ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους”: 117 παραβάσεις σε μια εβδομάδα στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Πάνω από 2.800 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την πέμπτη εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

Συνεχίστηκαν για πέμπτη εβδομάδα οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας, αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολόκληρη τη χώρα, προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα, καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δίκυκλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους.

Ειδικότερα, κατά την πέμπτη εβδομάδα εφαρμογής της δράσης (28/7/2025-03/08/2025) πραγματοποιήθηκαν -23.571- έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν -2.477- παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες -74- σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής), καθώς και -415- παραβάσεις σε επιβάτες.

Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι -2.144- αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους -71- διανομείς), -371- επιβάτες δίκυκλων, -187- οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. και -77- οδηγούς οχημάτων ATV («γουρούνες»).

Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

  • -842- στην Αττική,
  • -381- στο Νότιο Αιγαίο,
  • -274- στα Ιόνια Νησιά,
  • -254- στην Κρήτη,
  • -260- στη Θεσσαλονίκη,
  • -111- στη Θεσσαλία,
  • -86- στη Στερεά Ελλάδα,
  • -216- στη Δυτική Ελλάδα,
  • -114- στην Πελοπόννησο,
  • -75- στην Ήπειρο,
  • -80- στο Βόρειο Αιγαίο,
  • -122- στην Κεντρική Μακεδονία, 
  • -69- στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
  • -8- στη Δυτική Μακεδονία.

Επισημαίνεται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:

  • -350- ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
  • -350- ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
  • -30- ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.

Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Βεβαιώθηκαν πάνω από 100 παραβάσεις 

Με αφορμή την πανελλαδική εκστρατεία «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους», οι Υπηρεσίες Τροχαίας, Ο.Ε.Π.Τ.Α. και τα Τμήματα Μεικτής Αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, πραγματοποίησαν ελέγχους με στόχο τη σταδιακή και καθολική συμμόρφωση των χρηστών δικύκλων και Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα).

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από την 28.7.2025 έως την 3.8.2025, αστυνομικοί των ανωτέρω Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πραγματοποίησαν συνολικά -1.318- ελέγχους σε αναβάτες μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων και ενοικιαζόμενων οχημάτων χωρίς κουβούκλιο, καθώς και επαγγελματιών διανομέων για την τήρηση της υποχρέωσης χρήσης κράνους, από οδηγούς και συνεπιβάτες, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά:

  • 107- παραβάσεις σε οδηγούς δικύκλων,
  • -6- παραβάσεις σε συνεπιβάτες,
  • -1- παράβαση σε οδηγό Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα) και
  • -3- παραβάσεις σε οδηγούς-εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025):

  • Η μη χρήση κράνους από τον οδηγό δικύκλων επισύρει πρόστιμο ύψους -350- ευρώ και αφαίρεση της Άδειας Ικανότητας Οδηγήσεως για -30- μέρες.
  • Η μη χρήση κράνους από τον επιβάτη δικύκλων επισύρει πρόστιμο ύψους -350- ευρώ. 
  • Η μη χρήση κράνους από τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο. επισύρει πρόστιμο ύψους -30- ευρώ.
  • Η μη μέριμνα του οδηγού δικύκλων για την ασφάλεια των συνεπιβατών επισύρει πρόστιμο ύψους -350- ευρώ και αφαίρεση της Άδειας Ικανότητας Οδηγήσεως για -30- μέρες.

Επισημαίνεται ότι, στις περιπτώσεις υποτροπής, οι κυρώσεις αυξάνονται σημαντικά.

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας. Το προστατευτικό κράνος δεν είναι απλώς μια υποχρέωση· είναι πράξη προσωπικής ευθύνης και συλλογικής ωριμότητας. Είναι η απλούστερη, πιο προσιτή και – συχνά – καθοριστική πράξη που σώζει ζωές.

To Top