Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τη φετινή επετειακή εκδήλωση
Με τη δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 20 Μαΐου 2025 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 200η επέτειο της Ιστορικής Μάχης του Μανιακίου, από τον Δήμο Πύλου – Νέστορος και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Πριν από 200 ακριβώς χρόνια, στις 20 Μαΐου 1825, ο Αρχιμανδρίτης Γρηγορίος Δικαίος – Φλέσσας ή Παπαφλέσσας μαζί με τα 300 παλικάρια του έδωσαν ηρωική μάχη απέναντι στον πολυάριθμο στρατό του Ιμπραήμ Πασά και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις στα Ταμπούρια και στο Μανιάκι παρακολούθησε πλήθος κόσμου, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στα Ταμπούρια της Κοινότητας Φλεσσιάδος, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, έμπροσθεν της προτομής του Παπαφλέσσα.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, τον Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τον Αντιδήμαρχο Καλαμάτας Ηλία Κουτίβα, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, Διοικητή της 77 Μονάδας Επιστράτευσης, Αντισυνταγματάρχη Ιωάννη Μπαλάση, τον πρόεδρο της Κοινότητας Φλεσσιάδος Παναγιώτη Μαθιό, τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Μεσσηνίας Γρηγόρη Κωστόπουλο, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πελοποννησίων Δημήτρη Κατσούλα, τον εκπρόσωπο της οικογένειας Φλεσσαίων του Ήρωα Παπαφλέσσα, Παναγιώτη Φλέσσα και τον εκπρόσωπο της οικογένειας Δικαίων του Ήρωα Παπαφλέσσα, εφημέριο Πολιανής πατήρ Ευστάθιο Δικαίο.
Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος από τον Παναγιώτη Χριστοφιλογιάννη, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού της Κοινότητας Μανιακίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του ανδριάντα του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου – Φλέσσα ή Παπαφλέσσα από τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Σταυρούλα Λιανού, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Νεότερη & Σύγχρονη Ιστορία.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, τον Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, Διοικητή της 77 Μονάδας Επιστράτευσης, Αντισυνταγματάρχη Ιωάννη Μπαλάση, τον πρόεδρο της Κοινότητας Μανιακίου Αναστάσιο Φιλιππόπουλο, τον εκπρόσωπο της οικογένειας Δικαίων, εφημέριο Πολιανής πατήρ Ευστάθιο Δικαίο, τον εκπρόσωπο της οικογένειας Φλεσσαίων, Παναγιώτη Φλέσσα, την εκπρόσωπο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, Σημαιοφόρο Αγγελική Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά Γιωργο Βλαχάκη, τον γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτη Μπαζίγο, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πελοποννησίων Δημήτρη Κατσούλα, τον γενικό γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Μανιακαίων “Ο Παπαφλέσσας” Γιώργος Γεωργακόπουλος, την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Μανιακίου “Η Αμυγδαλίτσα” Γεωργία Κοτρώνη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μεταμόρφωσης “Η Εστία” Αγγελική Μαθιοπούλου και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Βλαχοπουλαίων Αθήνας Άγγελο Χρονά.
Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών του έθνους και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του 9ου Συντάγματος Πεζικού.
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές σχολείων. Από το Δημοτικό Σχολείο Βλαχόπουλου ο μαθητής της Γ’ τάξης Γιάννης Αντωνόπουλος απήγγειλε το ποίημα του Κωστή Παλαμά “Η Νίκη”, από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης Δήμητρα Λαμπίρη και Θεοδώρα Τσόπελα απήγγειλαν αποσπάσματα για τη Μάχη στο Μανιάκι. Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος και Αριόλα Μπαλατζία απήγγειλαν απόσπασμα από κείμενο του Μιχαήλ Μητσάκη με τίτλο “Το Φίλημα”.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την χορευτική ομάδα του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Παράδεισος Καλαμάτας, τμήμα αναβίωσης «Παναγιώτης Κεφαλάς» και του Συλλόγου Πελοποννησίων Πετρούπολης. Στο χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση με αυθεντικά ιστορικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821 του συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ακόμη ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Οικονομάκου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Αναστάσιος Ηλιόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Μιχάλης Καραβίδας, Τάσος Χρονόπουλος και Δημήτρης Γαϊτάνης, ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Καλύβας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας Θανάσης Χριστόπουλος, ο Λιμενάρχης Πύλου Χρήστος Μπιμπής και πρόεδροι Κοινοτήτων.
Τελετάρχες ήταν ο υπάλληλος της Π.Ε. Μεσσηνίας Δημήτρης Καραμπέτσος και ο προϊστάμενος εθιμοτυπίας του Δήμου Πύλου – Νέστορος Γιώργος Αναστασόπουλος, ενώ την τελετή παρουσίασε η υπάλληλος της Π.Ε. Μεσσηνίας Καλλιρρόη Κομπότη.
Στο τέλος της εκδήλωσης παρατέθηκε μπουφές από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και κεράσματα από τον Σύλλογο Γυναικών Μανιακίου «Η Αμυγδαλίτσα», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μεταμόρφωσης «Η Εστία» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας ανέφερε: “Στα ένδοξα Ταμπούρια Φλεσσιάδος και στο ιστορικό Μανιάκι αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την ιστορική μάχη στο Μανιάκι, όπου ο μεγάλος ήρωας της Επανάστασης Αρχιμανδρίτης Παπαφλέσσας με τα παλικάρια του θυσιάστηκαν για την ελευθερία του υπόδουλου ελληνισμού και για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας”.
H ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας και η αντίδραση του Πρωτοσύγκελου στον Πανηγυρικό λόγο
Τιμήθηκε η μάχη στο Μανιάκι Μεσσηνίας
Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Μάχη του Μανιακίου και τη θυσία του Ήρωος Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Δικαίου ή Φλέσσα, γνωστού ως Παπαφλέσσα, τιμήθηκε και φέτος η επέτειος, στον τόπο θυσίας του, στο Μανιάκι Μεσσηνίας.
Της επιμνημόσυνης δέησης προέστη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, τον οποίον πλαισίωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος και οι εφημέριοι της Αρχιερατικής Περιφερείας Χατζή Πυλίας.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανιακίου κ. Αναστ. Φιλιππόπουλος, εκπρόσωπος της οικογένειας Δικαίου ο Ιερεύς Ευστάθιος Δικαίος και εκπρόσωπος της οικογένειας Φλέσσα ο κ. Παναγιώτης Φλέσσας καθώς και εκπρόσωποι εθνικο-τοπικών συλλόγων.
Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας και εορτή με ποιήματα μαθητών, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η αναφορά της ομιλήτριας, η οποία σε μια αποστροφή του λόγου, μιλώντας για τον Παπαφλέσσα, ανέφερε ότι “Στις 23 Μαρτίου συμμετέχει με πολλούς Μωραϊτες καπεταναίους στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. Από εκείνη την στιγμή ο Παπαφλέσσας πετά το ράσο του, το οποίο δεν τίμησε και ιδιαίτερα, και φορά την στολή του πολεμιστή”, γεγονός που σχολιάστηκε δυσμενώς από τον Πρωτοσύγκελλο ο οποίος, επιτιμώντας τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των τοπικών αρχών για την σιωπή τους, τόνισε ότι “Ο Παπαφλέσσας τίμησε το ράσο του ως παπάς και γι’ αυτό έμεινε στην Ιστορία ως Παπαφλέσσας και όχι ως Δικαίος ή Φλέσσας!!!”.
Στιγμές από τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ιστορική μάχη
