Meteo: Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι και επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στα ανατολικά τις επόμενες ημέρες
Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά από την Πέμπτη 07/08 έως τουλάχιστον την Κυριακή 10/08, επιδεινώνοντας σημαντικά τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 07/08 στην Ανατολική Στερεά θα φτάσουν τα 80 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Παρασκευή 08/08 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων, με τις ριπές τους σε Ανατολική Στερεά, Νότια Εύβοια, Κυκλάδες και τοπικά στη Νότια Κρήτη να φτάνουν τα 100 km/h, όπως ευδιάκριτα αποτυπώνεται στον παρακάτω Χάρτη 1.
Χάρτης 1. Οι εκτιμώμενες μέγιστες ριπές των ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) και οι διευθύνσεις τους (μαύρα βελάκια) για τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 08/08, όπως υπολογίζεται από το υψηλής ανάλυσης αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.
Επισημαίνεται ότι λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα, με κύρια χαρακτηριστικά:
- Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία στα ανατολικά και νότια.
- Σημαντική αύξηση της δυσκολίας ελέγχου σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιών στα ανατολικά και νότια, κυρίως σε περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν βροχές τις τελευταίες ημέρες.
Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζεται η εκτιμωμένη δυσκολία ελέγχου σύμφωνα με το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών (Canadian Forest Fire Weather Index System – CFFWIS), προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 07/08 και Παρασκευής 08/08/2025.
Ομάδα Χαρτών. Εκτιμώμενη δυσκολία ελέγχου περιστατικών πυρκαγιών για την Πέμπτη 07/08 (πάνω) και Παρασκευή 08/08/2025, όπως υπολογίζεται από το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών και έχει προσαρμόσει η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της συνοπτικής κατάστασης που διαμορφώνεται και θα επανέλθει με εξειδικευμένες πυρομετεωρολογικές προειδοποιήσεις.
Οι χάρτες επικινδυνότητας και ριπών ανέμου αποτελούν προϊόν ερευνητικού έργου που υλοποιείται στη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ανεβαίνει η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες
πηγή: meteo.gr
