Δράση καθαρισμού στην παραλία της Καλαμάτας από το 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας και το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ με τίτλο “TELL Youth” στο οποίο είναι εταίρος, οργάνωσε δράση καθαρισμού παράκτιας περιοχής με σχολική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.
Αφιερώθηκε μια διδακτική ώρα με ενημέρωση για τη παράκτια ρύπανση και κατόπιν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ τάξης πραγματοποίησαν συλλογή απορριμμάτων σε διαδρομή από το σχολείο τους μέχρι την παραλία στο ύψος του Ιερού Ναού της Αναστάσεως στην Καλαμάτα.
Η μαθητική ομάδα έκανε απολογισμό της συλλογής των απορριμμάτων και κατέληξε στο ότι τα περισσότερα αντικείμενα ήταν χάρτινα ποτήρια, πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, πακέτα από τσιγάρα και μωρομάντηλα. Βρέθηκαν ιδιαιτέρως επικίνδυνα υλικά όπως σανίδες με πρόκες και μπουκάλια καθαριστικών. Τα περισσότερα απορρίμματα βρέθηκαν σε σημεία που υπάρχουν παγκάκια ή σε τοίχους (εμφανώς παρασυρμένα από τον αέρα).
Συλλέχτηκαν συνολικά 12 μεγάλες σακούλες με απορρίμματα (εκ των οποίων δύο προς ανακύκλωση και μία με ογκώδη αντικείμενα). Παρευρέθηκε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Νίκος Γιαννακόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε τα παιδιά και τους μίλησε για το πρόγραμμα «Γαλάζιες σημαίες» και την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών του Δήμου Καλαμάτας. Έπειτα, ο εκπαιδευτής-ναυαγοσώστης Παναγιώτης Λογοπάτης μας έδωσε συμβουλές ασφαλούς κολύμβησης και μας μίλησε για το ρόλο του ναυαγοσώστη.
Η μεγαλύτερη επιβράβευση ήρθε από δυο νήπια που ενώ έκαναν μπάνιο με τους γονείς τους στην παραλία, άρχισαν να μαζεύουν απορρίμματα και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια.
Ευχαριστούμε θερμά όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας με τους συνοδούς καθηγητές τους, Μαρία Μέτσιου και Κωνσταντίνο Πούλο, που με όρεξη έλαβαν μέρος στη δράση, καθώς και τη Διευθύντρια του σχολείου, Κέλλη Βασιλική, μαζί με το Σύλλογο Διδασκόντων που διευκόλυναν τη συμμετοχή τους, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.
