Κάθε σκηνή και συμβολισμός-Μικρές και μεγάλες ιστορίες ανθρώπων παρουσιάστηκαν σχεδόν ποιητικά στη σύνθεση μιας υπέροχης μουσικοθεατρικής παράστασης
Μια συγκλονιστική παράσταση-αφιέρωμα στα 8 χρόνια δημιουργίας της Μελοδραματικής Τάξης του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες το βράδυ όσοι βρέθηκαν στο Studio του στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. “Σαν μιλημένα”, ο τίτλος της και συμπυκνώνει όλο το νόημα των 8 ετών παρουσίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας της Μελοδραματικής Τάξης του Ωδείου, μια αριστοτεχνική συρραφή διαφορετικών ουσιαστικά έργων των προηγούμενων ετών της Μελοδραματικής, ιδωμένα όμως μέσα από μια διαφορετική ματιά, ως ενιαία σύνθεση.
Παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από τις παραστάσεις “Άτακτο Φεγγάρι”, “Lacrimosa”, “SOS el Amor”, “Δανδελίωνες” , “Τόποι παράλληλοι”, μικρές ιστορίες που είχαν να διηγηθούν τη δική τους αλήθεια. Με καθηλωτικές ερμηνείες και τραγούδια, με ζωντανή μουσική επί σκηνής από τον Αντώνη Κουφουδάκη (κιθάρα), τον Στάθη Γυφτάκη και Κατερίνα Παλαιολόγου (πιάνο), τον Λουκά Λυμπερόπουλο (φλάουτο), την Λίλλυ Τριαντάρη και τον Λουκά Θεοδοσόπουλο στην επιμέλεια της κίνησης. Τα κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, της Isabel Allende, του Τάσου Λειβαδίτη, του Άκη Δήμου “ζωντάνεψαν” στη σκηνή και αποδόθηκαν ποιητικά και μελωδικά “ταξιδεύοντας” τους θεατές σε άλλες χώρες και εποχές, σε άλλα χρόνια, σε έρωτες, σε απώλειες, σε τραπέζια οικογενειακά, αλλά και σε δράματα, σε σκέψεις και προβληματισμούς με κοινό παρονομαστή, την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση, τους αγώνες για καλύτερη ζωή και πανανθρώπινες αξίες. Η αγάπη και ο έρωτας ο ζωογόνος “παρέλασαν” επί σκηνής, όπως και η απόρριψη, η εγκατάλειψη, ο χρόνος που περνάει, η αβεβαιότητα, η συντριβή, η απώλεια είτε ανθρώπων είτε πατρίδας, η δεύτερη ευκαιρία, ο αγώνας της επιβίωσης από τα δεινά του πολέμου, αλλά και ο αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία, για ελεύθερη πατρίδα.
Κάθε σκηνή και ξεχωριστός συμβολισμός, από τα προσωπικά πάθη και βάρη που κουβαλάει ο καθένας μας, από τα όνειρα που χάνονται αλλά και εκείνα που πραγματοποιούνται, από τις ανατροπές που επιφυλάσσει η ζωή, αλλά και την ελπίδα που πάντα υπάρχει σε κάθε έκφανση της ζωής, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις όπως η προσφυγιά. Κάθε σκηνή και ένα μάθημα, κάθε σκηνή ποίηση από τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Αδάμ που πραγματικά μεγαλούργησε, με σκηνοθετικά ευρήματα που έδωσαν άλλο “αέρα” και νόημα στην παράσταση. Αλλά και κάθε μια και κάθε έναν συντελεστή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, ξεχωριστά, που απέδωσαν τα μέγιστα , παρουσιάζοντας μια παράσταση καθηλωτική, με συμβολισμούς, με υπέροχες ερμηνείες με μουσική και τραγούδια που μάς “ταξίδεψαν”. Μια παράσταση-ύμνος που ενθουσίασε το κοινό που απέδωσε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης. Μια παράσταση επετειακή που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της Μελοδραματικής Τάξης, μια παράσταση αφιέρωμα και στα 40 χρόνια πορείας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, που συνεχίζει να παράγει Πολιτισμό, μέσα από μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία, προσφέροντας στο κοινό της Καλαμάτας όλα αυτά τα χρόνια μουσική παιδεία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το εμβόλιμο ηχητικό ντοκουμέντο μεταξύ των σκηνών, με τις προσωπικές εμπειρίες μέσα από την αφήγηση των ίδιων των μαθητριών της Μελοδραματικής, με τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους τα 8 αυτά χρόνια, μέσα στην τάξη της Μελοδραματικής, ένα πραγματικό Σχολείο Πολιτισμού για τις ίδιες, αλλά και εσωτερικότητας, και διαμόρφωσης και πνευματικής καλλιέργειας του εαυτού τους. Ξεφεύγοντας έτσι από τα στενά πλαίσια της παράστασης, δίνοντας στο κοινό να καταλάβει και το συνολικό περιβάλλον φοίτησης στη Μελοδραματική του Ωδείου.
ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος
Οι συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Επιμέλεια κίνησης: Λίλλυ Τριαντάρη, Λουκάς Θεοδοσόπουλος
Πιάνο: Στάθης Γυφτάκης, Κατερίνα Παλαιολόγου
Κιθάρα: Αντώνης Κουφουδάκης
Φλάουτο: Λουκάς Λυμπερόπουλος
Φώτα, ήχος: Άλεξ Μπεκ
Αφίσα: Ηρώ Αναγνωσταρά
Ερμήνευσαν με αλφαβητική σειρά:
Ελένη Αλεξοπούλου, Ηρώ Αναγνωσταρά, Φωτεινή Αράπη, Βίκυ Βασιλειάδη, Σταυρούλα Δαμήλου, Τώνια Δικαίου, Λουκάς Θεοδοσόπουλος, Βασιλική Κουτσογεωργοπούλου, Κατερίνα Παλαιολόγου, Λίλλυ Τριαντάρη, Μαρία Τσερπέ
Μουσική
Νίκος Τσότρας, Στάθης Γυφτάκης, Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Georg Friedrich Händel, Gabriel Fauré , Heitor Villa-Lobos
Jules Massenet, Giuseppe Verdi, Astor Piazzola, Dorival Caymmi, Luis Miguel, Tomás Méndez, Consuelo Velázquez Torres
Κείμενα
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Δημοτικές Παραλογές της Ελλάδας, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Μαρτυρίες προσφύγων, Isabel Allende, Σταυρούλα Δαμήλου, Βίκη Βασιλειάδη, Φωτεινή Αράπη, Τάσος Λειβαδίτης, Άκης Δήμου.
Στιγμιότυπα από τη μουσικο-θεατρική παράσταση
