ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Nαυάγιο Πύλου: Στις 21 Μαΐου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας η δίκη των 9 Αιγυπτίων επιζώντων

Ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία Όθωνος για τη δίκη των 9 επιζώντων κατηγορούμενων της Πύλου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μεγαλύτερο κρατικό και ευρωπαϊκό έγκλημα στις θάλασσες της Μεσογείου. Το ναυάγιο της Πύλου άφησε πίσω του πάνω από 600 νεκρούς, άντρες, γυναίκες και παιδιά, δεκάδες διασωθέντες χωρίς καμία πρόνοια, 9 επιζώντες στη φυλακή και εκατοντάδες συγγενείς και φίλους να αναζητούν δικαιοσύνη.

Λίγες μέρες πριν τη δίκη, η αντιφασιστική κίνηση Καλαμάτας προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση για την δική των 9 επιζώντων κατηγορουμένων του Ναυαγίου της Πύλου.

Θα μιλήσουν:
– Δικηγόρος από την ομάδα υπεράσπισης των 9
– Μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας

Παρασκευή 17 Μαΐου,στις 7μμ στην πλατεία Όθωνος

*Θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης στο Αντιφασιστικό Στέκι (Ηφαίστου 4) για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 21 Μαΐου έξω από τα Δικαστήρια Καλαμάτας

“Ανταρσία στο Μοριά”: “Να αθωωθούν οι 9 διασωθέντες που κατηγορούνται-Ο πνιγμός των 600 προσφύγων στην Πύλο ήταν ρατσιστική δολοφονία”

Τι αναφέρει η “Ανταρσία στο Μοριά”

ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΙ 9 ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ
Ο ΠΝΙΓΜΟΣ ΤΩΝ 600 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΗΤΑΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

Σχεδόν ένα χρόνο από τον πνιγμό 600 προσφύγων που βρίσκονταν στο πλοιάριο Αδριάνα και κατέληξαν στο βυθό της Μεσογείου στα ανοιχτά της Πύλου, εννέα εκ των επιζώντων παραπέμπονται σε δίκη στις 21 Μάη στην Καλαμάτα με την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου, διακίνησης μεταναστών και εγκληματικής οργάνωσης.
Πρόκειται για μία προκλητική δίωξη που σκοπό έχει να συγκαλύψει τις ευθύνες της ρατσιστικής πολιτικής της Ευρώπης-φρούριο κατά προσφύγων και μεταναστών, που υλοποιεί συστηματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια κι έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο στο μεγαλύτερο θαλάσσιο νεκροταφείο του κόσμου.

Άλλη μία τραγωδία που προκλήθηκε από τη βίαιη ρυμούλκηση του σαπιοκάραβου από σκάφος του Λιμενικού Σώματος για να απωθηθεί προς την Ιταλία. Οι πρόσφυγες της γης, οι κολασμένοι-κυνηγημένοι από την οικονομική-κοινωνική αθλιότητα, τους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους αστικούς ανταγωνισμούς και τα δικτατορικά καθεστώτα, στρέφονται προς την Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.
Μονόδρομος η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που γεννά τους πολέμους, την εξαθλίωση, την προσφυγιά. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας, στον κοινό αγώνα ντόπιων με πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση για την ανατροπή απαιτεί ν’ αποσυρθούν οι κατηγορίες στους 9 διασωθέντες και καλεί στην συγκέντρωση αλληλεγγύης που καλούν σωματεία και αντιρατσιστικές/αντιφασιστικές συλλογικότητες στις 9 π.μ. την Τρίτη 21/5 στα Δικαστήρια Καλαμάτας.

“Να απαιτήσουμε την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος-Να καταδικαστούν οι πραγματικοί ένοχοι”

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΗ 2024 ΩΡΑ 9:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ 9 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ.

“Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας καλεί τους εργαζόμενους, το λαό της Καλαμάτας, το πρωί της Τρίτης 21 Μάη, έξω από τα δικαστήρια. Την ημέρα που δικάζονται οι 9 συλληφθέντες, ως υπεύθυνοι του ναυαγίου στην Πύλο, το οποίο κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, ανάμεσα τους μανάδες και μικρά παιδιά. Αυξάνοντας έτσι τον αριθμό με πνιγμένους ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου και μεγαλώνοντας παράλληλα τον αριθμό σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, από τα εγκλήματα και τους πολέμους που δημιουργεί και συντηρεί το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωταγωνιστές και συνενόχους τα κράτη μέλη της.

Όλοι αυτοί είναι οι πραγματικοί ένοχοι ΝΑΤΟ- Ε.Ε. και η πολιτική που ακολουθούν στηριζόμενοι από τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά.

Καλούμε το λαό της Καλαμάτας ανεξαρτήτου ηλικίας να συμμετέχει στη συγκέντρωση – διαμαρτυρία την Τρίτη 21 Μάη, για να δυναμώσει η φωνή μας και η φωνή των λαών συνολικότερα, ενάντια σε αυτή την πολιτική που γεννάει πόλεμο – φτώχεια – Φασισμό.

Να μεγαλώσει το ρεύμα ενάντια στις αποφάσεις της Ε.Ε. παλιές και νέες όπως το νέο σύμφωνο για την μετανάστευση που οδηγεί στην κατάργηση της συμφωνίας της Γενεύης, ενάντια στις συμφωνίες της Ε.Ε. με την Τουρκία, που εγκλωβίζουν τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τους κοστολογούν με συγκεκριμένη τιμή <<το κάθε κεφάλι>>, ώστε να πουλιούνται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό και εάν δεν τους κάνει κάποια παρτίδα ανθρώπων, τους πουλάνε σε άλλη τιμή σε τρίτες χώρες.

Όλοι μαζί να πιέσουμε και να απαιτήσουμε την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα και τη δικαστική καταδίκη των πραγματικών ενόχων.

Ο καθένας μας πρέπει να επιλέξει. Ή τα κέρδη τους ή οι Ζωές μας”

Ναυάγιο Πύλου: “Αφού βουλιάξαμε, γιατί μάς εγκατέλειψαν;”

Το χρονολόγιο της βύθισης του αλιευτικού Adriana στην Πύλο που οδήγησε στον πνιγμό πάνω από 600 ανθρώπων ακούστηκε για πρώτη φορά σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση από επιζώντα σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

“Έμεινα στη Λιβύη για 27 ημέρες. Αλλάξαμε τοποθεσία διαμονής 5 φορές. Από την παραλία μας πήραν με μικρές βάρκες για να μας πάνε στο μεγάλο καράβι. Με έβαλαν σε κατώτερο διάζωμα του καραβιού και πλήρωσα 50 ευρώ για να ανέβω στο κατάστρωμα. Την πρώτη ημέρα του ταξιδιού ήταν όλα καλά. Το ίδιο και την δεύτερη ημέρα. Αλλά την δεύτερη νύχτα είχαμε πρόβλημα με την μηχανή. Ένας από τους επιβαίνοντες κατάφερε να επιδιορθώσει την μηχανή και τώρα είναι φυλακή”.

Έτσι ξεκίνησε την εισήγησή του ο Alkilani Ahmad, ένας από τους επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου, εκπέμποντας live μέσω zoom από την Γερμανία σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου βρέθηκε το NEWS 24/7. Εκεί πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου η εκδήλωση “Αυτοψία ενός εγκλήματος – 6 μήνες από το ναυάγιο της Πύλου” που διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου και την ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην εκδήλωση για το ναυάγιο που οδήγησε στον πνιγμό πάνω από 600 ανθρώπων υπό ελληνική και ευρωπαϊκή εποπτεία μίλησαν δικηγόροι, ερευνητές, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Αφού επιδιορθώθηκε η μηχανή, συνεχίσαμε το ταξίδι μας για την Ευρώπη. Η τρίτη και η τέταρτη ημέρα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Δεν είχαμε νερό, δεν είχαμε φαγητό. Και την πέμπτη ημέρα πλέον οι άνθρωποι διαμαρτύρονταν ότι θέλουμε βοήθεια από οποιαδήποτε ακτοφυλακή στον κόσμο. Υπήρξαν ειδήσεις που έλεγαν ότι αρνηθήκαμε την βοήθεια. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, πραγματικά χρειαζόμασταν βοήθεια”, εξήγησε ο επιζώντας. Οι άθλιες συνθήκες του ταξιδιού είναι ενδεικτικές των καθημερινών πρακτικών των διακινητών.

Η διήγηση του Alkilani Ahmad για το αλιευτικό Adriana ολοκληρώθηκε με την περιγραφή της αποτυχημένης ρυμούλκησής του από το ελληνικό λιμενικό και την εγκατάλειψη που ακολούθησε μετά την βύθισή του.

“Η ελληνική ακτοφυλακή έστειλε ένα δικό της πλοίο να μας βοηθήσει να βγούμε στα ιταλικά νερά. Το πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής μας ζήτησε να τους ακολουθήσουμε και μας είπε ότι σε 2 ώρες θα έχουμε φτάσει σε ιταλικά νερά. Τους ακολουθήσαμε για μία ώρα και μετά τους χάσαμε γιατί το πλοίο μας δεν ήταν σε καλή κατάσταση μετά από 5 ημέρες στη θαλασσα. Γύρισαν πίσω να μας βρουν και μας είπαν ότι θα σας δέσουμε με ένα σκοινί για να σας τραβήξουμε και μην ανησυχείτε θα σας πάμε σε ιταλικά νερά. Μας έδεσαν με σχοινί και ξεκίνησαν να μας τραβούν, αλλά το σχοινί κόπηκε την πρώτη φορά. Και προσπάθησαν δεύτερη φορά να μας δέσουν με σχοινί αλλά ξεκίνησαν να κινούνται γρήγορα, απότομα.

Το πλοίο τότε έγειρε έντονα προς τα αριστερά. Φωνάζαμε σταματήστε. Αλλά δεν μας άκουσαν και συνέχισαν να μας τραβάνε. Τότε το πλοίο πήρε την ανάποδη κλίση και έγειρε έντονα προς τα δεξιά και τότε βουλιάξαμε. Εγώ που ήμουν στο κατάστρωμα, βρέθηκα ξαφνικά κάτω από το πλοίο. Κατάφερα να βγω στην επιφάνεια του νερού και έψαξα κατευθείαν να βρω την ελληνική ακτοφυλακή γιατί θυμόμουν πόσο κοντά μας ήταν. Και είδα ότι είχαν ήδη απομακρυνθεί, έφευγαν. Γιατί έφευγαν; Φωνάζαμε να μας βοηθήσουν αλλά είχαν ήδη φύγει.

Γιατί δεν μας βοήθησαν; Ζητούσαμε βοήθεια για ώρες, η Frontex το ήξερε, η ελληνική ακτοφυλακή το ήξερε. Και αφού βουλιάξαμε γιατί μας εγκατέλειψαν; Χρειάζομαι απαντήσεις από την ελληνική ακτοφυλακή για όλα αυτά” τόνισε ο επιζώντας του ναυαγίου της Πύλου, Alkilani Ahmad.

Το χρονολόγιο της βύθισης του Adriana που ακούστηκε για πρώτη φορά σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση έχει επιβεβαιωθεί και από την δημοσιογραφική έρευνα που κέρδισε το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Μαλιχούδης (Solomon) και ο Στέφανος Λεβίδης (Forensis) μίλησαν στην εκδήλωση για την διαφωτιστική έρευνά τους που δημοσιεύτηκε με τίτλο “Μπροστά στις κλειστές κάμερες των Αρχών: Πεθαίνοντας στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου”.

Ο Αλέξανδρος Γεωργούλης, δικηγόρος των εννέα Αιγύπτιων διασωθέντων που κατηγορούνται ως διακινητές και βρίσκονται προφυλακισμένοι σημείωσε πώς αναφορικά με την ποινικοποίηση των προσφύγων, η υπόθεση της Πύλου δεν διαφέρει καθόλου από πολλές παρόμοιές της που δικάζονται στα ελληνικά δικαστήρια.

“Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται φυλακισμένοι, κατηγορούμενοι ή καταδικασμένοι για διακίνηση, όταν στην πραγματικότητα είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες. Πρόκειται για ανθρώπους που είτε αναγκάστηκαν να οδηγήσουν το πλοίο, είτε κατηγορούνται άδικα ότι οδήγησαν ή βοήθησαν τον καπετάνιο. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή των εννέα Αιγύπτιων διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου, οι οποίοι θεωρήθηκαν από τις ελληνικές αρχές διακινητές” εξήγησε.

“Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η οποία έχει ενσωματώσει ευρωπαϊκή οδηγία, δεν έχει σημασία αν είχες κάποια πρόθεση ή όφελος από αυτή την δραστηριότητα, αν έχεις αγγίξει το πηδάλιο του πλοίου, τότε είσαι ένοχος για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης και θεωρείσαι διακινητής. Το ίδιο ισχύει και αν παρέχεις την οποιαδήποτε βοήθεια στον καπετάνιο κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Είναι ένας παράλογος νόμος που πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον διακινητή που έχει πραγματικό όφελος από τον αιτούντα άσυλο που προσπαθεί να φτάσει στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον”, υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Γεωργούλης.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, συντονιστής Έρευνας και Διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο, τόνισε πως πρόκειται “για το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα που συνέβη στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης. 650 άτομα είναι νεκρά ή αγνοούνται. Και είναι ρατσιστικό το έγκλημα γιατί όλοι ξέρουμε πώς αν ήταν Ευρωπαίοι πολίτες μέσα στην βάρκα, αντί για μετανάστες, θα είχαν διασωθεί από την πρώτη στιγμή. Δεν θα τους είχαν αφήσει για 15 ώρες στη μέση της θάλασσας”.

Επιπλέον, κατέδειξε τις ευρωπαϊκές ευθύνες για τα ναυάγια στη Μεσόγειο διαχρονικά. “Οι διακινητές υπάρχουν εξαιτίας της ευρωπαϊκής πολιτικής, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν νόμιμες και ασφαλείς διαδρομές για τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει κάθε δίοδο στα σύνορα, οπότε ο μόνος τρόπος για να ζητήσει ένας άνθρωπος διεθνή προστασία στην Ευρώπη είναι να πληρώσει έναν διακινητή και να ρισκάρει να χάσει την ζωή του στο Αιγαίο ή την Μεσόγειο”.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας στην RSA τόνισε την ανεπαρκή διερεύνηση του ναυαγίου εξηγώντας πως “ενώ οι δικηγόροι κατέθεσαν στις 6 Ιουλίου αίτημα για την ανέλκυση του πλοίου και την συλλογή φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού από το πλοίο, το αίτημα αυτό δεν απαντήθηκε ποτέ” και συνέχισε λέγοντας πως “δεν συλλέχθηκαν βασικά αποδεικτικά στοιχεία, ενώ μόλις πριν λίγες εβδομάδες κατασχέθηκαν τα κινητά των λιμενικών που εμπλέκονταν στην επιχείρηση, πολλούς μήνες μετά το ναυάγιο”.

πληροφορίες και από:

Ναυάγιο στην Πύλο: “Αφού βουλιάξαμε, γιατί μας εγκατέλειψαν;”

Διαβάστε και αυτά:

Ναυάγιο στην Πύλο: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι εννέα συλληφθέντες

Ναυάγιο Πύλου: Στους 81 οι νεκροί-Ανασύρθηκαν ακόμα 3 σοροί-Ανατρέπουν οι καταθέσεις διασωθέντων τα μέχρι στιγμής δεδομένα

To Top