Yποδομές

Καθίζηση σε τμήμα του δρόμου προς Ταΰγετο-Προσωρινή αποκατάσταση και αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση 1,2 εκατομμύρια ευρώ

Δεν εγκρίθηκαν τα χρήματα και επιδεινώθηκε το πρόβλημα-Νέα αποκατάσταση την επόμενη εβδομάδα-Νέο αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, αναφερόμενος σε έργα που εξελίσσονται και σε έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Ειδικότερα έγινε αναφορά στα παρακάτω έργα:

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ 82η Ε.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΣΠΑΡΤΗΣ , ΑΠΟ Χ.Θ. 24+000 ΈΩΣ ΟΡΙΑ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», προϋπολογισμού: 1.850.000 €

Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, περιλαμβάνει την αποκατάσταση κατολισθήσεων στην 82η εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, μετά τις θεομηνίες του Ιανουαρίου έτους 2019.

Πιο συγκεκριμένα αντιμετωπίζονται κατολισθήσεις σε τρεις θέσεις, την θέση 1 στην Χ.Θ. 24+450, τη 2 θέση στην Χ.Θ. 26+050 και τέλος τη θέση 3 στη Χ.Θ. 26+400.

Η θέση 3 όπου και αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα- Παραμένει ωστόσο σε εκκρεμότητα η θέση 2 (κάτω), όπου το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση


Κατά την εκτέλεση του έργου ολοκληρώθηκαν πλήρως  οι θέσεις 1 και 3, σε μεγαλύτερο όμως μέτωπο εργασίας από αυτό που προέβλεπε η μελέτη, λόγω διαπίστωσης έντονης υπόγειας υδροφορίας καθώς και επέκτασης της κατολίσθησης σε μεγαλύτερο μέτωπο.

Για το λόγο αυτό και λόγω απαίτησης επιπλέον χρηματοδότησης έγινε ανάλογο έγγραφο αίτημα από τη διευθύνουσα υπηρεσία, από 25/4/2023, το οποίο δεν εγκρίθηκε. Κατόπιν αυτού αποφασίστηκε η προσωρινή αποκατάσταση της θέσης 2 και τελικά δόθηκε στην κυκλοφορία με την απαιτούμενη σήμανση.

Επειδή μέχρι σήμερα εκκρεμεί η οριστική αποκατάσταση της θέσης 2, έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση του οδοστρώματος και την εμφάνιση ρηγματώσεων και καθιζήσεων. Για το σκοπό αυτό την επόμενη εβδομάδα με ενεργή εργολαβία θα γίνει προσωρινά η αποκατάσταση του οδοστρώματος στη θέση αυτή.

Επίσης η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Μεσσηνίας έχει ήδη στείλει νέο έγγραφο αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση, ποσού 1,2 εκ. ευρώ, για την αποκατάσταση της θέσης 2 αλλά και για παρεμβάσεις σε άλλα σημεία της εθνικής οδού, όπου έχουν ήδη παρατηρηθεί μικρότερου μεγέθους κατολισθήσεις.

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την ΟΧΕ Ταϋγέτου: Αγροτική παραγωγή, γαστρονομία και τουρισμός ο προσανατολισμός για αξιοποίηση

Ολοκληρώθηκε χθες η δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες για την περιοχή παρέμβασης που αφορά το Δήμο Καλαμάτας, με την εκδήλωση που υλοποιήθηκε στην κοινότητα Αλαγονίας.
Ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό στάδιο, όπου προβλέπεται η επιλογή και ιεράρχηση των δράσεων και πράξεων, καθορίζεται ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, αφού λάβει υπόψη τις ανάγκες και τις προοπτικές της περιοχής του Ταϋγέτου.
Γενικά, ως στρατηγική, η ΟΧΕ Ορεινού Όγκου Ταϋγέτου στοχεύει στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, στην αστική αναβάθμιση και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και της πρόσβασης των δημοτών σε ποιοτικές υπηρεσίες.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επίκειται η έκδοση των προκηρύξεων από τη διαχειριστική αρχή του Περιφερειακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2021-2027», για την υλοποίηση έργων δημοσίων και ιδιωτικών.
Για τα δημόσια έργα φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ τα ιδιωτικά έργα θα υλοποιηθούν από ιδιώτες επενδυτές.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής του προγράμματος είναι η αναβάθμιση των υποδομών, η προστασία, ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτιστικού και τουριστικού κεφαλαίου, η στήριξη της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς και η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα κινηθούν στους τομείς της αγροδιατροφής, της γαστρονομίας, της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και στον τουρισμό, μέσω της αναβάθμισης υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος με διατήρηση της τοπικής φυσιογνωμίας.

Διαβάστε και αυτό:

Ταΰγετος: Σε εξέλιξη τα έργα στο δρόμο Καλαμάτας-Σπάρτης

To Top