Αθλητισμός

Στην ΚΑΕ Ολυμπιακός το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για 49 χρόνια

Τη συμφωνία για την παραχώρηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας τα επόμενα 49 χρόνια στην ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία αφορά τη στεγασμένη σάλα μαζί με το σύνολο των στεγασμένων συνοδών χώρων, τους χώρους στάθμευσης και μέρος του περιβάλλοντος χώρου που συνδέει τις ανωτέρω εγκαταστάσεις, χωρίς καμία αλλαγή στους όρους χρήσης που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα μεριμνήσει για τη διενέργεια εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης και αναγκαίων συντηρήσεων του κτιρίου, ενώ η μετατροπή του γηπέδου από γήπεδο στίβου σε γήπεδο μπάσκετ θα επιβαρύνει αποκλειστικά την πλευρά της ΚΑΕ Ολυμπιακός που έχει εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για τον σκοπό αυτό.

Στα πρότυπα της αντίστοιχης παραχώρησης του ΟΑΚΑ, η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα αποδίδει στο ΣΕΦ ποσοστό 30% επί των καθαρών εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των παραχωρούμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων, ενώ θα αναλάβει την τακτική και έκτακτη συντήρησή τους.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης κάνει λόγο “για μια ιστορική συμφωνία που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, καθώς έρχεται σε συνέχεια της παραχώρησης του σταδίου του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός το 2022”.

Σημειώνεται ότι η επί της αρχής συμφωνία για την παραχώρηση κατά χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για χρονικό διάστημα σαράντα εννέα (49) ετών, έγινε μετά από συνάντηση σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των κ. Αγγελόπουλων και του κ. Σκινδήλια, από την πλευρά της ΚΑΕ Ολυμπιακός, και των κ. Μυλωνάκη, Βρούτση και Κουτναντζή από πλευράς κυβέρνησης.

Η επί της αρχής συμφωνία, για την οποία θα κατατεθεί σχετική διάταξη στις επόμενες ημέρες στη Βουλή, είναι στο πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Η Κυβέρνηση ανακοινώνει την επί της αρχής συμφωνία για την παραχώρηση κατά χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για χρονικό διάστημα σαράντα εννέα (49) ετών. Η συμφωνία αφορά τη στεγασμένη σάλα μαζί με το σύνολο των στεγασμένων συνοδών χώρων, τους χώρους στάθμευσης και μέρος του περιβάλλοντος χώρου που συνδέει τις ανωτέρω εγκαταστάσεις, χωρίς καμία αλλαγή στους όρους χρήσης που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα μεριμνήσει για τη διενέργεια εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης και αναγκαίων συντηρήσεων του κτιρίου.

Στη συμφωνία του Ελληνικού Δημόσιου με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, η οποία θα συμμορφώνεται με το ενωσιακό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων, δεν περιλαμβάνεται η μετατροπή του γηπέδου από γήπεδο στίβου σε γήπεδο μπάσκετ, η οποία θα επιβαρύνει αποκλειστικά την πλευρά της ΚΑΕ Ολυμπιακός που έχει εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για τον σκοπό αυτό.

Στο πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός:

– Η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα αποδίδει στο ΣΕΦ ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί των καθαρών εσόδων που προκύπτουν από τη μίσθωση και την εν γένει εμπορική εκμετάλλευση των παραχωρούμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων.

– Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δεσμεύεται στην πραγματοποίηση ελάχιστων υποχρεωτικών επενδύσεων.

– Η παραχώρηση δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια στο ΣΕΦ παγκόσμιων, ευρωπαϊκών αγώνων ή πρωταθλημάτων και αγώνων εθνικών ομάδων, καθώς και πέντε (5) πολιτιστικών εκδηλώσεων κατ’ έτος.

– Η ΚΑΕ Ολυμπιακός υποχρεούται στην τακτική και έκτακτη συντήρηση των παραχωρούμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων, καθώς και στην αποκατάσταση των πάσης φύσεως φθορών και ζημιών τους.

– Η ΚΑΕ Ολυμπιακός υπέχει αποκλειστική αστική και ποινική ευθύνη από υπαίτιες πράξεις και παραλείψεις που προέρχονται από όργανά της, κατά τη διάρκεια χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των παραχωρούμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων.

– Δεν θίγονται, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, η εργασιακή κατάσταση και το μισθολογικό καθεστώς του πάσης φύσεως τακτικού και έκτακτου προσωπικού του ΣΕΦ.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, καθώς έρχεται σε συνέχεια της παραχώρησης του σταδίου του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός το 2022.

Με τον τρόπο αυτό οι δύο κορυφαίοι αθλητικοί σύλλογοι της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, που είναι σαφές ότι αντιμετωπίζονται με ισότιμο τρόπο από την ελληνική πολιτεία, θα μπορούν να ανεβάσουν ακόμη ψηλότερα τη Χώρα μας.

Πρόκειται για μια δίκαιη και βιώσιμη κατάληξη για την επίτευξη της οποίας τέθηκαν υπόψη οι εξής παράμετροι:

•​ η παλαιότητα και η γενική κατάσταση του γηπέδου του ΣΕΦ έναντι του γηπέδου του ΟΑΚΑ,
• ​οι τεχνολογικές διαφορές των υποδομών τους,
•​ η διαφορά του χρόνου έναρξης ισχύος της παραχώρησης,
•η διαφορά του αθλητικού προσανατολισμού τους, καθώς το ΣΕΦ είναι σχεδιασμένο ως γήπεδο κλειστού στίβου έναντι του ΟΑΚΑ που εξ αρχής είναι γήπεδο καλαθοσφαίρισης και απαιτεί σημαντικές επενδύσεις από την πλευρά της ΚΑΕ Ολυμπιακός για τη μετατροπή του σε γήπεδο καλαθοσφαίρισης,
• ​η διαφορά της χωρητικότητάς τους, καθώς το ΣΕΦ είναι γήπεδο χωρητικότητας 12.000 θέσεων έναντι 18.000 θέσεων που είναι το ΟΑΚΑ,
•​οι απόψεις του Δήμου Πειραιά και της διοίκησης του Νομικού Προσώπου του ΣΕΦ.

Σημειώνεται, ότι από τη συμφωνία αυτή δεν θίγονται οι λοιπές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Νομικό Πρόσωπο του ΣΕΦ που έχουν ήδη παραχωρηθεί για άλλες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατασκευή κολυμβητηρίων του ερασιτέχνη Oλυμπιακού, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη φιλοξενία των Ομοσπονδιών που προπονούνταν στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.”

Η δήλωση των αδερφών Αγγελόπουλων
“Από την μέρα που αναλάβαμε το απαιτητικό πηδάλιο του Ολυμπιακού βάλαμε πλώρη για τα πιο μακρινά ταξίδια στις θάλασσες του μπάσκετ. Αναζητήσαμε περιπέτειες σε αχαρτογράφητα νερά και ένδοξους προορισμούς, μα δεν σταματήσαμε στιγμή να ονειρευόμαστε το… λιμάνι μας. Ένα λιμάνι αντάξιο στο ομορφότερο καράβι του κόσμου.

Σήμερα είναι μια μέρα φωτεινή, τόσο φωτεινή όσα και τα 100 χρόνια δόξας του Συνδέσμου!”.

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (γνωστό και ως Σ.Ε.Φ.) είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Νέο Φάληρο, ανάμεσα στον Πειραιά και την Αθήνα, και έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον αθλητισμό, τις συναυλίες και τις μεγάλες διοργανώσεις από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

📜 Ιστορικό και κατασκευή
Κατασκευή: Ξεκίνησε το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1985.

Εγκαίνια: Έγιναν στις 16 Μαΐου 1985.

Αρχιτεκτονική: Σχεδιάστηκε από τους Έλληνες αρχιτέκτονες Θανάση Δεσύπρη και Σπύρο Στάικο, με αισθητική εμπνευσμένη από τη μορφή ενός στρείδιου, με κυκλικό και ανοιχτό σχέδιο.

Χρηματοδότηση: Χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό κράτος, με σκοπό να λειτουργεί ως πολυχώρος ειρηνικής συνύπαρξης λαών, εξ ου και το όνομα “Ειρήνης και Φιλίας”.

🏟️ Χρήσεις και δυνατότητες
Το Σ.Ε.Φ. είναι πολυλειτουργικό στάδιο και περιλαμβάνει:

Κλειστό γήπεδο μπάσκετ (χωρητικότητας περίπου 12.500 θεατών)
Αίθουσες για βόλεϊ, πάλη, ξιφασκία, επιτραπέζια αντισφαίριση
Συνεδριακούς χώρους
Εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης

🏀 Αθλητικές διοργανώσεις
Έδρα του Ολυμπιακού B.C. (μπάσκετ) για πολλές δεκαετίες.

Φιλοξένησε:
Eurobasket 1987, όπου η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Final Four της Euroleague (1993, 1995, 2002)
Πολλούς αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 (κυρίως προπονήσεις)

🎤 Πολιτιστικά γεγονότα
Πέρα από τον αθλητισμό, το ΣΕΦ φιλοξένησε:
Μεγάλες συναυλίες από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες (όπως οι Scorpions, Elton John, Deep Purple)
Πολιτικές συγκεντρώσεις, εκθέσεις, και συνέδρια

🏗️ Ανακαινίσεις
2004: Εκτενής ανακαίνιση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας
Τελευταία χρόνια: Βελτιώσεις σε υποδομές, τεχνολογικές αναβαθμίσεις, χώρους φιλοξενίας και προσβασιμότητας

🚆 Πρόσβαση
Εξυπηρετείται από τη γραμμή 1 του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ) – Σταθμός “Φάληρο”
Συνδέεται με τον Πειραιά, την Αθήνα και το Τραμ
Βρίσκεται κοντά στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, προσβάσιμο οδικά

🏛️ Σύγχρονος ρόλος
Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παραμένει ένας πολύτιμος πυλώνας για τον ελληνικό αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αν και οι σύγχρονες ανάγκες θέτουν προκλήσεις για την ανανέωσή του, διατηρεί τον ιστορικό και λειτουργικό του ρόλο.

To Top