Green life

Δωρεάν πλαστική σακούλα τέλος: πότε και πόσο θα την πληρώνεις

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ 4 ΕΩΣ 8 ΛΕΠΤΆ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Με στόχο την ελαχιστοποίηση χρήσης πλαστικής σακούλας στα ψώνια μας, η ευρωπαϊκή οδηγία για περιορισμό έως και 80% της χρήσης των πλαστικών τσαντών υποχρεώνει τη χώρα μας να συμμορφωθεί και να περιορίσει ή να καταργήσει σταδιακά τις πλαστικές σακούλες.
Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στην μάχη για την καταπολέμηση της κατάχρησης της πλαστικής σακούλας.
Η χώρα μας δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία ακόμη προς την κατεύθυνση αυτή και κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη χώρες του τρίτου κόσμου έχουν πάρει πρωτοβουλίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ουγκάντα που έχει απαγορεύσει την χρήση πλαστικής σακούλας.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι κυρίως περιβαλλοντολογικό καθώς 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό της θάλασσας είναι πλαστικές σακούλες ενώ 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θάλασσας μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά.

Στα πλαίσια αυτά με πρωτοβουλία του ΙΕΛΚΑ ( Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ: Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, MyMarket και Μασούτης ξεκινούν καμπάνια για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας αρχικά μέσω καμπάνιας η οποία θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου.
Να επισημάνουμε ότι η επιβάρυνση στη χρήση πλαστικής σακκούλας θα ξεκινήσει από 1 Ιανουαρίου 2018 και θα είναι από 4 έως 8 λεπτά του ευρώ αναλόγως το μέγεθος και το είδος της σακούλας.

Η σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 σε δείγμα 350 ατόμων από όλη την χώρα είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος του προβλήματος.

Ο Έλληνας παίρνει κατά μέσο όρο 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη στο σουπερμάρκετ. Αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 270 πλαστικές σακούλες το άτομο μόνο από τα σούπερ μάρκετ.

Κατά μέσο όρο φεύγει από το σούπερ μάρκετ με 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη βάζοντας λιγότερα από 3 προϊόντα σε κάθε σακούλα.
Ο κύριος λόγος της υπερκατανάλωσης σακούλας σούπερ μάρκετ είναι για την χρήση τους για τα σκουπίδια.
Συγκεκριμένα 8 στους 10 που μετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι τις χρησιμοποιούν για να πετάξουν τα σκουπίδια τους.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι

σε περίπτωση χρέωσης της σακούλας μόνο 11% θα πλήρωνε για την αγορά της, ένα 57% θα χρησιμοποιούσε επαναχρησιμοποιούμενη και το υπόλοιπο 33% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τι θα πράξει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΛΚΑ κ. Κωνσταντίνο Μαχαίρα στόχοι της ενημερωτικής καμπάνιας είναι η προετοιμασία των καταναλωτών ως ενδιάμεσο στάδιο για τα μέτρα της πολιτείας σχετικά με την μείωση της πλαστικής σακούλας και η εκπαίδευση στη χρήση εναλλακτικών επιλογών της πλαστικής σακούλας.
Μάλιστα κάποια σούπερ μάρκετ (LIDL) εδώ και χρόνια χρεώνουν τη χρήση πλαστικής σακούλας, πράγμα που έχει ωθήσει τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν ειδικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων δηλαδή επαναχρησιμοποιούμενες αντί να καταβάλλουν το αντίτιμο 0,04 για κάθε σακούλα.

Άλλωστε υπαρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία θα ενσωματώσει η νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση και αφορά στις κλασικές σακούλες του σούπερ μάρκετ και δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

* Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες κατά κεφαλήν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025 ή ισοδύναμους στόχους εκφρασμένους σε βάρος.

* Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δε θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Η Ελλάδα επέλεξε το μέτρο της χρέωσης της σακούλας.
Το αντίτιμο αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 10 λεπτά του ευρώ, ώστε να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει διαχωρισμός ανάλογα με το υλικό, το μέγεθος και το βάρος της σακούλας. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει χρέωση και για τις μικρότερες σακούλες (αυτές για τη μεταφορά χύδην τροφίμων που διαθέτουν π.χ. τα οπωροπωλεία).
Η οδηγία της Κομισιόν ενθαρρύνει τη χρήση «βιοπλαστικών» τα οποία σε αντίθεση με τα πλαστικά από πετρέλαιο που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να λιώσουν, αποικοδομούνται (αποσυντίθενται) σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ανακυκλώνονται πολύ πιο εύκολα και είναι πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Βάσει των στοιχείων της Ευρωπαικής Επιτροπής, έως τώρα έχουν σημειωθεί θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε χώρες, όπως η Δανία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.
Στην Ιρλανδία, μετά την επιβολή του τέλους το 2002, η ετήσια κατανάλωση των πλαστικών σακουλών μιας χρήσης μειώθηκε από τις 328 κατά κεφαλή σε μόλις 18, δηλαδή επιτεύχθηκε μείωση σχεδόν 95%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία έχουν επίσης επιβάλει χρεώσεις στις σακούλες.
Ορισμένες χώρες επέλεξαν τις υποχρεωτικές χρεώσεις, άλλες τις εκούσιες συμφωνίες με τον κλάδο του λιανεμπορίου, όπως η Γερμανία.
Η Γαλλία απαγόρευσε ήδη απο πέρυσι τις πλαστικές σακούλες, πέραν αυτών που είναι βιοαποικοδομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες.
Η Ιταλία έκανε την αρχή απαγορεύοντας της πλαστικές σακούλες μιας χρήσης από το 2012. Η κυβέρνησή της είχε επικαλεστεί περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και οικονομικούς, όπως η στήριξη της ισχυρής βιομηχανίας βιοδιάσπασης πλαστικών.

Δωρεάν πλαστική σακούλα τέλος: πότε και πόσο θα την πληρώνεις
To Top