Με ισχυρή παρουσία και ξεκάθαρες παρεμβάσεις, ο Δήμος Καλαμάτας συμμετείχε στο Συνέδριο των Πόλεων της Αποστολής (Mission Cities) που πραγματοποιήθηκε στις 6-7-8 Μαΐου 2025 στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ευρωπαϊκών πόλεων που ηγούνται στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ανακοινώθηκε η ένταξη 39 νέων πόλεων –συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας ως τελευταία από τις ελληνικές – στο δίκτυο των Mission Labeled Cities, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πιστοποιημένων στις 90 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια σημαντική διεύρυνση της Αποστολής, ενισχύοντας τη δυναμική των συνεργασιών μεταξύ των πόλεων.
Ως εκπρόσωπος της πόλης της Καλαμάτας, μεταφέροντας το μήνυμα του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Βασίλης Παπαευσταθίου, που μίλησε εκ μέρους των βραβευμένων ευρωπαϊκών πόλεων του Intelligent Cities Challenge (ICC) σε κοινό πάνελ με την πόλη του Cork και του Ντόρτμουντ (From Challenge to Change – ICC outcomes), παρουσιάζοντας τις συνεργασίες πόλης-επιχειρήσεων που συνέβαλαν στην ενίσχυση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και τις Τοπικές Πράσινες Συμφωνίες της πόλης.
Ο κ. Παπαευσταθίου συμμετείχε επίσης σε θεματικά εργαστήρια και στρογγυλά τραπέζια, ενώ βρέθηκε με τις υπόλοιπες ελληνικές αποστολές του δικτύου ClimaNet – του νέου Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (EGTC) Ελλάδας-Κύπρου για την Κλιματική Ουδετερότητας, για την επεξεργασία και την παρουσίαση μιας κοινής δήλωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αιτήματα για:
- ενίσχυση της τεχνικής και χρηματοδοτικής στήριξης μέσω του ClimaNet (του δικτύου των 6 ελληνικών και της 1 κυπριακής πολης της Αποστολής),
- θεσμική αναγνώριση και προτεραιότητα των Mission Cities σε εθνικά προγράμματα (όπως το «Εξοικονομώ», τα Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης, υποδομές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή),
- δημιουργία Μηχανισμού Ενιαίας Εξυπηρέτησης τύπου One-Stop-Shop στα πρότυπα του CESF για την απευθείας χρηματοδότηση και την υποστήριξη ωριμότητας μελετών στους Δήμους μας
- στοχευμένες χρηματοδοτικές προσκλήσεις για τις Mission Cities, με δυνατότητα διαδημοτικών συνεργασιών και πράσινων δημόσιων συμβάσεων.
Ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας είχε την τιμή να παρουσιάσει τα αιτήματα των ελληνικών και κυπριακών πόλεων απευθείας στον Patrick Child, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ και Πρόεδρο της Αποστολής των Πόλεων. Ο κ. Child επαίνεσε τη σαφήνεια της παρέμβασης και τόνισε ότι θα διερευνήσει τρόπους υποστήριξης – μεταξύ άλλων, μέσω του CESF (Common European Support Framework).
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, η αποστολή της Καλαμάτας ενημερώθηκε για τα νέα εργαλεία και υπηρεσίες του NetZeroCities, καθώς και για ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το EUI, DUT και Capacities, με στόχο την αξιοποίησή τους για την ωρίμανση έργων και την προσέλκυση χρηματοδότησης.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου (Plenary: Celebrating Mission Cities’ Successes), ο κ. Παπαευσταθίου παρακολούθησε τις παρεμβάσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, με αποκορύφωμα την ομιλία του Δημάρχου Leuven, ο οποίος απαίτησε ισχυρότερη χρηματοδότηση για τις πόλεις και τόνισε ότι «τα Κλιματικά Συμβόλαια δεν είναι επενδυτικά προϊόντα, αλλά εργαλεία μετασχηματισμού που απαιτούν δημόσια στήριξη».
Παράλληλα, συζητήθηκαν πρωτοβουλίες για μελλοντική συνεργασία, όπως η φιλοξενία ευρωπαϊκών συνεδρίων στην Ελλάδα και η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών πόλεων στον ευρωπαϊκό διάλογο. Η συμμετοχή της Καλαμάτας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να είναι όχι μόνο αποδέκτης ευρωπαϊκών πολιτικών, αλλά ενεργός διαμορφωτής της πράσινης μετάβασης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.
