Green life

Ξεκινά η κατασκευή του Δυτικού Ποδηλατοδρόμου Καλαμάτας

ΝΕΔΟΝΤΟΣ-ΜΑΡΙΝΑ-ΛΙΜΑΝΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ -ΕΤΟΙΜΟΣ ΣΕ 8 ΜΗΝΕΣ
ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ

Αυτοψία πραγματοποιήθηκε, σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, από κλιμάκιο τεχνικών και αιρετών με το Δήμαρχο, σε όλη την προβλεπόμενη διαδρομή του δυτικού ποδηλατοδρόμου (Νέδοντος – μαρίνα – λιμάνι), του οποίου η κατασκευή ξεκινά εντός των ημερών, με ανάδοχο την κοινοπραξία Ολύμπιος ΑΤΕ – Τοπιοδομή ΕΠΕ. Να σημείωθεί ότι η ανάδοχος κοινοπραξία είχε προσφέρει μέση έκπτωση 58,32% επί προϋπολογισμού 1.170.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου θα πρέπει να έχει αποπερατωθεί εντός 8 μηνών.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση προέρχεται από δάνειο που εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Κατά την αυτοψία επιλύθηκαν διάφορα προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά στις διασταυρώσεις του ποδηλατοδρόμου με διάφορες οδούς, στην προστασία των ποδηλατιστών και στις παράλληλες εργασίες που απαιτούνται στους χώρους διέλευσης του ποδηλατοδρόμου.

Κατά τη διαδρομή αυτού του ποδηλατοδρόμου, οι θέσεις στάθμευσης οχημάτων θα μειωθούν στο ελάχιστο και θα αναδειχθούν, με το σύνολο των εργασιών, το παραποτάμιο πάρκο του Νέδοντα και η περιοχή της μαρίνας.

Η σύνδεση του νέου ποδηλατοδρόμου με τον ήδη υπάρχοντα θα γίνει στο ύψος του Μεγάρου Χορού και στο λιμάνι.


από τη σύσκεψη στο Δημαρχείο τον περασμένο Απρίλιο

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Η μελέτη προβλέπει ανάπλαση, με την παράλληλη κατασκευή νέου ποδηλατοδρόμου επί της ήδη μερικώς διαμορφωμένης ανατολικής ζώνης του ποταμού Νέδοντα.
Η ανάπλαση θα αναβαθμίσει έναν υπάρχοντα ζωτικό χώρο πρασίνου. που αγκαλιάζει δυτικά τον οικιστικό ιστό της πόλης, καθώς εκτείνεται καθ’ όλο το μήκος της Καλαμάτας από βορρά προς νότο. Όπως σημειώνεται απο τον Δήμο Καλαμάτας, σκοπός της παρέμβασης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα περιπάτου μέσα από ένα ευχάριστο, δροσερό, πράσινο περιβάλλον στο κέντρο της πόλης και να προστεθεί ως εναλλακτική δυνατότητα στο χώρο που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για περίπατο, εκείνον της οδού Ναυαρίνου.
Επιπροσθέτως, με τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου, που θα αποτελέσει ένα βασικό άξονα, θα ενισχυθεί το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη και θα συνδεθούν τα τμήματα και οι λειτουργίες της Καλαμάτας μέσα από τους βασικούς άξονες, με τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο.
Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί ένας πρόσθετος πόλος έλξης αθλητικών δραστηριοτήτων με τένις, μπάσκετ, πινγκ-πονγκ, παιδικές χαρές και λοιπά.

Ο ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ

Προβλέπεται η κατασκευή ενός πεζοδρόμου – μονοπατιού, ο οποίος θα διέρχεται εντός του χώρου πρασίνου, θα έχει ως αρχή το σημείο αφετηρίας του ήδη κατασκευασθέντος παλιού ποδηλατοδρόμου (γέφυρα πλησίον Astron Electric) και ακολουθώντας πορεία παράλληλη με το νέο ποδηλατόδρομο και την όχθη του ποταμού Νέδοντα, θα τερματίζει στις εκβολές του. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία διαδρομή για βάδισμα και τζόγκινγκ μήκους 2 χιλιομέτρων περίπου και πλάτους 1,90 μ. μέσα από κατάφυτη περιοχή.
Επίσης, θα διαμορφωθεί το υφιστάμενο ημιτελές πεζοδρόμιο που παρεμβάλλεται μεταξύ του δρόμου και του υφισταμένου παλιού ποδηλατοδρόμου και θα γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ θα εγκατασταθεί και ο αναγκαίος ηλεκτροφωτισμός από την οδό Ξενοφώντος μέχρι την οδό Μακεδονίας.
Ακόμη, θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης του πρασίνου, από την οδό Ξενοφώντος μέχρι τη μαρίνα Καλαμάτας, με εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος άρδευσης, συμπληρωματικές φυτεύσεις και χλοοτάπητα.

Ο ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ

Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, επέκταση του υπάρχοντος κεντρικού ποδηλατοδρόμου στην περιοχή του Νέδοντα και της μαρίνας. Πρόκειται για ένα νέο ποδηλατόδρομο μήκους 2.780 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων, που αξιοποιεί το τμήμα του κατασκευασθέντος παλαιού ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της οδού Νέδοντος και συνδέεται στο κέντρο της πόλης και στην Παραλία με τον υπάρχοντα κεντρικό ποδηλατόδρομο, αφού διασχίσει την περιοχή της μαρίνας.

Ο ποδηλατόδρομος θα οδεύει επί της οδού Νέδοντος στη δυτική πλευρά της και διασχίζοντας εγκάρσια τις οδούς Μακεδονίας, Λυκούργου και Ευαγγελιστρίας, θα φθάνει έως την υπάρχουσα πλατεία δυτικά της μαρίνας. Στη συνέχεια, μέσω της οδού Σαλαμίνος (νότια πλευρά) θα οδηγείται στο λιμάνι.

Ο νέος ποδηλατόδρομος θα συναρμοσθεί με τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο επί της οδού Ναυαρίνου, με αλλαγή της χάραξης από τη Μιαούλη μέχρι τη Ναυαρίνου.

Ξεκινά η κατασκευή του Δυτικού Ποδηλατοδρόμου Καλαμάτας
To Top