίδια;

"Καλό είναι να μην μπλέκουμε τη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών με αυτή των τηλεοπτικών, διότι οι δυνατότητες θα είναι πολλαπλάσιες και το οικονομικό τίμημα για την απόκτηση μιας άδειας αμελητέο. Κανένας ραδιοσταθμός δεν θα πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα καταφέρει να αποκτήσει νόμιμη άδεια. Οσον αφορά σταθμούς με ιδιαίτερο κοινωνικό ρόλο, οφείλω να πω ότι η διαπραγμάτευση για τη διασφάλιση μιας ειδικής μεταχείρισης συνεχίζεται. Το ποια θα είναι αυτή, θα το δούμε".

Ερευνα αγοράς: πόσο κοστίζει για να αγοράσετε ένα ψηφιακό ραδιόφωνο

Ρίξαμε μία ματιά στις τιμές της αγοράς με αφορμή την πρεμιέρα της ΕΡΑ στα DAB+ γιατί μπορεί σύντομα να μας χρειαστούν τα ψηφιακά ραδιοφωνάκια.
Ήδη ως γνωστόν, στην Ελλάδα έχουμε την πρώτη επίσημη εκπομπή ψηφιακού ραδιοφωνικού σήματος, με την ΕΡΤ να βγάζει στον αέρα το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο, την ΕΡΑ Σπορ, την Φωνή της Ελλάδας, το Kosmos και το κανάλι της Βουλής ως «ΕΡΑ 7», στους 12C (227,36 MHz) από τον Υμηττό. Την ίδια στιγμή βαίνει προς ψήφιση και ο νόμος για τις νέες ψηφιακές άδειες, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας. Πόσο όμως θα μας κοστίσει όλη αυτή η μετάβαση από τα FM στα DAB+ με τα σημερινά δεδομένα;
Με μια έρευνα αγοράς σε διάφορα ελληνικά e-shops, η χαμηλότερη τιμή για μια συσκευή που θα λαμβάνει και ψηφιακό σήμα κινείται γύρω στα 30 ευρώ. Κάτι παραπάνω δηλαδή από ένα ημερομίσθιο. Από εκεί και πέρα, για ένα πιο καλής ποιότητας ραδιόφωνο οι τιμές αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Η πλειονότητα πάντως των συσκευών λαμβάνει και τα DAB+ και τα FM, όπως οι παλιότερες που ήταν δέκτες FM και Μεσαίων. Γεγονός που βοηθά όσους ακούν στο σπίτι τους ή στο γραφείο, στο να έχουν μια πιο ομαλή μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα.

Παρόλα αυτά όμως, οι παραπάνω τιμές δεν συμφέρουν το ίδιο για όλους, τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά. Από την πλευρά του πάντως το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εξετάζει το ενδεχόμενο επιδότησης των νοικοκυριών, προκειμένου να προμηθευτούν δέκτες που θα λαμβάνουν και τα ψηφιακά ραδιοφωνικά σήματα.

Από e-tetradio.gr

1.300 ψηφιακά ραδιόφωνα: Στη Μεσσηνία στις 3.100 ευρώ η τιμή εκκίνησης για ένα δίαυλο

Δημοφιλέστερα

To Top