MESSINIA PLUS

Ξεκίνησε το 17ο Θερινό Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για Νέους Ομογενείς στην Καλαμάτα-Τελετή υποδοχής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Για δέκατη έβδομη χρονιά ξεκινάει και φέτος το Θερινό Σχολείο για νέους Ομογενείς Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού συνεργάζονται το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Η διάρκεια του Θερινού Σχολείου είναι τέσσερις εβδομάδες από τις 10 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2025. Στο Θερινό Σχολείο θα συμμετάσχουν φέτος: 15 Ομογενείς φοιτητές ηλικίας 18-24 ετών και 2 συνοδοί της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά (ενήλικες). 

Στα Διδακτήρια της Σχολής θα διδαχθούν τα εξής μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα, Ελληνική Λογοτεχνία, Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός. Οι Διδάσκοντες είναι Καθηγητές και Υποψήφιοι Διδάκτορες του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Στο Πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου περιλαμβάνονται εκδρομές σε περιοχές της Πελοποννήσου με μεγάλη πολιτισμική ιστορία (π.χ. Μάνη, Ταΰγετος, Κορώνη, Μεθώνη, Πύλος), αρχαιολογικούς χώρους (Παλάτι του Νέστορα, Ολυμπία, Αρχαία Μεσσήνη, Ακρόπολη), μουσεία (αρχαιολογικό και στρατιωτικό μουσείο Καλαμάτας, συλλογή ενδυμασιών Καρέλια Καλαμάτα, ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Καλαμάτας), πνευματικά κέντρα (Μανιατάκειο Ίδρυμα, Costa Navarino) και αξιοθέατα (Κτήρια της Καλαμάτας, παλιά πόλη, το Κάστρο, Ναός της Υπαπαντής, Απάνω Πόλη Κυπαρισσίας κ.ά).

Συμπληρωματικά προσφέρονται σεμινάρια για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, τη ζωή και την ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη και την μεσογειακή κουζίνα. Το Πρόγραμμα πλαισιώνουν μουσικοχορευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της πολιτισμικής παράδοσης. 

Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι κυρίως η σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία των μαθητών με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η κοινωνικοποίηση των νέων σε αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η ενίσχυση της ελληνικής τους ταυτότητας και συνείδησης. Φυσικά, η διασκέδαση, η απόλαυση των μεσσηνιακών φαγητών, η θάλασσα, η όμορφη παραλία της Καλαμάτας καθώς και η Πλατεία της Πόλης αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής τους ζωής στην πόλη μας.

Σήμερα έγινε η τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών και φοιτητριών της Ομογένειας, που ήρθαν από Η.Π.Α. και Καναδά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα.  Τέσσερις εβδομάδες μαθημάτων και ξεναγήσεων στη Μεσσηνία για τα νέα παιδιά, που θα εντρυφήσουν στην ελληνική ιστορία, γλώσσα, και πολιτισμό. Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 5 Αυγούστου.

Στην εκδήλωση σήμερα παρευρέθηκαν  ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι  Παιδείας Γιώργος Φάβας, και Δημοτικής Αστυνομίας Παντελής Δρούγας, καθώς και η υπεύθυνη του Γραφείου Ομογένειας του Δήμου Καλαμάτας, Μαργαρίτα Πολυδούρη

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου για Νέους Ομογενείς

Ελένη Βολονάκη, Επίκ. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ο Υπεύθυνος Συντονιστής από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά

Παναγιώτης Τσιάλας, Νομικός, M.Δ.Ε. Harvard

Συνδιοργανωτές Προγράμματος: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, Δήμος Τριφυλίας, Δήμος Καλαμάτας

Υποστηρικτές Προγράμματος: Μανιατάκειο Ίδρυμα, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας Καλαμάτας, Σύλλογος Γυναικών Μικρομάνης «Μαρία Πολυδούρη», Μουσικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας, Kalamata Yachting, Γευσιπωλείον «Μωσαϊκό», Εστιατόριο «Μαντάμ Σουσού»

Ιδιαίτερη μνεία: Στην εξαιρετική συνεργασία με το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Πολιτισμού της Π.Ε. Μεσσηνίας με αρμόδια υπάλληλο την κυρία Ευτυχία Αθανασοπούλου, στον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας κύριο Παντελή Δρούγα και στο Γραφείο Ομογένειας του Δήμου Καλαμάτας, με υπεύθυνη την κυρία Μαργαρίτα Πολυδούρη, που συνέβαλαν καθοριστικά στη φιλόξενη διαμονή των ομογενών στην πόλη μας.

 

To Top