Επιχειρείν

Πάμε Βόλτα: Γνωριμία με την ποτοποιΐα Καλλικούνη

Η ποτοποιία Καλλικούνη γεννήθηκε λόγω της έμπνευσης και της δυναμικότητας του ιδρυτή της εταιρείας, Νικόλαου Καλλικούνη, που οραματίστηκε και έφερε την ατμοκίνητη τεχνολογία στην Καλαμάτα το 1800.Η ποτοποιία Καλλικούνη, από το 1850, κατέχει την υψηλότερη διάκριση ως ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελλάδα, με την ίδια ιδρυτική οικογένεια να παραμένει ως ιδιοκτησία της.

Το 1850 ο Γ. Καλλικούνης ιδρύει στην Καλαμάτα το πρώτο ατμοκίνητο «Πνευματοποιείο» εξοπλισμένο με τα καλύτερα μηχανήματα της εποχής.


Με σπουδές Χημείας στην Τεργέστη και συνδυάζοντας με φαντασία και γνώση μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών , φρούτων και ριζών από την πλούσια φύση της Νότιας Ελλάδας επιτυγχάνει την δημιουργία μιας μεγάλης σειράς Λικερ και Αποσταγμάτων με πρωτόγνωρες υπέροχες γεύσεις και λεπτά αρώματα.

Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο χώρο του εργοστάσιου, να παρακολουθήσει τη διαδικασία απόσταξης στους αμβυκες, να δει όλη τη γραμμή παραγωγής και εμφιάλωσης των ποτών και να θαυμάσει τα δρύινα βαρέλια παλαίωσης που φυλάσσονται στο χώρο της κάβας.

Τα παραγόμενα Αποστάγματα και Εκχυλίσματα είναι η αρωματική και γευστική καρδιά των διαφόρων ποτών ( aperitifs , digestives , bitters , liqueurs ) που παράγονται από την Ποτοποιία.
Και τόσο μεγάλωσε η φήμη της ποτοποιίας ώστε ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’ κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Καλαμάτα το 1905 επισκέπτεται το Εργοστάσιο της Εταιρείας και απονέμει στον Ν. Καλλικούνη τον αργυρό Σταυρό του Ιππότη του Σωτήρος για την προσφορά του στην Ελληνική Βιομηχανία.

Τα υπόλοιπα θα μας τα διηγηθεί ο Γιώργος Καλλικούνης (απόγονος και συνεχιστής του ιδρυτή) κατά την ξενάγηση που θα μας κάνει στο χώρο του εργοστασίου το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου.

Αναχώρηση από Καλαμάτα στις 10 το πρωί
(Πληροφορίες στο τηλ. 6936-518550 – Σωτήρης)

To Top