ΕΥ ΖΗΝ

Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού αύριο στα Καλάβρυτα

Η καρδιά της τυροκομικής ταυτότητας της Πελοποννήσου χτυπά στα Καλάβρυτα

Η Κεντρική Πλατεία των Καλαβρύτων θα φιλοξενήσει την Τρίτη 29 Ιουλίου 2025 και ώρα 18:00 την ειδική εκδήλωση «Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού», στο πλαίσιο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας “Say Cheese – Balkan Cheese”.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Πάρνωνα Α.Ε., ΑΧΑΪΑ – Αναπτυξιακή Α.Ε. και Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Ε. Ο.Τ.Α., με την ενεργή συμμετοχή των θεσμικών τους εταίρων και των αντίστοιχων Δήμων.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής και παραγωγικής ταυτότητας της τυροκομίας στην Πελοπόννησο, η ενίσχυση της διατοπικής συνεργασίας και η δημιουργία των βάσεων για τη θεσμοθέτηση ενός διαπεριφερειακού θεσμού με ετήσιο χαρακτήρα, αφιερωμένου στους τυροκομικούς δρόμους του τόπου.

Χαιρετισμοί και Συμμετοχή Φορέων

Η εκδήλωση θα ανοίξει με σύντομους θεσμικούς χαιρετισμούς από εκπροσώπους των Αναπτυξιακών Εταιρειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πρωτοστάτησαν στην υλοποίηση της διακρατικής συνεργασίας Balkan Cheese και στην προετοιμασία των «Δρόμων του Τυριού»:

  • Σπύρος Φλώρος, Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος LEADER – Πάρνωνα Α.Ε.
  • Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων – Πρόεδρος Δ.Σ. ΑΧΑΪΑ – Αναπτυξιακή Α.Ε.
  • Εμμανουήλ Δολιανίτης, Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας – Πρόεδρος Δ.Σ. Πάρνωνα Α.Ε.
  • Διονύσιος Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων – Πρόεδρος Δ.Σ. Αναπτυξιακής Ολυμπίας Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Η παρουσία τους επιβεβαιώνει την ισχυρή διαδημοτική και διατοπική βούληση για ανάδειξη της τυροκομικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως στοιχείου ανάπτυξης και ταυτότητας για την Πελοπόννησο.

Παρουσιάσεις και Θεματικές Συζητήσεις

Διάλογοι για την ταυτότητα, την εμπειρία και τις δυνατότητες της τυροκομίας στην Πελοπόννησο

«Οι Δρόμοι του Τυριού στην Πελοπόννησο – Δρόμοι Συνεργασίας μέσα από το LEADER»

Η ενότητα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τα στελέχη των τριών Αναπτυξιακών Εταιρειών, που αναλύουν τη μεθοδολογία, τα ευρήματα, τις δράσεις του έργου “Say Cheese – Balkan Cheese” και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων:

  • Μαρίνος Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Πάρνωνα Α.Ε.
  • Ηρώ Τσιμπρή, Γενική Διευθύντρια ΑΧΑΪΑ – Αναπτυξιακή Α.Ε.
  • Νικόλαος Θεοδωρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ολυμπία Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Ακολουθεί σειρά ειδικών παρεμβάσεων, που ανοίγουν έναν πολυεπίπεδο διάλογο για τη γαστρονομική, θεσμική και τουριστική προοπτική του τυριού ως στοιχείου ταυτότητας:

  • Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος ΕΘΕΑΣ
    Η βαρελίσια φέτα και η μάχη για την κατοχύρωση των παραδοσιακών πρακτικών
  • Σωτήρης Μπόλης, Σύμβουλος Αναπτυξιακών Δράσεων
    Η φέτα σε ξύλινο βαρέλι και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Καλαβρυτινής τυροκομίας
  • Μαρία Κιάμου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προτύπων – Υπουργείο Τουρισμού
    Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου – Νέο εργαλείο ανάπτυξης και προβολής
  • Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Ερευνητής – ΕΚΕΤΑ / Πανεπιστήμιο Πατρών
    Μουσεία Τυροκομίας: Από τη μνήμη στη γεύση – παραδείγματα και προτάσεις

Οι παρεμβάσεις συνοδεύονται από τη προβολή σύντομου οπτικοακουστικού υλικού με τίτλο «Τρεις μικρές Ιστορίες Τυροκομίας», που παρουσιάζει αυθεντικές εικόνες από τυροκομεία και κτηνοτροφικές μονάδες της Πελοποννήσου.

Παράλληλες Δράσεις – Έκθεση, Γευσιγνωσία, Διάλογος

Η συμμετοχική εμπειρία του κοινού ενισχύεται μέσα από ειδικά διαμορφωμένες δράσεις που φωτίζουν τον γευστικό και πολιτισμικό πλούτο της περιοχής.

 Έκθεση Πελοποννησιακών Τυριών

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στην Πλατεία Καλαβρύτων, θα λειτουργεί έκθεση τοπικών τυριών, με τη συμμετοχή τυροκόμων και παραγωγών από Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία και Λακωνία. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και σύγχρονα προϊόντα με καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Γευσιγνωσία & Εμπειρία

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, προσφέρεται δωρεάν γευσιγνωσία επιλεγμένων τυριών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να αξιολογήσουν τα προϊόντα, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του brand ταυτότητας των “Δρόμων του Τυριού”.

Ανοιχτή Συζήτηση με Παραγωγούς

Στο τέλος των θεματικών παρεμβάσεων, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτός διάλογος με τυροκόμους και κοινό, δίνοντας βήμα σε ανθρώπους της παραγωγής να εκφράσουν προτάσεις, εμπειρίες και ανάγκες. Η συζήτηση λειτουργεί ως πλατφόρμα διασύνδεσης μεταξύ πρωτογενούς τομέα, φορέων και πολιτών.

Θεσμοθέτηση:

Από την πιλοτική δράση στη δημιουργία ενός θεσμού για την Πελοπόννησο

Στο αποκορύφωμα της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί επίσημα η Πρόταση Θεσμοθέτησης των “Ημερών Πελοποννησιακών Δρόμων του Τυριού”, ως ετήσια πολυθεματική διοργάνωση αφιερωμένη στην τυροκομική ταυτότητα της Πελοποννήσου.

523807725-1375053224630396-8385451550851466936-n

523864945-1375053461297039-981482242017573812-n

524303685-1375053091297076-8830285550881531155-n

https://youtube.com/live/b3F04UzIjJ4?feature=share

 

Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 με Συντονίστρια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από Μολδαβία. Αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία.

To Top