Τρία χρόνια χωρίς ιατροδικαστή στην Καλαμάτα με το Υπουργείο να σχεδιάζει κεντρική Ιατροδικαστική Υπηρεσία στην Τρίπολη για όλη την περιφέρεια
Ενίσχυση – όχι κατάργηση – των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της Καλαμάτας, του Ναυπλίου και της Κορίνθου
Η έλλειψη ιατροδικαστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί σοβαρή παθογένεια του δημόσιου συστήματος υγείας και δικαιοσύνης.
"Ενδεικτικά, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπηρετεί ιατροδικαστής από το 2022, γεγονός που έχει οδηγήσει στην απαράδεκτη και εξευτελιστική πρακτική της μεταφοράς σορών ακόμη και σε άλλες περιφέρειες για τη διενέργεια νεκροψιών και νεκροτομών — με τεράστιο ψυχικό και οικονομικό κόστος για τις οικογένειες των θανόντων"
Ταυτόχρονα, κρίσιμες υπηρεσίες όπως η εξέταση θυμάτων βίας δεν παρέχονται τοπικά, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, την ταλαιπωρία των θυμάτων και τη γενικευμένη υποβάθμιση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Η απουσία επαρκούς στελέχωσης, ωστόσο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την κατάργηση των αποκεντρωμένων ιατροδικαστικών υπηρεσιών σε πόλεις όπως η Καλαμάτα, το Ναύπλιο και η Κόρινθος. Η προωθούμενη λύση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για δημιουργία μίας μόνο ιατροδικαστικής δομής σε όλη την Πελοπόννησο, καταργώντας τις υπόλοιπες, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι επιστημονικά και λειτουργικά ατεκμηρίωτη, καθώς η ενδεδειγμένη αναλογία ιατροδικαστών ανά πληθυσμό είναι 1 ανά 100.000–120.000 κατοίκους.
Η λύση είναι ξεκάθαρη και μονόδρομος:
"Άμεση ενίσχυση και αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων ιατροδικαστικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, το Ναύπλιο και την Κόρινθο, με μόνιμες θέσεις, κίνητρα στελέχωσης, υλικοτεχνική υποστήριξη και λειτουργική διασύνδεση με τα τοπικά νοσοκομεία και τις δικαστικές αρχές"
Διαφωνούμε ξεκάθαρα με τις λογικές των "συγχωνεύσεων-καταργήσεων" στους κρίσιμους τομείς της δημόσιας υγείας και της δικαιοσύνης.
Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»
Παναγιώτης Μερμίγκης
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αργολίδας
Γιάννης Σιάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κορινθίας
Διαβάστε και αυτό:
