ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας: Ζητάμε την άμεση παραίτηση Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη

H ανακοίνωση της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης ΑΕΙ Καλαμάτας

Έχοντας διανύσει σχεδόν ενάμιση χρόνο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, η Κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική της ηγεσία έχουν αποτύχει παταγωδώς σε όλους τους τομείς της κοινωνίας αφού δεν αφουγγράζεται τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού και της νεολαίας του. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στρατηγικής της Κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εκμεταλλευόμενη την υγειονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID-19, ψήφισε ένα νομοσχέδιο έκτρωμα για την Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το εν λόγω νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις όπως η ίδρυση ”Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος”, θέσπιση χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2 ή ν+3), καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, περιορισμός στον αριθμό επιλογών του μηχανογραφικού καθώς και πειθαρχικές διώξεις φοιτητών.

Το όραμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ξεκίνησε με μεταρρυθμίσεις που αμαυρώνουν την Δημόσια Παιδεία στοχεύοντας στην εμπορευματοποίηση της. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η νέα Κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετικές αλλαγές που σχετίζονται με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενός κεκτημένου δημοκρατικού δικαιώματος της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας για να αποτρέπεται η φίμωση της γνώμης, να προασπίζεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της έρευνας, της ίδιας της κοινωνικής προόδου. Παράλληλα προχώρησε στην ψήφιση, της επαγγελματικής εξίσωσης των αποφοίτων των κολεγίων με τους αποφοίτους δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης (αίροντας στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος) καθώς και την εισαγωγή των απόφοιτων ΙΕΚ στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνοντας “διανομή συμφερόντων” στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης έναντι των Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο κατακερματισμός και η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας!

Η ηγεσία της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τα κλειστά Πανεπιστήμια για ακόμα μια φορά, εν μέσω του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης, πέρασε σε ψήφιση άλλο ένα σχέδιο νόμου. Μία από τις διατάξεις που περιέχει, είναι το εγχείρημα για την δημιουργία “Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος” με την υπογραφή Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Απώτερος σκοπός της, η πλήρης εξαθλίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης μέσω της καταστολής, της φίμωσης του φοιτητικού κινήματος και της ελευθερίας λόγου μέσα στα δημόσια ιδρύματα. Για την ίδρυση της συγκεκριμένης ομάδας, η Κυβέρνηση χορηγεί 30 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας την καταστολή μέσα στην στέγη της μάθησης και της εκπαίδευσης, προσπαθώντας να αποτρέψει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και λόγου του συντονισμένου φοιτητικού κινήματος.
Όπως δήλωσε δημοσίως μάλιστα ο νέος υφυπουργός παιδείας στα θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, με απερίγραπτο θράσος ”από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα” ασπαζόμενος με αυτή του την φράση τις πολιτικές αντιλήψεις της στυγνής Δικτατορίας της χούντας, από την οποία ο Ελληνικός λαός υπέφερε εκείνη την επταετία. Επίσης, η δημιουργία του συγκεκριμένου σώματος από την Κυβέρνηση, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αφού ακόμα και τα πιο αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του κόσμου δεν διαθέτουν Πανεπιστημιακή αστυνομία, παρά μόνο φύλαξη των εγκαταστάσεων από προσωπικό του ιδρύματος, όπως αυτό της Οξφόρδης το οποίο με επίσημη ανακοίνωσή του εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συγκεκριμένες πρακτικές, σημειώνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του στους Έλληνες συναδέλφους, γονείς και πολίτες που αντιτίθενται σε μία τέτοια ειδική πανεπιστημιακή αστυνομική δύναμη. Εξ’ άλλου οι επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου Πανεπιστημίου, δεν είναι η αστυνόμευση αλλά η ενίσχυση της χρηματοδότησης, του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού αλλά και των υποδομών του. Δεν μπορούμε πλέον να συζητάμε για έναν ελεύθερο και ανοιχτό χώρο διακίνησης ιδεών και μάθησης, όταν αποκόπτεται η ελεύθερη πρόσβαση οποιουδήποτε πολίτη στα αμφιθέατρα.

Αυτή είναι η Δημοκρατία και η Ελευθερία που προάγεται!

Εν συνεχεία, μία άλλη διάταξη του σχέδιού νόμου, είναι η θέσπιση του χρονικού ορίου φοίτησης, που ουσιαστικά εκβιάζει την φοιτητιώσα Νεολαία με διαγραφές από τις σχολές τους. Η ρύθμιση αυτή, δεν έχει κανέναν λόγω ύπαρξης, μιας και οι φοιτητές που περάτωσαν τα ν+2 ή ν+3 έτη των σπουδών τους, παύουν να έχουν τα φοιτητικά τους προνόμια και δεν στέκονται εμπόδιο στην εισαγωγή νέων υποψηφίων, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και το ελληνικό δημόσιο. Σε συνδυασμό με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τα παραπάνω, δημιουργούν ένα πανεπιστήμιο για λίγους, αφού θα οδηγήσουν σε σταδιακό μαρασμό αρκετά περιφερειακά τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πρυτάνεις, κρούουν το κώδων προς το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές του επιδόσεις, ενώ εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για την βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού τμημάτων, με πιθανό ενδεχόμενο να ακολουθήσει μια αναδιάρθρωση του ”χάρτη” της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο μακροχρόνιο σχέδιο της Κυβέρνησης για κλείσιμο και συγχώνευση τμημάτων, εντάσσεται και ο περιορισμός στον αριθμό επιλογών του μηχανογραφικού για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων απομακρύνοντας τους από την επιλογή περιφερειακών τμημάτων.

Με την ψήφιση του, το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν εγκληματίες σε παραβάσεις όπως αυτό της αντιγραφής, καθώς οι πειθαρχικές διώξεις προβλέπουν την δημιουργία πειθαρχικού συμβουλίου στα ΑΕΙ. Η αξιοσημείωτη παραφροσύνη της πολιτικής πλεκτάνης που επιχειρεί να στηθεί από την Κυβέρνηση μέσω της διάταξης του πειθαρχικού κώδικα, προσβλέπει την φίμωση του φοιτητικού κινήματος που θα αποφασίζει δημοκρατικά για συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις αλλά και καταλήψεις, διώκοντας τις πράξεις αυτές καθαυτές.

Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση, εξανάγκασε με την αδιάλλακτη στάση της και τις ιδεολογικές τις αγκυλώσεις, σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα σε διαδηλώσεις για να περιφρουρήσει το δικαίωμα όλων για ένα δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Την ίδια στιγμή το φερέφωνο και η πολιτική μαριονέτα της Νέας Δημοκρατίας, η ντροπή του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, η παράταξη της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. κατακρίνει και καταδικάζει τους αγώνες του λαού. Άξιος συμπαραστάτης στην συγκάλυψη, είναι και τα χειραγωγούμενα ΜΜΕ, τα οποία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο εξυπηρετώντας τα συμφέροντα και την επικοινωνιακή πολιτική, παραπληροφορώντας και ελλοχεύοντας την κοινή γνώμη. Η υπουργός Παιδείας δεν έλαβε υπ’ όψιν της, τις απόψεις της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, παρά μόνο την ευκαιρία που της δίνεται από την πανδημία να περάσει αυτό το έκτρωμα χωρίς περιθώρια αντιδράσεων, με σκοπό την πολτοποίηση των μελλοντικών φοιτητών.

Ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη ΑΕΙ Καλαμάτας, είμαστε κάθετα αντίθετοι στις παραπάνω μεταρρυθμίσεις και απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση!

Καλούμε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, και αναγγέλλουμε κινητοποιήσεις με το πέρας της πανδημίας, εντός και εκτός του Πανεπιστημίου. Εκφράζουμε παράλληλα την επιθυμία της πλειοψηφίας των φοιτητών για άμεση παραίτηση Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη. Τέλος δεσμευόμαστε, πως δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο δημόσιο και πραγματικά αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού και καταπάτησης των ακαδημαϊκών και δημοκρατικών μας ελευθεριών.

ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας: Ζητάμε την άμεση παραίτηση Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη
To Top