Αποκαρδιωτική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην ενημερωτική ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ με θέμα την “τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας”
Το θέμα δυστυχώς δεν “συγκίνησε” τον κόσμο, καθώς η συμμετοχή που καταγράφηκε ήταν περιορισμένη, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, και ειδικά όταν μετά απο πολλά χρόνια παρουσιάζεται στην πόλη μας η Ετήσια Έκθεση της Ελληνικής Οικονομίας απο το Ινστιτούτο Εργασίας, πριν την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα στις 13 Ιουνίου.
Η μικρή συμμετοχή πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς…
Για ποιο λόγο αυτές οι οικονομικές αναλύσεις δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα; Απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο ακροατήριο(οικονομολόγοι, φοροτεχνικοί, νομικοί);
Ή μήπως τελικά οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στις πάσης φύσεως αναλύσεις των ειδημόνων, αφού ο καθένας καλείται να αντεπεξέλθει στον δικό του Γολγοθά;
Άλλωστε, οι περισσότεροι βιώνουν στο πετσί τους και στην τσέπη τους τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Φαίνεται λοιπόν πως, αφήνει παγερά αδιάφορους τους πολίτες η θεωρητική ανάλυση οικονομικών δεικτών και μεγεθών, αφού στην πράξη ο καθημερινός αγώνας για αξιοπρεπή διαβίωση παραγκωνίζει τις όποιες θεωρητικές προεκτάσεις, και προοπτικές της οικονομικής ζωής.
Η απαισιοδοξία των πολιτών και η πεποίθηση για χειροτέρευση της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης αποτυπώνεται και στις έρευνες κοινού. Όπως η πρόσφατη έρευνα της Prorata για την ΕΦημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με αυτήν το 63% των πολιτών που συμμετείχαν πιστεύει πως τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά», ενώ το 24% πιστεύει ότι θα μείνει ίδια και το 11% ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά».
Για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση απαντούν ότι θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά» το 56%, το 34% πως θα μείνει ίδια και μόλις το 7% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά».
Μ.Π.