ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση Βασιλόπουλου με Χρυσοχοΐδη: Ενισχύεται η αστυνόμευση με ομάδες ΟΠΚΕ- Αναβαθμίζεται το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο

Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υποδέχτηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο Δήμαρχος είχε κατ’ ιδίαν εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με τον Υπουργό, στον οποίο έθεσε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή.

Ακολούθως, στο γραφείο Δημάρχου, παρουσία των Θανάση Βασιλόπουλου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπήρξε συνάντηση στην οποία μετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστάσιος Ηλιόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Πολιτικής Προστασίας Παντελής Δρούγας, οι Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων Άριος, Γρηγόρης Κωστόπουλος, Αρφαρών Τέλης Ματθαίος, Θουρίας Χρήστος Κουδούνης και ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Σπύρος Αποστολόπουλος.

449886111 1151686602716557 8332917839579493196 n1

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην περιοχή μέσα από την μεταφορά του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου στο κτήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, και στην ενίσχυσή του με επιπλέον κάμερες σε καίρια σημεία τόσο της Καλαμάτας όσο και της Μεσσήνης, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Πρόταση Βασιλόπουλου για μεταφορά του Ενιαίου Συντονιστικού στην Αστυνομική Διεύθυνση – Περαιτέρω ενίσχυση της Αστυνομίας με προσωπικό και κάμερες

“Καλωσορίζουμε στο ιστορικό Δημαρχείο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοΐδη, που για μια ακόμα φορά  μας επισκέπτεται. Είχε έρθει και το 2020 που κατέγραψε όλα τα θέματα. Με μια ουσιαστική παρέμβαση το 2021 που ενίσχυσε την Αστυνομική Διεύθυνση, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, αλλά και εγκαινιάζοντας το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο. Ένα Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο που λειτούργησε, έφερε αποτελέσματα.

“Μπορεί όμως να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, γι’ αυτό προτείναμε σήμερα στον Υπουργό και μάς άκουσε, να μεταφέρουμε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο με δαπάνες του Δήμου Καλαμάτας στην Αστυνομική Διεύθυνση και να μπορεί και εκεί να συνδεθεί και ο Δήμος Μεσσήνης, ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια”

Ο Υπουργός μας άκουσε προσεκτικά, τον ευχαριστούμε πολύ, άκουσε και τα προβλήματα που του έθεσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας και οι Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου μας. Κύριε Υπουργέ σάς ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας”.

449696945 758058339602276 5174339526858932236 n

Εύσημα Χρυσοχοΐδη σε Βασιλόπουλο: “Είναι από δημάρχους που υπηρετούν την πόλη τους με αφοσίωση, στόχους και στρατηγική”  

Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απηύθυνε τα εύσημα στον Δήμαρχο Καλαμάτας για τη δουλειά που κάνει, και εξήγγειλε τη μεταφορά του Ενιαίου Συντονιστικού στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, έκανε λόγο για “καλό επίπεδο ασφάλειας” στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, που θα ενισχυθεί περαιτέρω με δύο μονάδες ΟΠΚΕ, αλλά και ομάδα για τροχονομικές παραβάσεις και έλεγχο της οδικής ασφάλειας, καθώς και επίβλεψη μέσω επιπρόσθετων καμερών. Αναλυτικά ο Υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους:

“Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι και πάλι εδώ στην Καλαμάτα, στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης, στον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο, ο οποίος συνεχίζει την προηγούμενη θητεία του, μια επιτυχημένη θητεία. Τον συγχαίρω για την επανεκλογή του και του εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

“Είναι από τους δημάρχους-υπηρέτες της Αυτοδιοίκησης, που υπηρετούν την πόλη τους με αφοσίωση, με στόχους, με στρατηγική”

Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί έχω την τιμή να συνεργάζομαι μαζί του, και με τους συνεργάτες του, προκειμένου να υπηρετήσουμε τους στόχους της ασφάλειας στην πόλη της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής”.

Ενισχύεται το δίκτυο καμερών σε Καλαμάτα και Μεσσήνη 

“Είμαι εδώ σήμερα μετά από συζήτηση και διάλογο που είχαμε με τους αξιωματικούς όλης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε από κοντά με τους αξιωματικούς τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε Νομός, η κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Θέλω να συγχαρώ όλους τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Της Γενικής Περιφερειακής Διοίκησης της Πελοποννήσου, διότι πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, και στα θέματα της κοινωνικής αστυνόμευσης όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, η βία των ανηλίκων, τα ζητήματα των τροχαίων ατυχημάτων, της οδικής συμπεριφοράς, αλλά και στα θέματα διαχείρισης της εγκληματικότητας, η οποία είναι χαμηλή μεν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους κάποιων περιοχών. Πάνω σε αυτά συζητήσαμε και με τον Δήμαρχο και με τους συνεργάτες του εδώ, στο Δημαρχείο σήμερα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάναμε το 2020 προκειμένου να ολοκληρώσουμε την λειτουργία του κοινού Επιχειρησιακού Κέντρου, που εδρεύει εδώ στο ιστορικό Δημαρχείο και θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση της Αστυνομίας Μεσσηνίας, με επέκταση των καμερών.

“Θα βάλουμε και άλλες κάμερες με ευθύνη και δαπάνη του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και του Δήμου Μεσσήνης ώστε να αποκτήσουμε ένα δίκτυο καμερών και εικόνας από πολύ κρίσιμες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Μεσσήνης και ευρύτερα της Μεσσηνίας”

 Να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της οδικής συμπεριφοράς, και να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε την ασφάλεια στις περιοχές που υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, μεγάλο τουριστικό ρεύμα, και τελικά απαίτηση για όλο και περισσότερο ασφάλεια”.

Συμπληρωματικές δυνάμεις ΟΠΚΕ σε Καλαμάτα-Μεσσήνη 

“Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολή στις υπηρεσίες του Αρχηγείου, στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να μεταφέρουμε συμπληρωματικές δυνάμεις στην Καλαμάτα, στο Δήμο Καλαμάτας και στην ευρύτερη περιοχή, και στη Μεσσήνη.

“Δύο μεγάλες ομάδες για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, τις ΟΠΚΕ, αλλά και μια ισχυρή ομάδα για τον έλεγχο της οδικής συμπεριφοράς, των τροχαίων παραβάσεων έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και την παραβατικότητα στους δρόμους και την παραβατικότητα στην πόλη και τις συνοικίες. Αποστολή μας είναι η ασφάλεια”

” Και όπως κάναμε το 2020 στην Καλαμάτα, που μεταφέραμε πάλι δυνάμεις, οι οποίες εμπέδωσαν το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή, σε λίγες μέρες θα είμαστε πάλι εδώ, μαζί με τις τοπικές δυνάμεις, οι οποίες δίνουν μάχη για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τα ναρκωτικά, τη βαριά εγκληματικότητα- όπου αυτή εμφανίζεται έστω και σπάνια- ώστε όλοι μαζί, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της περιοχής, να πετύχουμε αυτό που είναι αυτονόητο, δηλαδή η Ασφάλεια, η Δημοκρατία, η Ελευθερία και το να νιώθει κανείς στο σπίτι του, στον τόπο του, στη γειτονιά του, ο ίδιος και η οικογένειά του, ασφαλής”.

450632339 450389757921997 5106525166597578294 n

Με ΣΔΙΤ το νέο Αστυνομικό Μέγαρο όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από ΔΥΠΑ 

Ερωτηθείς για την εξέλιξη του θέματος που αφορά την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Καλαμάτα ο Υπουργός δήλωσε:

“Είναι προχωρημένες οι διαδικασίες παραχώρησης του οικοπέδου από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), οπότε όταν θα έχουν κλείσει αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουμε-υποθέτω πολύ γρήγορα με μια μορφή ΣΔΙΤ– στην ανέγερση ενός σύγχρονου κτηρίου που θα ανταποκρίνεται στην όψη και την αρχιτεκτονική εικόνα της πόλης”.


“45% αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας-Ανοίγουν πλέον στόματα” 

Για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, όπου έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι καταγγελίες ο Υπουργός ανέφερε: “Έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, σε κάποιους Νομούς μάλιστα είδα υπάρχει αύξηση 45%. Αυτό είναι θετικό γεγονός και πάρα πολύ ελπιδοφόρο, γιατί

“Δυστυχώς πολλά χρόνια τώρα ήταν κλειστά τα στόματα, κλειστές πόρτες, πίσω από τις οποίες υπήρχαν κακοποιήσεις. Σήμερα ανοίγουν στόματα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. Κάνει εξαιρετική δουλειά, ενθαρρύνει τις γυναίκες”

Ο Υπουργός παρότρυνε τις γυναίκες να μην διστάζουν, να προχωρούν σε καταγγελίες: “Μιλήστε, απευθυνθείτε στην Αστυνομική Υπηρεσία της περιοχής σας, στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας του Νομού σας, και καταθέστε το πρόβλημά σας, είτε είναι ένα περιστατικό θερμό, είτε είναι ένα μόνιμο πρόβλημα. Είναι βέβαιο ότι οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της περιοχής σας θα δώσουν λύση και θα σας παρέχουν Ασφάλεια. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς όλα τα θύματα”.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δουλειά που γίνεται στα γραφεία αυτά που έχουν στελεχωθεί από 8 άτομα έκαστο, ενώ αναφέρθηκε και στα Safe Houses που υπάρχουν σε κάθε Νομό, για τις γυναίκες που χρειάζονται ολιγόωρη ή ολιγοήμερη φιλοξενία, ώστε να προστατευτούν και οι ίδιες και τα παιδιά τους από οποιονδήποτε κίνδυνο”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ευρεία σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο με όλους τους αξιωματικούς των Αστυνομικών Διευθύνσεων Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καλαμάτα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με όλους τους Αξιωματικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας της ΓΕΠΑΔ Πελοποννήσου και τους Διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών, στη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν όλα τα ζητήματα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, της κοινωνικής αστυνόμευσης, όπως η ενδοοικογενειακή βία και η ανήλικη παραβατικότητα, η τροχαία αστυνόμευση, αλλά και η ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών.

Στην κλειστή υπηρεσιακή συνάντηση, νωρίτερα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με στελέχη των αστυνομικών διευθύνσεων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας και Αργολίδας,  έγιναν ενημερώσεις από την κάθε περιοχή για θέματα πρόληψης και καταστολής της παραβατικότητας.

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας

DSC-1243

DSC-1245

DSC-1247

DSC-1248

DSC-1249

DSC-1250

DSC-1251

DSC-1252

DSC-1253

DSC-1254

DSC-1255

DSC-1256

DSC-1257

DSC-1258

DSC-1259

To Top