Άρθρο του πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και πρώην Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα
"ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ"
Πριν από δύο μήνες (27/2) μια πολύ σημαντική και κυρίως εφαρμόσιμη πρόταση για τις λιμενικές αποθήκες, του καλαματιανού αρχιτέκτονα κ. Κώστα Πουλόπουλου, που διαπρέπει επαγγελματικά στην Κοπεγχάγη.
Προτείνεται, λοιπόν, συγκεκριμένη αρχιτεκτονική παρέμβαση και αξιοποίηση των λιμενικών αποθηκών (4.000 m2) για τη λειτουργία αγοράς τύπου Μοδιάνο, μουσείου ναυτικής ιστορίας και μικροναυπηγικής, στέγασης ναυταθλητικών συλλόγων, δημιουργίας χώρων υποδοχής για την κρουαζιέρα κ.ά. Επισημαίνω πως αυτός ο χώρος σήμερα χρησιμοποιείται πρόχειρα ως δημοτική αποθήκη και ως σημείο προσωρινής υποδοχής μεταναστών.
Σημειώνω, επίσης, πως η τεράστια αυτή κατασκευή, που μετρά πάνω από μισό αιώνα, μεταξύ άλλων, έχει στέγη από αμίαντο που, λόγω σταδιακής απαξίωσής του, αποτελεί εστία ρύπανσης και επομένως σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όπως συνέβαινε με το διοικητήριο για τους υπαλλήλους και συμβαίνει και με τις αποθήκες της «΄Ενωσης» στο Ασπρόχωμα. Παρενθετικά, δίνω την πληροφορία πως στη Μεγαλόπολη υπήρξε κρατική χρηματοδότηση, και ορθά, για την αφαίρεση του αμιάντου από στέγες.
Επιπλέον, αναξιοποίητοι παραμένουν στο λιμάνι και άλλοι χώροι, όπως τα νεοκλασικά κτίρια που σήμερα ανήκουν στην ευθύνη του υπουργείου οικονομικών, οι παλιές αποθήκες και το κτίριο στέγασης των λιμενεργατών (; ).
"Δηλαδή, υπάρχει αναξιοποίητος οικοδομικός πλούτος στο λιμάνι, που η τακτοποίησή του μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ζωής στην παραλιακή ζώνη, αλλά και στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής"
Εδώ, επισημαίνω τον διαχρονικό αγώνα για την παραχώρηση της λιμενικής ζώνης στο Δήμο, που τελικά δικαιώθηκε, αρχές του 2012, με τη λειτουργία του δημοτικού λιμενικού ταμείου (κυβέρνηση κ. Παπαδήμου, υπουργός ο κ.Γεωργιάδης). Στην ικανοποίηση του αιτήματος της παραχώρησης σημαντική υπήρξε και η συμβολή του Μητροπολίτη μας.
Προφανώς, η παραχώρηση στο Δήμο δεν έγινε για τη διαχείριση των τραπεζοκαθισμάτων ή την ψηφοθηρία, αλλά κυρίως για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση της ελκυστικότητας και την σταδιακή εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής στη λιμενική και ευρύτερα την παραλιακή ζώνη, που αποτελούν το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας.
Δεν ισχυρίζομαι πως τα πράγματα είναι εύκολα με το ανοργάνωτο και πάντα καχύποπτο κράτος μας, που κρατά την ιδιοκτησία στη λιμενική ζώνη, κάτι που προϋποθέτει, δυστυχώς, τη σύμφωνη γνώμη του και για την παραμικρή παρέμβαση. Αφήστε το master plan του λιμανιού που ποτέ δεν τελειώνει και επιπλέον το ότι ΚΑΝΕΝΑ λιμάνι της Πελοποννήσου δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα αναβάθμισης λιμανιών. Καταλαβαίνετε τώρα…
Πάντοτε, όμως, υπάρχουν τρόποι υπέρβασης των εμποδίων. Η τεκμηριωμένη πρόταση του κ. Πουλόπουλου πρέπει να προχωρήσει, με τη σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης, στην κατεύθυνση της πρότασης και τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση. Πρόκειται για έργο, που θα δικαιώσει την παραχώρηση διαχείρισης της λιμενικής ζώνης στο Δήμο, θα προστατεύσει την υγεία και θα αναβαθμίσει αισθητικά, λειτουργικά και οικονομικά την παραλία.
Δείτε και αυτό:
Πρόταση για αξιοποίηση των Αποθηκών στο Λιμάνι Καλαμάτας από τον αρχιτέκτονα Κώστα Πουλόπουλο
