MESSINIA PLUS

“Μνήμη και καρπός: η σταφίδα στην Μεσσηνιακή ιστορία”, εκδήλωση απόψε στην Κορώνη

H Αναπτυξιακή Μεσσηνίας διοργανώνει απόψε στην Κορώνη εκδήλωση με θέμα “Μνήμη και καρπός: η σταφίδα στην Μεσσηνιακή ιστορία”.

Η εκδήλωση “Μνήμη και καρπός: η σταφίδα στην Μεσσηνιακή ιστορία” πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025, στις 20:15, στον χώρο του Μώλου της Κορώνης. Διοργανώνεται από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ Α.Ο.ΤΑ, στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας “Πριμαρόλια – Στους δρόμους της Μαύρης Σταφίδας” (υπομέτρο 19.3, πρόγραμμα CLLD/LEADER).

Πρόγραμμα & Ομιλητές

Εισήγηση από τον Τάσο (Αναστάσιο) Σαρδέλη — Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, οικονομολόγο

Ομιλητές:
Στέφανος Καβαλιεράκης, ιστορικός και συγγραφέας
Νανά Δαρειώτη, δημοσιογράφος γαστρονομίας & διευθύντρια του περιοδικού Cantina
Ασπασία Τσόκα, διαιτολόγος – Msc Σακχαρώδης Διαβήτης

Συντονισμός: Γιάννης Καρβέλας, σύμβουλος επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα

Παράλληλα: Η chef Γεωργία Κουτσούκου θα μαγειρέψει πιάτα με σταφίδα για τους παρευρισκόμενους
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της μαύρης σταφίδας στην τοπική ιστορία και κουλτούρα της Μεσσηνίας, συνδυάζοντας επιστημονική προσέγγιση, γαστρονομική εμπειρία και διατροφική διάσταση.

Ο ρόλος της μαύρης σταφίδας στην τοπική ιστορία και κουλτούρα της Μεσσηνίας είναι βαθύτατα ριζωμένος και πολυδιάστατος — οικονομικός, κοινωνικός, πολιτισμικός, αλλά και διατροφικός.

Η καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας (συνήθως ποικιλίας “Κορινθιακής”) υπήρξε για αιώνες βασικός πυλώνας της μεσσηνιακής γεωργίας.
Από τα τέλη του 18ου έως και τον 20ό αιώνα, η σταφίδα αποτέλεσε το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής — ακόμα και “εθνικό προϊόν” της Ελλάδας.
Οδήγησε στην ανάπτυξη λιμανιών (π.χ. Καλαμάτα, Πύλος, Κορώνη) ως κέντρα εμπορικής διακίνησης.
Όμως, η απότομη πτώση των τιμών και της ζήτησης σταφίδας στα τέλη του 19ου αιώνα (1893-1899) προκάλεσε μεγάλη κοινωνική και οικονομική αναταραχή, γνωστή ως Σταφιδική Κρίση.
Επηρέασε άμεσα τη Μεσσηνία με μεταναστεύσεις, αγροτικές εξεγέρσεις, και πολιτική αναταραχή.

Η σταφίδα είναι στενά δεμένη με την αγροτική μνήμη της Μεσσηνίας. Πολλές οικογένειες μεγάλωσαν από την καλλιέργειά της.
Παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές, λιαστήρια, αλώνια και οι σταφιδαποθήκες είναι ακόμα ορατά σε πολλά χωριά.
Υπάρχουν τοπωνύμια και λαϊκά τραγούδια που μνημονεύουν τη σταφίδα.
Η σταφίδα είναι κλειδί στη μεσσηνιακή κουζίνα, σε γλυκά (π.χ. μουσταλευριά, παστέλι, σταφιδόψωμο) αλλά και σε αλμυρές συνταγές (π.χ. γεμιστά, σαλάτες).
Παραδοσιακά θεωρείται υγιεινή τροφή με μεγάλη ενεργειακή αξία — “φυσική βιταμίνη”.

Ερχόμενοι στο σήμερα, μέσα από προγράμματα όπως το “Πριμαρόλια” και δράσεις της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, γίνεται προσπάθεια αναβίωσης της σταφιδικής κληρονομιάς και στήριξης των παραγωγών.
Συγχρόνως, νέοι παραγωγοί στρέφονται ξανά στη βιολογική ή ποιοτική καλλιέργεια της σταφίδας, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία. Περισσότερα το απόγευμα στην Κορώνη.

To Top