ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xαρίτσης: “Ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπαθεί να βγάλει ψεύτες όλους τους Έλληνες πολίτες που είδαν τις αποτρόπαιες εικόνες αστυνομικής βίας”

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν προσπαθεί να βγάλει ψεύτη μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είδαν τις αποτρόπαιες εικόνες ξυλοδαρμού και βίας το βράδυ της Παρασκευής” διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στα γεγονότα αστυνομικής βίας κατά την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, στην εκπομπή “Την ίδια ώρα” του “Πρακτορείο FM” ( και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία. “Το πιο ανησυχητικό είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Χρυσοχοΐδης και προς τους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας, ότι όσα συνέβησαν δεν αποτελούν πρόβλημα και μπορούν να ξανασυμβούν. Η κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί τον πυρήνα του κράτους δικαίου με σοβαρότητα και όχι με την διασπορά fake news” τόνισε.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι “Παρατηρούμε μια συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα και επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας”. “Οι εξελίξεις αυτές είναι ανησυχητικές”, συνέχισε “και η πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να τροφοδοτεί την τουρκική επιθετικότητα. Δυστυχώς τα μηνύματα από την πλευρά της κυβέρνησης εκπέμπουν αιφνιδιασμό αλλά και έλλειψη σοβαρότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης και υπενθύμισε ότι «λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της παθητικότητας, ούτε και η λογική περί λεπτής γραμμής που συνδέει τα ελληνοτουρκικά με το προσφυγικό, για την οποία μίλησε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος». «Θα περιμένουμε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «κάνει πράξη τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία, κάτι που πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας στο Συμβούλιο Κορυφής την 30η Ιουνίου. Έχουμε απτά δείγματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να έχει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου».

Ερωτηθείς για το φορολογικό νομοσχέδιο ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι “κατέρριψε τις προσδοκίες για στήριξη της μεσαίας τάξης. Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη μείωση φόρου των επιχειρήσεων, η οποία κατά 80% αφορά το 2,5% των επιχειρήσεων που είναι κερδοφόρες. Αυτή η πρακτική ενισχύει τις ανισότητες και αποδεικνύει ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις ήταν ψευδείς και στόχευαν αποκλειστικά στη νίκη της ΝΔ στις εκλογές”. “Ο δημοσιονομικός χώρος που είχε δημιουργηθεί”, υπενθύμισε “δε χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ για την ελάφρυνση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των πρακτικών είναι το κοινωνικό μέρισμα το οποίο πλέον δεν θα λάβουν οι 7 στους 8 δικαιούχους των προηγούμενων ετών”, κατέληξε.

TI ANAΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραφείου Τύπου, καταγγέλλει αστυνομία και κυβέρνηση για «την ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου.»

Πρώτο ψέμα η ακραία καταστολή. Δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξαν και επεισόδια στις τρεις διαδηλώσεις από το Σάββατο έως το βράδυ της Κυριακής.

Δυστυχώς οι συνθήκες και η απειλή αναταραχής επέβαλαν να κινητοποιηθούν πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Φυσικά η ηγεσία της αστυνομίας και η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένες εάν οι διαδηλώσεις γίνονταν με παρουσία ελάχιστων αστυνομικών και όχι 3.500. Η Αστυνομία έχει άλλες προτεραιότητες να ικανοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

Όταν όμως κάθε χρόνο σε επετείους όπως η 17η Νοέμβρη και η 6η Δεκεμβρίου, υπάρχουν ευρείας τάξης επεισόδια και καταστροφές, τότε αυτή η κυβέρνηση και η αστυνομία πρέπει να βάλουν ένα τέλος. Στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια. Ισχύει δηλαδή το αντίστροφο από αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ περί «μοναδικού στόχου να εκφοβίσει-η κυβέρνηση- το κίνημα της νεολαίας που αντιστέκεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον».

Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν.

Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί.

Κι αν υπάρχουν, στις δύσκολες συνθήκες οδομαχιών, περιστατικά υπέρβασης από την αστυνομία, υπάρχουν θεσμοποιημένες διαδικασίες για να ελεγχθούν οι όποιες υπερβάσεις. Η δημοκρατική νομιμότητα στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται και οι διαδικασίες που την διασφαλίζουν επίσης δεν αμφισβητούνται.

Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο”.

To Top