Δευτέρα και Τρίτη 28 -29 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στα Καλάβρυτα δράσεις με θέμα «Πελοποννησιακοί δρόμοι του Τυριού | Συνεργασία –Ταυτότητα – Εξωστρέφεια».
Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η τυροκομική ταυτότητα της Πελοποννήσου, τομέα στον οποίο δίνει ιδιαίτερα βαρύτητα η Αναπτυξιακή του Πάρνωνα.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και η πρόταση για τη θεσμοθέτηση της ημέρας δρόμων του τυριού.
Για την προώθηση του τυριού υπάρχει συνεργασία των αναπτυξιακών εταιρειών του Πάρνωνα, της Αχαΐας και της Ηλείας .
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ιδέα, δεδομένου ότι η τυροκομία στην Πελοπόννησο έχει παραδοσιακά χαρακτηριστικά και μαζί με τους δρόμους του κρασιού μπορούν να προσφέρουν στην αύξηση του τουρισμού στην Πελοπόννησο.
Τα επισκέψιμα τυροκομεία είναι θεσμικά κατοχυρωμένα και οι αναπτυξιακές εταιρείες χρηματοδοτούν τα τυροκομεία να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πάρουν το σήμα του επισκέψιμου τυροκομείου.
Μέσω των Πελοποννησιακών δρόμων του Τυριού οι αναπτυξιακές θέλουν να δώσουν τουριστική προοπτική στην επίσκεψη στο παραδοσιακό τυροκομείου, που γινόταν για να προμηθευτεί κάποιος τα τυροκομικά προϊόντα για το σπίτι του.
«Δεν έχει νόημα η ανάπτυξη του τουρισμού αν δεν είναι ζωντανή η οικονομία μίας περιοχής» δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Πάρνωνα» Μαρίνος Μπερέτσος. τονίζοντας πως «καταναλώνοντας τοπικά προϊόντα δίνουμε ζωή στις ορεινές περιοχές του τόπου μας».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης με τίτλο «Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού: Συνεργασία – Ταυτότητα – Εξωστρέφεια», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο “Say cheese! Balkan cheese” του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020.
