ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Nέα Αριστερά για ΟΠΕΚΕΠΕ: “Η συγκάλυψη βαφτίζεται “σύγκρουση με το βαθύ κράτος”

Δηλώσεις Χατζηδάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ– Η συγκάλυψη βαφτίζεται “σύγκρουση με το βαθύ κράτος”

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, περί «βαθέος κράτους» και «επιτήδειων γραφειοκρατών» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει τις δικές της πολιτικές ευθύνες στις πλάτες των δημόσιων υπαλλήλων.

Η ίδια κυβερνητική μεθοδολογία εφαρμόστηκε και στο έγκλημα των Τεμπών, όταν η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να αποδώσει το τραγικό δυστύχημα αποκλειστικά στον σταθμάρχη, επιχειρώντας να εξαιρέσει πλήρως τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας.

“Σήμερα, στο σκάνδαλο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων και του εκτροχιασμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιχειρείται το ίδιο: να εξαφανισθούν από το προσκήνιο οι πολιτικές παρεμβάσεις και να γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι οι δημόσιοι υπάλληλοι”

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική:

Τον Ιανουάριο του 2024, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με την προσωρινή διοίκηση, τους νέους διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ και εργαζόμενους στα γραφεία του Οργανισμού, ζήτησε  να εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι φάκελοι 16.000 παραγωγών των οποίων τα ΑΦΜ ήταν δεσμευμένα από το 2020 για παρατυπίες, παρεμβαίνοντας στις διαδικασίες ελέγχου.

Ακόμη, η υπάλληλος του Οργανισμού που αποκάλυψε τις παρατυπίες, διώκεται πειθαρχικά και ποινικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Data Journalists, με τρεις ξεχωριστές διώξεις. Έχει χάσει τη θέση της και, παρότι έχει ζητηθεί προ μηνών η απόσπασή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με την οποία είχε συνεργαστεί και την έχει αποδεχτεί, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκόπιμα δεν προχωρά τη διαδικασία. Αυτό είναι το “βαθύ κράτος” που δήθεν πολεμά ο κ. Χατζηδάκης: όσοι δεν υπακούν, εξοντώνονται.

Η Νέα Αριστερά δηλώνει με σαφήνεια:

  • Το πρόβλημα δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπερασπίζονται τη νομιμότητα.
  • Το πρόβλημα είναι οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν σε ελέγχους, παραλύουν τους μηχανισμούς ελέγχου και επιδιώκουν “αποτελέσματα” προς όφελος λίγων.
  • Το πρόβλημα είναι η τιμωρητική μεταχείριση των λειτουργών που επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους, ακόμη και αν αυτό ενοχλεί την εκάστοτε ηγεσία.

Αν αυτή η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος, θα ξεκινούσε από τις δικές της πρακτικές. Και όχι από αυτούς που τις αποκαλύπτουν.

To Top