ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάκαρης: Τοξική βόμβα στον Ταΰγετο η Μαραθόλακκα-Τι διαπίστωσαν από την αυτοψία στην περιοχή

Για πολλοστή φορά η παράταξη Μάκαρη βρέθηκε στη Μαραθόλακκα για να επιθεωρήσει την κατάσταση από τη διαχείριση των σκουπιδιών, και για ακόμη μια φορά ήρθε αντιμέτωπη με την τραγική πραγματικότητα, που εξακολουθεί να είναι όχι μόνο ίδια αλλά και χειρότερη, καθώς πλέον έχει κορεστεί ο χώρος από τα βουνά σκουπιδοδεμάτων. “Τοξική βόμβα στον Ταΰγετο”χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της παράταξης Μανώλης Μάκαρης, την κατάσταση, που έχει φτάσει στο απροχώρητο, και κρούει για ακόμα μια φορά το καμπανάκι κινδύνου. Ακούει κανείς;

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ-ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

“H δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» επισκέφτηκε για πολλοστή φορά τον χώρο προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στην Μαραθόλακκα Ταϋγέτου που αποτελεί εδώ και καιρό μια τοξική βόμβα με πολλαπλές  περιβαλλοντικές συνέπειες όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει (ρύπανση του ποταμού Νέδοντα με τοξικά στραγγίδια σύμφωνα με τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει, ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα όπως φάνηκε από την νιτρορύπανση της γεώτρησης των Μενινών).

Διαπιστώσαμε τα κάτωθι:

1. Έχει πλήρως κορεστεί με δέματα σε βάθος και  ύψος ο χώρος των 7 στρεμμάτων που εκχερσώθηκε και μισθώνει ο Δήμος. Φαίνεται λοιπόν ότι και αυτή η προσωρινή λύση ήταν μια κακή λύση αφού το αδιέξοδο απλά μετατέθηκε για λίγους μήνες αργότερα δημιουργώντας σαφή οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση.

2. Τα δέματα είναι σε κακή κατάσταση τα περισσότερα μάλιστα έχουν διαρραγεί. Το «υπόλειμμα» στα δέματα περιέχει  μεγάλη ποσότητα δυνητικά ανακυκλώσιμων (πλαστικό).

3. Δεν επαρκεί η μικρή δεξαμενή για τη διοχέτευση όλων των στραγγιδίων  που παράγονται.

4. Είναι σαφώς ατελέσφορη η διαδικασία δημιουργίας compost από τα σύμμεικτα απορρίμματα αφού υπάρχει μεγάλη πρόσμιξη άλλων υλικών.

Η μόνη περιβαλλοντικά ορθή διαδικασία είναι ο καφέ κάδος σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε κατάστημα.

5. Η αποκατεστημένη χωματερή βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Υπάρχουν εκτεταμένα ρήγματα της επιφάνειάς της. Σαφώς θα πρέπει η Περιφέρεια να αναλάβει την επιδιόρθωση και πλήρη αποκατάσταση αυτής. Παράλληλα θα πρέπει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα πλήρους απορρύπανσης της Μαραθόλακκας.

Για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος:

1.Ξεκάθαρα διαφωνούμε με την εκχέρσωση άλλων εκτάσεων πέριξ της περιοχής διαχείρισης. Αρκετή περιβαλλοντική ζημιά έχει υποστεί ο Ταΰγετος.

2.Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αποκατεστημένος ΧΑΔΑ για εναπόθεση νέων δεμάτων γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης αυτού.

3.Άμεση μεταφορά των νέων δεμάτων με ευθύνη της Περιφέρειας και χρηματοδότηση από αυτήν σε αδειοδοτημένο ΧΥΤΥ που θα πρέπει να υποδείξει η  Περιφέρεια Πελοποννήσου ως η αρμόδια αρχή.

Παράλληλα όμως με αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα μείωσης των απορριμμάτων σύμφωνα με την βασική φιλοσοφία της ΕΕ  μηδενικών απορριμμάτων(zero waste). Εμείς ως  δημοτική  παράταξη ήδη από το 2014 έχουμε δώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την διαχείριση των απορριμμάτων που βασίζεται στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την διαλογή στην πηγή.

“Αν είχε εφαρμοστεί έστω και μερικώς αυτό το πρόγραμμα δεν θα είχαμε φτάσει στο απροχώρητο”

Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα αν είχαμε έγκαιρα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης των οργανικών (όπως έχει εφαρμόσει ο δήμος Χαλανδρίου) και ένα πρόγραμμα χωριστής συλλογής  ανακυκλώσιμων (χαρτί και το χαρτόνι, το γυαλί, το μέταλλο και το πλαστικό) θα είχαμε πολύ λιγότερο υπόλειμμα.

Αν ποτέ δεν ξεκινήσουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων ποτέ δεν θα προσεγγίσουμε τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για αύξηση της επαναχρησιμοποίσησης και ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων στο 55% το 2025 για ξεχωριστή  συλλογή ή ανακύκλωση στην πηγή των οργανικών το 2023 και για  χωριστή συλλογή των ανακυκλωσίμων που ήδη έπρεπε να ισχύει.

Γενικώς αν ποτέ δεν ξεκινήσουμε όχι μόνο ποτέ δεν θα προσεγγίσουμε τους στόχους αλλά πάντα θα έχουμε περιβαλλοντικά  προβλήματα με τεράστιο οικονομικό κόστος. Όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν δικαιολογείται καμία χρονοτριβή”.

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ “ΕΡΓΟ”

Το συμπέρασμα από αυτό το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ταΰγετο είναι ότι, μόνο αν  εφαρμοστεί ουσιαστικά η διαλογή στην πηγή από όλους μας, με ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης οργανικών σε καφέ κάδους από όλους όσους διαθέτουν κήπο, μεγάλη βεράντα, ή αυλή, σε συνδυασμό με μείωση δημοτικών τελών για όσους συμμετέχουν στην κομποστοποίηση, τότε θα μειωθούν και τα απορρίμματα, και αυτά που θα καταλήγουν για επεξεργασία θα είναι πολύ λιγότερα και διαχειρίσιμα. Σε διαφορετική περίπτωση μην περιμένουμε από τους άλλους να αλλάξει η κατάσταση στον Ταΰγετο. Τα σκουπίδια όλων μας βρίσκονται εκεί, και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Απαιτείται ολική αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης σκουπιδιών στο Δήμο Καλαμάτας με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Η κεντρική διαχείριση που θα έρθει κάποια στιγμή δεν θα λύσει δια μαγείας το πρόβλημα των σκουπιδιών, αν εμείς δεν μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών που παράγουμε. Εάν δεν προχωρήσουμε δραστικά σε αυτό, αν δεν αλλάξουμε ριζικά τη νοοτροπία μας, τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να είμαστε θεατές στο ίδιο έργο, θεατές στο ίδιο περιβαλλοντικό έγκλημα.  Και ο Ταΰγετος δεν είναι κάπου μακριά για να μην βλέπουμε το πρόβλημα και να εφησυχάζουμε, είναι δίπλα μας.

Μαίρη Περδικέα

 

Μάκαρης: Τοξική βόμβα στον Ταΰγετο η Μαραθόλακκα-Τι διαπίστωσαν από την αυτοψία στην περιοχή
To Top