Σοκάρουν τα περιστατικά κακοποίησης που συμβαίνουν και στη Μεσσηνία, με την Αστυνομία να επιλαμβάνεται αμέσως και τις εισαγγελικές αρχές να προχωρούν σε δίωξη των δραστών οι οποίοι κατά 71% καταλήγουν στη φυλακή. Σημαντικά όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από εκπροσώπους του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Καλαμάτας, την εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, αστυνομικούς του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας στην Καλαμάτα, αλλά και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν σώζοντας ζωές, με τα θύματα πλέον να καταγγέλλουν τους κακοποιητές τους, καθώς γνωρίζουν ότι θα βρουν στήριξη και προστασία, και οι δράστες θα τιμωρηθούν. Το θετικό μήνυμα της συζήτησης είναι ότι σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια, τα περιστατικά αυτά δεν μένουν στο σκοτάδι, ατιμώρητα, αλλά έρχονται στο φως και καταγγέλονται.
“Είναι υποχρέωση των επαγγελματιών να καταγγέλλουν περιστατικά που έρχονται σε γνώση τους”

Messinialive
Η Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Πολυξένη Τσούλη κάλεσε όλους τους φορείς να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τυχόν περιστατικά, αλλά και υποψίες που μπορεί να έχουν και ακολούθως θα διερευνηθούν για το αν ισχύουν ή όχι, ώστε να προστατευθούν τυχόν θύματα κακοποίησης. “Η καταγγελία είναι πολύ σημαντική”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί γνωρίζουν την νομοθεσία και έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, μέσα από τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Η Εισαγγελέας υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση των επαγγελματιών όταν έρχεται σε γνώση τους ένα περιστατικό βίας να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία. “Είναι υποχρέωση όχι δυνατότητα”, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα ότι δεν θα καταστήσει κανείς τον καταγγέλλων υπόλογο ή υπεύθυνο, ενώ σύμφωνα με την νεότερη ρύθμιση του νόμου (5090/2024), δεν θα κληθεί στο δικαστήριο ο επαγγελματίας, παρά μόνο αν δεν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν το αδίκημα. “Η σιωπή έχει σπάσει”, είπε η Εισαγγελέας, εξηγώντας ότι αυτό γίνεται χάρη στη νομοθεσία που πλέον είναι βελτιωμένη και καλύτερη, και χάρη στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών από τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, που στέκονται δίπλα στα θύματα, φροντίζουν την υπόθεση, και φροντίζουν οι δράστες να οδηγούνται στην Εισαγγελία και τη Δικαιοσύνη. Το μήνυμα, όπως είπε, είναι ότι οι κοινωνικές Υπηρεσίες, η Αστυνομία, οι εισαγγελικές Αρχές είναι δίπλα στον πολίτη που κακοποιείται. “Η Δικαιοσύνη επιβάλλει πλέον αυστηρές ποινές”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Πολυξένη Τσούλη, επισημαίνοντας ότι άμεσα κινούνται οι διαδικασίες, οι δράστες οδηγούνται στις φυλακές, αφού η Έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Η Εισαγγελέας δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι καταγγελίες επώνυμες και ανώνυμες, αρκεί να είναι συγκεκριμένες, με συγκεκριμένα στοιχεία για το περιστατικό (διεύθυνση κ.α) ώστε να επιλαμβάνονται αμέσως οι Αρχές, ενώ επισήμανε ότι για τις ψευδείς καταγγελίες οι δράστες τιμωρούνται. Η κάθε υπόθεση αντιμετωπίζεται διαφορετικά, με την Αστυνομία να ειδοποιείται αμέσως στα πρώτα λεπτά της καταγγελίας, να οδηγεί τον δράστη στα πλαίσια του αυτοφώρου στην Εισαγγελία. “Είναι πολύ σημαντικό να διαχειριστούμε άμεσα το περιστατικό”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γυναικολόγος-Μαιευτήρας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας, Δημήτριος Τζωρτζίνης αναφέρθηκε σε περιστατικά διαπίστωσης κακοποίησης, ακόμη και σε ανήλικο κορίτσι από τον ίδιο του τον πατέρα, και στη διαχείριση αυτών, προκαλώντας αίσθηση.
Το panic button έσωσε τη ζωή γυναίκας στην Καλαμάτα

Messinialive
Από την πλευρά του ο Αστυνόμος Α’ Χαράλαμπος Μαλτίδης του Επιχειρησιακού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Καλαμάτας, ανέφερε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό κακοποίησης γυναίκας από τον σύζυγό της, η οποία δεν ήθελε να καταγγείλει την κακοποίηση, αλλά ο γιατρός του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο οποίο κατέφυγε για να περιθάλψει τα τραύματά της, ειδοποίησε την Αστυνομία για το περιστατικό. Η ίδια δεν ήθελε να προχωρήσει σε καταγγελία κατά του συζύγου της ωστόσο δέχτηκε την πρόταση της Αστυνομίας να εγκαταστήσουν στο κινητό της τηλέφωνο την εφαρμογή Panic Button. Μια εβδομάδα αργότερα, αργά το βράδυ το panic button ενεργοποιήθηκε, και το στίγμα που δόθηκε στους Αστυνομικούς ήταν από το σπίτι της γυναίκας. Οι αστυνομικοί έσπευσαν αμέσως στο σπίτι της και χτύπησαν την πόρτα. Τους άνοιξε ο δράστης ο οποίος δεν είχε αντιληφθεί ότι η σύζυγός του είχε ειδοποιήσει μέσω του κινητού της την αστυνομία. Οι αστυνομικοί αντίκρισαν λιπόθυμη από τον ξυλοδαρμό τη γυναίκα, και αμέσως συνέλαβαν τον δράστη, ο οποίος τελικά φυλακίστηκε. Το παράδειγμα αυτό ανέφερε ο αστυνόμος Χαράλαμπος Μαλτίδης, ως ενδεικτικό του σημαντικού και σωτήριου ρόλου που έχει αυτή η εφαρμογή-που δεν είναι ορατή από τους δράστες-αφού το panic button είναι “καμουφλαρισμένο” πίσω από άλλο εικονίδιο στο κινητό τηλέφωνο.
Ο Αστυνόμος ενθάρρυνε όλους να καταγγέλλουν έστω και ανώνυμα περιστατικά που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, καθώς διακυβεύονται ζωές ανήλικων ή ενηλίκων που μπορούν να σωθούν από χρόνια κακοποίηση, ψυχολογική, λεκτική, σωματική, και να τιμωρηθούν οι δράστες των αντικοινωνικών αυτών συμπεριφορών. “Μηδενική ανοχή στη βία” ήταν το μήνυμά του, εξηγώντας ότι εκτός από την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, οι αστυνομικοί κάνουν follow up των περιστατικών που ανέλαβαν, ώστε να παρακολουθούν πώς εξελίχθηκε η υπόθεση, αν το θύμα έλαβε την προστασία, κ.α. Μάλιστα σε περιπτώσεις υποτροπής, ο δράστης αν και το περιστατικό ήταν ήπιο, κατέληξε στη φυλακή. “Οι περιοριστικοί όροι είναι αποφασιστικής σημασίας και για την προστασία των θυμάτων και για την αποτροπή τέλεσης νέων αδικημάτων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αστυνόμος Χαράλαμπος Μαλτίδης.

Messinialive
Πολύ σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις που έκαναν η Κοινωνική Ανθρωπολόγος Σοφία Κατσίποδα από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Καλαμάτας και η Ψυχολόγος του Κέντρου Δήμητρα Μιχαλοπούλου, που έδωσαν παραδείγματα, το κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο θυμάτων και δραστών, και ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους πλέον οι γυναίκες προβαίνουν σε καταγγελία, ωστόσο χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, ώστε να καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά. Η αρχή όμως έχει γίνει, και η κοινωνία πλέον γνωρίζει ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τιμωρούνται.

Messinialive
Τέλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πήρε το λόγο και έκλεισε τη συζήτηση με το μήνυμα “είμαστε εδώ”, οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές στο πλευρό των θυμάτων, ενώ ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με ένα 12χρονο παιδί στη Βόρεια Ελλάδα, που κατέφυγε σε αστυνομικό τμήμα καταγγέλλοντας τον πατέρα του για ενδοοικογενειακή βία, με κακοποίηση και του ίδιου και της αδελφής του, αλλά και της μητέρας του. Σε αυτή την περίπτωση, η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη, και η Εισαγγελία αφαίρεσε την επιμέλεια και από τους δύο γονείς, καθώς η μητέρα ανεχόταν για χρόνια την κακοποίηση όχι μόνο της ίδιας αλλά και των παιδιών της. Να σημειωθεί ότι τη συζήτηση συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.
