Ένα επισκέψιμο ζυθοποιείο στην καρδιά της μεσσηνιακής Μάνης, με στόχο να μυήσει τους λάτρεις της craft μπύρας στα μυστικά της
Στα εγκαίνια του νέου χώρου της Μεσσηνιακής Ζυθοποιίας-Mani Brewery προχώρησε χθες η οικογένεια Μεϊμετέα, στο Νεοχώριο Δυτικής Μάνης. Σε 4.000 τμ με σύγχρονο εξοπλισμό ζυθοποίησης μετεγκαταστάθηκε η οικογενειακή επιχείρηση, κάνοντας το επόμενο σημαντικό βήμα στην εξέλιξή της. Οι αγαπημένες μανιάτικες μπύρες ΝΕΜΑ, ΝΕΔΑ και Καλαματιανός, βρήκαν το νέο τους σπίτι, σε έναν χώρο αντάξιο της ποιότητας, της φρεσκάδας και της αξίας τους. Ένα επισκέψιμο ζυθοποιείο στην καρδιά της μεσσηνιακής Μάνης, με στόχο να μυήσει τους λάτρεις της craft μπύρας στα μυστικά της. Τα εγκαίνια μετατράπηκαν σε ένα μεγάλο πάρτι με φίλους, γνωστούς και επισκέπτες της Μάνης να περνούν και να επισκέπτονται τη ζυθοποιία δοκιμάζοντες τις φρέσκες και δροσερές μπύρες της.
Η Μεσσηνιακή Ζυθοποιία ιδρύθηκε το 2017 με όραμα να συστήσει τη μανιάτικη χειροποίητη μπίρα στον κόσμο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια οικογενειακή επιχείρηση που “τρέχουν” τα αδέλφια Μεΐμετέα, ο Χρήστος, ο Γιώργος και η Αλίκη. “Από την πρώτη μέρα, η αποστολή μας ήταν να δημιουργούμε μπίρες υψηλής ποιότητας που τιμούν την τοπική παράδοση και τα υλικά, ενώ ταυτόχρονα υιοθετούμε καινοτόμες τεχνικές. Είμαστε περήφανοι που είμαστε η πρώτη ζυθοποιία στη Μεσσηνία που συνδυάζει την παραδοσιακή τέχνη της ζυθοποίησης με σύγχρονες μεθόδους για να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό.Από το κριθάρι μέχρι το ποτήρι, παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ποιότητα σε κάθε βήμα”, επισημαίνουν οι ίδιοι.
Η Μεσσηνιακή Ζυθοποιία έκανε πλέον το επόμενο βήμα της και μετεγκαταστάθηκε σε νέο χώρο στο Νεοχώρι Δυτικής Μάνης σε ένα πανοραμικό σημείο, που αγναντεύει κανείς τον μανιάτικο κάμπο και τη θάλασσα και πλέον είναι επισκέψιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο να δοκιμάσει τις υπέροχες φρέσκιες μανιάτικες μπύρες.
Η ζυθοποιία είναι δυναμικότητας 20.000 φιαλών ημερησίως, με τον Χρήστο Μεϊμετέα να μάς ξεναγεί στις εγκαταστάσεις, να μας εξηγεί τη διαδικασία παραγωγής της φρέσκιας απαστερίωστης αφιλτράριστης μπύρας, που παράγει σε 6 διαφορετικές εκδοχές: Nema Blonde, Nema Session Ale, Nema I.P.A.(India Pale Ale), την “ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ”, και το brand που απόκτησαν πέρυσι τη γνωστή και αγαπημένη ΝΕΔΑ σε δύο εκδοχές Lager, Weiss (με φρουτένια επίγευση μάνγκο, καρπούζι).
Επισκέψιμο Ζυθοποιείο
Η επίσκεψη στη Μεσσηνιακή Ζυθοποιία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ξενάγηση – είναι μια εμπειρία που θα ξυπνήσει όλες σας τις αισθήσεις. Η ζυθοποιία σάς υποδέχεται Δευτέρα με Σάββατο από τις 10:00 π.μ. έως τις 23:00 μ.μ. και την Κυριακή από τις 11:00 π.μ. έως τις 23:00 μ.μ., προσκαλώντας σας να ανακαλύψετε πώς φτιάχνεται η χειροποίητη μανιάτικη μπύρα. Κατά την επίσκεψή σας, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις μπίρες κατευθείαν από την πηγή – να απολαύσετε φρέσκια μπίρα παραγωγής ή μια ποικιλία γευσιγνωσίας για να γνωρίσετε τα διαφορετικά είδη και να βρείτε το αγαπημένο σας.
Η μανιάτικη μπύρα βασίζεται σε υψηλής ποιότητας βύνη, λυκίσκο και μαγιά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ελληνικά κριθάρια και τοπικές ποικιλίες. Η παραγωγή είναι μικρή, αυστηρά ελεγχόμενη και δεν υπάρχει παστερίωση ή φιλτράρισμα. Αυτό σημαίνει πως η μπύρα είναι ζωντανή, με έντονα αρώματα, φυσική μαγιά και πιο σύνθετη γεύση. Οι πρώτες ύλες επιλέγονται με γνώμονα την ποιότητα, όχι την ποσότητα. Η μανιάτικη μπύρα παράγεται με αγάπη και υπομονή, όχι με αυτοματισμούς και πίεση χρόνου. Όλες οι μπύρες της Μεσσηνιακής Ζυθοποιίας-Mani Brewery είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες για να διατηρούν το φυσικό τους χαρακτήρα.
Η Μεσσηνιακή Ζυθοποιία-Mani Brewery δεν είναι απλώς μια ζυθοποιία – είναι έκφραση φιλοσοφίας. Οι άνθρωποί της αντιμετωπίζουν την μπύρα ως τέχνη. Ο Χρήστος Μεϊμετέας μαζί με τον αδερφό του Γιώργο Μεϊμετέα αφιερώνουν χρόνο στην πειραματική ζυθοποίηση πριν καταλήξουν στην τελική ετικέτα. Κάθε παρτίδα είναι μοναδική, με το δικό της χαρακτήρα. Το μεράκι, η ακρίβεια και η αγάπη για το αντικείμενο αποτυπώνονται σε κάθε γουλιά. Η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη: χειροποίητη μπύρα με σεβασμό στην πρώτη ύλη, στον τόπο και στον χρόνο ωρίμανσης.
Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια του επισκέψιμου Ζυθοποιείου της Mani Brewery στο Νεοχώρι Δυτικής Μάνης
