MESSINIA PLUS

Μάκαρης: “Η Κνωσός στην UNESCO – Η Αρχαία Μεσσήνη στην… αναμονή”

Τι αναφέρει ο Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης “Πρώτα η Πελοπόννησος”, Μανώλης Μάκαρης

Οφείλουμε να συγχαρούμε την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς που συνέβαλαν στην ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Ζώμινθος, Κυδωνία) στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κατά την 47η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Ιούλιος 2025).

“Αντιθέτως, η Αρχαία Μεσσήνη — ένας από τους μεγαλύτερους και πιο καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα — παραμένει εκτός του κύριου Καταλόγου της UNESCO, παρότι από το 2014 έχει ήδη ενταχθεί στον Ενδεικτικό Κατάλογο (Tentative List) της χώρας μας”

Η παράταξή μας, “Πρώτα η Πελοπόννησος”, από τον Νοέμβριο του 2024 έχει δημόσια ζητήσει την ενεργοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με σκοπό την εκκίνηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών ώστε η Αρχαία Μεσσήνη να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον Παγκόσμιο Κατάλογο της UNESCO. Άλλωστε και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2024 παρουσιάζει ως ιδιαίτερα σημαντικό έναν τέτοιο στόχο.
Η υποβολή του φακέλου γίνεται θεσμικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, όμως η επιτυχία της υποψηφιότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως ακριβώς έγινε με θετικό αποτέλεσμα από την Περιφέρεια Κρήτης.

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να συντονίσει την τεκμηρίωση, τη συλλογή δεδομένων και την εκπόνηση του φακέλου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού , το Δήμο Μεσσήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου”

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι συνυφασμένη με το έργο ζωής του Πέτρου Θέμελη, ο οποίος αφιέρωσε πάνω από τρεις δεκαετίες στην αποκάλυψη, τεκμηρίωση και αποκατάστασή της. Η ένταξή της στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα αποτελέσει σημαντικό φόρο τιμής στη μνήμη του.

Παράλληλα η διεθνής αναγνώριση του μνημείου θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάτι το οποίο θα έχει θετική επίδραση στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη όπως έχει αναδείξει η σχετική βιβλιογραφία(1).

Enrico Bertacchini et al. The economic impact of UNESCO World Heritage: Evidence from Italy, Regional Science and Urban Economics, Volume 105,2024,103996,ISSN 0166-0462,
https://doi.org/10.1016/j.regsciurbeco.2024.103996.

To Top