Η σταφίδα είναι μια ελληνική υπερτροφή και πρέπει να καταναλώνεται από όλους
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κορώνη, το βράδυ της Πέμπτης 17-07-2025, η εκδήλωση με θέμα: «Μνήμη και καρπός -η σταφίδα στην Μεσσηνιακή ιστορία» η οποία διοργανώθηκε στα πλαίσια του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «Πριμαρόλια-στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» το οποίο έχει ενταχθεί στο τοπικό πρόγραμμα Leader που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ Α.ΟΤΑ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν ομιλίες σχετικά με την ιστορία της σταφίδας, τη χρήση της στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική, την υψηλή διατροφική της αξία, καθώς και για την ανάγκη και τις προοπτικές αναβίωσης της συγκεκριμένης καλλιέργειας στην περιοχή της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, εισηγήσεις έγιναν από τους κ. Στέφανο Καβαλιεράκη, Ιστορικό – Συγγραφέα, την κα Ασπασία Τσόκα, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο υπό τον συντονισμό του κ. Γιάννη Καρβέλα (Σύμβουλου Επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού τομέα), ενώ διαβάστηκε και σχετική παρέμβαση, της κας Νανά Δαρειώτη, δημοσιογράφος γαστρονομίας - Διευθύντρια περιοδικού Cantina του "ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ".
Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους της Περιφέρειας Πελ/σου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Θάνος Μιχελόγγονας, εκ μέρους του Δήμου Πύλου-Νέστορος ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Μαργιάννης, από την Αναπτυξιακή ο Πρόεδρος κ. Αναστάσιος Σαρδέλης και ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Γιάννης Αδρακτάς. Επίσης, το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι συλλογικών και λοιπών παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων. Λόγω άλλων σοβαρών υποχρεώσεων, κατάφεραν και ήρθαν προς το τέλος της εκδήλωσης ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης κι ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας.
Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει συνταγές με σταφίδα από την chef κα Γεωργία Κουτσούκου.
Ο ρόλος της μαύρης σταφίδας στην τοπική ιστορία και κουλτούρα της Μεσσηνίας είναι βαθύτατα ριζωμένος και πολυδιάστατος — οικονομικός, κοινωνικός, πολιτισμικός, αλλά και διατροφικός.
Η καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας (συνήθως ποικιλίας “Κορινθιακής”) υπήρξε για αιώνες βασικός πυλώνας της μεσσηνιακής γεωργίας.
Από τα τέλη του 18ου έως και τον 20ό αιώνα, η σταφίδα αποτέλεσε το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής — ακόμα και “εθνικό προϊόν” της Ελλάδας.
Οδήγησε στην ανάπτυξη λιμανιών (π.χ. Καλαμάτα, Πύλος, Κορώνη) ως κέντρα εμπορικής διακίνησης.
Όμως, η απότομη πτώση των τιμών και της ζήτησης σταφίδας στα τέλη του 19ου αιώνα (1893-1899) προκάλεσε μεγάλη κοινωνική και οικονομική αναταραχή, γνωστή ως Σταφιδική Κρίση.
Επηρέασε άμεσα τη Μεσσηνία με μεταναστεύσεις, αγροτικές εξεγέρσεις, και πολιτική αναταραχή.
Η σταφίδα είναι στενά δεμένη με την αγροτική μνήμη της Μεσσηνίας. Πολλές οικογένειες μεγάλωσαν από την καλλιέργειά της.
Παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές, λιαστήρια, αλώνια και οι σταφιδαποθήκες είναι ακόμα ορατά σε πολλά χωριά.
Υπάρχουν τοπωνύμια και λαϊκά τραγούδια που μνημονεύουν τη σταφίδα.
Η σταφίδα είναι κλειδί στη μεσσηνιακή κουζίνα, σε γλυκά (π.χ. μουσταλευριά, παστέλι, σταφιδόψωμο) αλλά και σε αλμυρές συνταγές (π.χ. γεμιστά, σαλάτες).
Παραδοσιακά θεωρείται υγιεινή τροφή με μεγάλη ενεργειακή αξία — “φυσική βιταμίνη”.
Ερχόμενοι στο σήμερα, μέσα από προγράμματα όπως το “Πριμαρόλια” και δράσεις της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, γίνεται προσπάθεια αναβίωσης της σταφιδικής κληρονομιάς και στήριξης των παραγωγών.
Συγχρόνως, νέοι παραγωγοί στρέφονται ξανά στη βιολογική ή ποιοτική καλλιέργεια της σταφίδας, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία.
Στιγμές από την εκδήλωση στην Κορώνη
