Τι αναφέρει ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πρώτα η Πελοπόννησος”, Μανώλης Μάκαρης
Διάβρωση των ακτών στην Πελοπόννησο: Ώρα για λύσεις
Μικρή Μαντίνεια, Άγιος Ανδρέας Μεσσηνίας, Ξυλόκαστρο και Κορινθιακός, Ξιφιάς Μονεμβασιάς- Το παράδειγμα της Reggio Calabria
Η διάβρωση των ακτών αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές – αλλά συχνά υποτιμημένες – απειλές για τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, με τα ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη σταδιακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οι ακτογραμμές μας υποχωρούν με ανησυχητικό ρυθμό. Οικισμοί, τουριστικές υποδομές και πολύτιμα οικοσυστήματα βρίσκονται σε κίνδυνο.
Μικρή Μαντίνεια: Χρόνιο πρόβλημα, αδικαιολόγητη καθυστέρηση
Ως δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», είχαμε ήδη από το 2018 αναδείξει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης στη Μικρή Μαντίνεια, μετά τις σοβαρές κατολισθήσεις και την ταχεία υποχώρηση της ακτής. Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, η αποκατάσταση του προβλήματος έχει καθυστερήσει απαράδεκτα. Σήμερα, που επιτέλους εγκρίθηκε η ΜΠΕ για το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ορθή και πλήρης υλοποίηση του έργου, με σεβασμό στη μελέτη και στενή επίβλεψη από τους αρμόδιους μηχανικούς της Περιφέρειας έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το κακό παράδειγμα του Αγίου Ανδρέα.
Άγιος Ανδρέας Μεσσηνίας: Αποτυχημένο έργο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ
Στον Άγιο Ανδρέα, ένα έργο που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει την ακτή, υλοποιήθηκε πρόχειρα , με χρήση ακατάλληλων υλικών και χωρίς ουσιαστική εποπτεία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποτύχει, αλλά και να εντείνει τη διάβρωση. Η παραλία εξαφανίστηκε, τουριστικές επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές και η τοπική οικονομία επλήγη. Απαιτείται άμεση επανεκτίμηση και αποκατάσταση του έργου.
Ξυλόκαστρο και Κορινθιακός: Η θάλασσα πλησιάζει επικίνδυνα
Στο Ξυλόκαστρο και σε άλλες περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, η θάλασσα προχωρά απειλητικά, καταπίνοντας παραλίες και υποδομές. Οι δήμοι και η Περιφέρεια οφείλουν να δράσουν συντονισμένα και άμεσα, με κατάθεση ώριμων τεχνικών φακέλων για χρηματοδότηση.
Ξιφιάς Μονεμβασιάς: Σημαντικό μέρος της παραλίας χάνεται
Στην περιοχή Ξιφιά της Μονεμβασιάς, η παραλία εξαφανίζεται. Ολόκληρες ζώνες αναψυχής και τουριστικής δραστηριότητας έχουν χαθεί. Η αποκατάσταση του τοπίου και του δημόσιου χώρου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στον προγραμματισμό της Περιφέρειας.
Τι μπορούμε να μάθουμε από καλές πρακτικές: Το παράδειγμα της Reggio Calabria
Στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας – και ειδικά στην περιοχή της Reggio Calabria – η τοπική και περιφερειακή διοίκηση υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των ακτών, που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για την Πελοπόννησο. Έχει εκπονηθεί Master Plan με επιστημονική χαρτογράφηση των περιοχών υψηλού κινδύνου και υλοποιούνται έργα επανακατασκευής ακτών (ripascimento) με ελεγχόμενη μεταφορά υλικών και παρακολούθηση από πανεπιστημιακούς φορείς.
Συμπερασματικά, το πρόβλημα είναι γενικευμένο και δεν επιδέχεται αποσπασματικές λύσεις. Χρειαζόμαστε
1.Χαρτογράφηση περιοχών υψηλού κινδύνου σε όλη την Πελοπόννησο.
2. Συνδυασμό ήπιων και τεχνικών παρεμβάσεων, προσαρμοσμένων σε κάθε ακτή.
3. Εμπλοκή επιστημονικών φορέων (Πανεπιστήμια, ΕΛΚΕΘΕ) στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των έργων.
4.Συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, γιατί καμία λύση δεν μπορεί να επιβληθεί «από τα πάνω».
Ας μην αφήσουμε τις ακτές μας να χαθούν όπως χάνονται κάθε χρόνο.
Αντιδιαβρωτική προστασία στις ακτές της Πελοποννήσου τώρα.
