Ζητούν δημιουργία και νέων πάρκινγκ και πύκνωση αστικής συγκοινωνίας: “Παραδοχή αδυναμίας αν όχι ανικανότητας να διαχειριστεί ο Δήμος τα πάρκινγκ”-“Στο μηδέν η αξιοποίηση της Μαρίνας”
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΒΕΛΑ
Σε μια παραδοχή αδυναμίας, αν όχι ανικανότητας, να διαχειριστεί στοιχειωδώς τα δημοτικά πάρκινγκ του Νέδοντα, προχώρησε η δημοτική αρχή Καλαμάτας στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, τη Δευτέρα το μεσημέρι. Ακούσαμε για μία ακόμα φορά από τον κ. δήμαρχο ότι αποφάσισε να παραχωρήσει σε ιδιώτη τη διαχείριση και εκμετάλλευση των πάρκινγκ επειδή ο Δήμος δεν μπορεί να τα λειτουργήσει, δεν μπορεί να προστατεύει το χώρο από διάφορα άτομα που εισέρχονται σε αυτό, δεν μπορεί να τον διατηρεί καθαρό, δεν μπορεί να φροντίζει το πράσινο. Αν ολόκληρος Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να φέρει εις πέρας αυτά τα απλά καθήκοντα τότε η δημοτική αρχή πού βρίσκει το δικαίωμα και επαίρεται ότι δήθεν πρωτοπορεί και οδηγεί την πόλη στο μέλλον με αισιοδοξία, όπως επαναλαμβάνει μονότονα σε κάθε ομιλία του ο κ. δήμαρχος;
Η παράταξή μας “Καλαμάτα_ΜΕΤΑ” καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την τροποποίηση του κανονισμού εφαρμογής ελεγχόμενης στάθμευσης στο κεντρικό και βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, προκειμένου να μπορέσει ακολούθως να κάνει τον διαγωνισμό για την ανάδειξη ιδιώτη αναδόχου.
Ο επικεφαλής μας Βασίλης Τζαμουράνης και οι σύμβουλοί μας Σπύρος Χανδρινός και Ευγενία Κούβελα-Κάτσαρη επιμείναμε ότι ο Δήμος μπορεί μόνος του να λειτουργήσει τα πάρκινγκ, παρέχοντας σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες στους οδηγούς και διατηρώντας το χώρο ευπρεπή. Επιμένουμε ότι είναι άδικο μέτρο για τους πολίτες η 24ωρη χρέωση και μάλιστα και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Υπογραμμίσαμε ότι το τίμημα των 280.000 ευρώ (που ζητά η Δημ. Αρχή από τον ιδιώτη) είναι πολύ χαμηλό όταν οι εισπράξεις τον προηγούμενο χρόνο ξεπέρασαν τις 420.000 ευρώ με το βόρειο πάρκιν να είναι ελεύθερο (χωρίς χρέωση) λόγω έργων στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Τονίσαμε επίσης ότι οι επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν μπορούσαν να υλοποιηθούν από τον ίδιο το Δήμο, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Smart Cities”.
Επισημάναμε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα ο πρώτος διαγωνισμός για την παραχώρηση των πάρκινγκ να μην οδηγήσει σε αποτέλεσμα γιατί η σύμβαση δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς διαπίστωσε ότι “η έλλειψη τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας της ελεγχόμενης σύμβασης παραχώρησης συνιστά ουσιώδη πλημμέλεια, καθώς συναρτάται με την υποχρέωση της αναθέτουσας αρχής να διασφαλίζει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των οικονομικών πόρων της”!
Καλούμε για άλλη μια φορά τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των πάρκινγκ και, αντίθετα, να τα λειτουργήσει ο ίδιος, εντάσσοντάς τα, επιτέλους, σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα επιλύσει το σοβαρότατο πρόβλημα στάθμευσης που αντιμετωπίζει η πόλη, με τη δημιουργία και νέων πάρκινγκ, με ανασχεδιασμό και πύκνωση της αστικής συγκοινωνίας, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το κέντρο της πόλης χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
Για Μαρίνα: “Η υπόθεση της μαρίνας βρίσκεται ακόμη στο μηδέν”
Ένα ακόμα θέμα στο οποίο η δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται από πλήρη αναποτελεσματικότητα είναι η αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμάτας..
Όπως τόνισε ο σύμβουλός μας, Σπύρος Χανδρινός, το καθεστώς στη μαρίνα είναι σε εκκρεμότητα από το 2023, όταν λύθηκε η σύμβαση με την παραχωρησιούχο εταιρεία. Έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια από τότε και η υπόθεση της μαρίνας βρίσκεται ακόμη στο μηδέν. Όλο Όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή προβαίνει σε αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις κάθε φορά, λέγοντας τη μία ότι επίκειται η παράδοση της μαρίνας, την άλλη ότι η εταιρία δεν την παραδίδει τελικά, την επόμενη ότι ο Δήμος θα κάνει διοικητική αποβολή, μετά αποφάσισε να κάνει αγωγή και πολλά άλλα αντιφατικά μεταξύ τους.
Η μαρίνα είναι ένα σημαντικό “asset” για την πόλη της Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή αλλά η δημοτική αρχή αντί να διεκδικήσει σθεναρά από το Υπουργείο Οικονομικών την επέκταση της παραχώρησης (πέραν του 2035 που λήγει η προηγούμενη) και να το αξιοποιήσει, το αφήνει να μαραζώνει, δημιουργώντας πρόβλημα και στις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην περιοχή, όπως βέβαια και στην τουριστική ανάπτυξη.
