13-14 Oκτωβρίου στην Καλαμάτα: Ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια παγκοσμίως για τη μεσογειακή διατροφή
Το Μεσογειακό Κέντρο Torribera, ένα κοινό έργο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και του Ινστιτούτου Μαγειρικής Αμερικής, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την 6η έκδοση του Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Tomorrow Tastes Mediterranean (TTM) . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου 2025 στην Καλαμάτα και την περιοχή της Μεσσηνίας.
Για πρώτη φορά, το TTM 2025 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας μια εναλλαγή στους χώρους διεξαγωγής του συνεδρίου που θα εναλλάσσονται μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας. Το TTM 2026 θα επιστρέψει στη Βαρκελώνη.
Το συνέδριο θα ασχοληθεί με κρίσιμα και παγκοσμίως συναφή θέματα στους τομείς της υγείας, της διατροφής και της βιωσιμότητας, συνδυάζοντας τον πλούτο της μαγειρικής γνώσης με τις αναδυόμενες επιχειρηματικές στρατηγικές στους τομείς των τροφίμων και της φιλοξενίας.
Οι συζητήσεις και οι παρουσιάσεις θα περιστραφούν γύρω από πέντε κύριους θεματικούς τομείς:
• Η Μεσογειακή Διατροφή: Στην Πρώτη Πλευρά της Επιστήμης· Ανακαλύπτοντας Παγκόσμιες Συνδέσεις.
• Ανανέωση Πολιτισμού: Ανταλλαγή και Εξέλιξη Γύρω από το Μεσογειακό Τραπέζι.
• Ελαιόλαδο, Ψωμί και Κρασί: Από την Κληρονομιά στη Σύγχρονη Αναζήτηση για Αριστεία.
• Υγιεινό και Κλιμακωτό: Πρωτοποριακές Μεσογειακές Γεύσεις και Καινοτομία στην Επαγγελματική Κουζίνα.
• Πλανητική Υγεία: Η Μεσογειακή Διατροφή, η Κλιματική Αλλαγή και οι Προκλήσεις της Βιωσιμότητας.
Ο πρωταρχικός στόχος είναι η μεταφορά της επιστημονικής γνώσης και των υγιών, βιώσιμων αρχών της Μεσογειακής Διατροφής σε πρακτικές εφαρμογές, προωθώντας καινοτόμες λύσεις και παρουσιάζοντας επιτυχημένες επιχειρηματικές και οργανωτικές περιπτώσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μας.
Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου της μαγειρικής και της φιλοξενίας (σεφ, εστιάτορες και διευθυντές εταιρειών τροφίμων), ειδικούς υγείας και διατροφής (γιατρούς, διατροφολόγους και ερευνητές), ειδικούς στη βιωσιμότητα και την επιχειρηματική καινοτομία, καθώς και σε επικοινωνιολόγους και δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται να μετατρέψουν την επιστήμη σε πράξη μέσα από πραγματικά παραδείγματα και ιστορίες επιτυχίας.
Η εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη τόσο ζωντανά όσο και μέσω streaming από το Culinary Institute of America, και, αρκετές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσή της, όλο το περιεχόμενο θα είναι προσβάσιμο στον ιστότοπο του TTM. Επιπλέον, το Ετήσιο Ψηφιακό Περιοδικό θα συγκεντρώνει περιλήψεις επιλεγμένων παρουσιάσεων, συνταγών, κριτικών και ιστοριών επιτυχίας, προσφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα για την προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης στους τομείς της διατροφής, της υγείας, της βιωσιμότητας και της μαγειρικής.
Το Tomorrow Tastes Mediterranean έχει δεσμευτεί να μετατρέψει την επιστημονική γνώση και τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής σε πρακτικά εργαλεία για εταιρείες και οργανισμούς. Το TTM 2025 είναι μια ευκαιρία να συνδεθείτε με ειδικούς, να μάθετε από ιστορίες επιτυχίας και να γίνετε μέρος ενός διεθνούς κινήματος που προωθεί την καινοτομία, ενώ παράλληλα τιμά τη μεσογειακή παράδοση. Μην χάσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία στην καρδιά μιας από τις πιο εμβληματικές περιοχές της Ελλάδας.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η Καλαμάτα γίνεται σημείο συνάντησης για καθηγητές από το Harvard, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και διάσημους σεφ, όπως ο Γιάννης Βαξεβάνης, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Μανώλης Παπουτσάκης και ο Χριστόφορος Πέσκιας. Στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2025, το διεθνές συνέδριο “Tomorrow Tastes Mediterranean” που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής Torribera, μια πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, καθιστά τη Μεσσηνία το διεθνές επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής.
Ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια παγκοσμίως για τη μεσογειακή διατροφή και την πολυδιάστατη και ολιστική της αξία, έρχεται στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2025 στην Καλαμάτα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 6ο συνέδριο “Tomorrow Tastes Mediterranean” (TTM 2025) θα συγκεντρώσει κορυφαίους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, σεφ, επαγγελματίες γαστρονομίας, πολιτικούς, εκπροσώπους του αγροδιατροφικού τομέα και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη τη Μεσόγειο, προκειμένου να συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα και να παρουσιάσουν τις εξελίξεις που αφορούν στη μεσογειακή διατροφή, την υγεία, τη βιωσιμότητα και την πολιτιστική κληρονομιά.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, καθώς και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας.
Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές θα είναι διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες, όπως οι καθηγητές Frank Hu και Walter Willett από το Harvard (T.H Chan School of Public Health), η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου από την Ακαδημία Αθηνών, ο Ramón Estruch από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και ο Δρ. Στέφανος Φωτίου από τον ΟΗΕ. Η συμμετοχή κορυφαίων σεφ από την Ελλάδα, την Ισπανία και ολόκληρη τη Μεσόγειο ανεβάζει κατακόρυφα το ενδιαφέρον, αφού μεταξύ άλλων στο συνέδριο θα πάρουν μέρος οι Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Μανώλης Παπουτσάκης, Χριστόφορος Πέσκιας, Joris Larigalde και María José San Román.
