Cinema

Σε εξέλιξη το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Camp Ταϋγέτου

Ο Ταΰγετος Μεταμορφώνεται σε Κόμβο Πολιτισμού και Κινηματογραφικής Δημιουργίας

Ο Ταΰγετος ζωντανεύει με τις δημιουργικές ενέργειες του 1ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Camp, μια πρωτοβουλία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, που διεξάγεται από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου 2025. Το Camp, το οποίο φιλοξενείται στα γραφικά χωριά του μεσσηνιακού Ταϋγέτου, έχει μετατρέψει το βουνό σε ένα ζωντανό πεδίο δημιουργίας, ανταλλαγής και πολιτιστικής συμμετοχής. 

Οι μαθητευόμενοι και οι διδάσκοντες κατέφθασαν στην Αρτεμισία την Πέμπτη 10 Ιουλίου, με τις εργασίες να ξεκινούν επίσημα την Παρασκευή 11 Ιουλίου με μια εκδρομή στην Τρύπη, στον Κνακίωνα, και στο Καστόρι. Εκεί, ο συνεργάτης του Κέντρου, μουσικός και φυσιολάτρης, Θοδωρής Σαμαράς, μύησε τους συμμετέχοντες στην πλούσια τοπική χλωρίδα, προσφέροντας έμπνευση για κινηματογραφικές δημιουργίες. Παράλληλα, σύντομα workshops εξοικείωσαν τους συμμετέχοντες με τον κινηματογραφικό εξοπλισμό, ενώ οι καθηγητές Dr. Luke Blazejewski και Erik Knudsen έκαναν μια πρώτη εισαγωγή στο πρόγραμμα του Camp.

Το Camp προσφέρει ένα εντατικό πρόγραμμα σεμιναρίων και masterclasses, σχεδιασμένο να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στις τελευταίες τάσεις και τεχνικές του ντοκιμαντέρ. Μέχρι στιγμής, οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει σημαντικά masterclasses και workshops που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ από τους διδάσκοντες του προγράμματος:

  • Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος (Επιστημονικός Διευθυντής του προγράμματος): Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο την «Κινηματογραφική Παραγωγή με Ειδίκευση στη Δημιουργία Οπτικοακουστικών Αφηγήσεων». Έχει ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire με αντικείμενο το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και μεταδιδακτορική έρευνα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι ενεργός ερευνητής με πολλά διεθνή δημοσιεύματα και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους μυθοπλασίας. Παραχώρησε masterclass με θέμα “Portraits in Nature: Directing with Presence”.
  • Prof. Erik Knudsen Καθηγητής Μεθοδολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, με προηγούμενη θητεία ως Καθηγητής Οπτικού και Ψηφιακού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth και Καθηγητής Μεθοδολογίας του Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Salford. Διεξάγει συχνά εργαστήρια σε διεθνείς σχολές κινηματογράφου. Παρουσίασε το masterclass “Understanding Story and Narrative”.
  • Dr. Luke Blazejewski Φωτογράφος και κινηματογραφιστής με έδρα το Μάντσεστερ, με συνεργασίες με το BBC, το ITV, το NHS, την RSPB και τα Wildlife Trusts. Χρησιμοποιεί τον κινηματογράφο και τη φωτογραφία για να προσελκύσει το κοινό σε ιδέες που διευκολύνουν ευρύτερες θετικές ενέργειες. Πραγματοποίησε το workshop “Wildlife Filmmaking: An Introduction”.
  • Δημήτρης Μπαβέλλας: Βραβευμένος σκηνοθέτης με διεθνείς διακρίσεις, έχει σκηνοθετήσει μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, βιντεοκλίπ και τηλεοπτικές εκπομπές. Οι ταινίες του “Runaway Day” (2013) και “Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ” (2019) έχουν βραβευτεί στο εξωτερικό. Έκανε πρεμιέρα με το κινηματογραφικό του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Dourgouti Town” στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2024. Παραχώρησε Masterclass “From Fiction to Documentary: Faraway, So Close”.

  • Χρόνης Θεοχάρης: Μοντέρ-Σκηνοθέτης-Παραγωγός, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Έχει εργαστεί σε σημαντικά και βραβευμένα ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας. Παρουσίασε το workshop “Shaping Meaning Through the Cut”.

  • Απόστολος Λουφόπουλος: Συνθέτης, sound designer και Καθηγητής στο τμήμα Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως με 19 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και δισκογραφία σε 15 άλμπουμ. Το ερευνητικό του έργο αφορά τα ηχοτοπία και τη μουσική. Δίδαξε το “Exterior sound walk: Listening to the Wild: Capturing Natural Soundscapes”.

 

Μεταξύ των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα σημεία και πρόσωπα ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, με επισκέψεις στο Λαδά με τα καλντερίμια και το Λαογραφικό του μουσείο, το Καρβέλι, την Αλαγονία και τη Νέδουσα, σε αναζήτηση του θέματος στο οποίο θα εστιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες των δύο ατόμων και τις επόμενες ημέρες ξεκινούν τα γυρίσματα και η διαδικασία του post-production, πάντα υπό την επίβλεψη και με την συνδρομή των διδασκόντων. Τα αποτελέσματα του Camp θα παρουσιαστούν την Κυριακή 20 Ιουλίου το βράδυ στην Αρτεμισία, κατά τη διάρκεια της Ρεμπέτικης βραδιάς που οργανώνεται από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Παράλληλα με το Camp, το Solar Cinema του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας έχει εγκατασταθεί στον Ταΰγετο, προσφέροντας μαγικές βραδιές κινηματογράφου κάτω από τ’ αστέρια στα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Οι προβολές αυτές ενισχύουν την πολιτιστική αποκέντρωση και προσφέρουν υψηλής ποιότητας κινηματογραφικές εμπειρίες σε περιοχές που δεν έχουν συχνή πρόσβαση σε τέτοια δρώμενα. Οι προβολές 11-15/7 χρηματοδοτήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας.  

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιελάμβανε ταινίες προερχόμενες από τη Δράση «Προορισμός Ταξίδι» του 27ου ΔΦΝΘ όπως οι «Οι Καρβουνιάρηδες της Ικαρίας» (Μάνος Αρβανιτάκης) στην Αλαγονία, Karibu: Γιώργος Σταμούλης» (Γιώργος Παπασταμούλος) στο Λαδά,  «Η πολιτεία του Αιγαίου» (Ιωάννα Ασμενιάδου) στις Πηγές. Στην Αρτεμισία, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Έρωτας στα χρόνια της Γιαγιάς μου» της Ζωής Σταυρίδη-Μιχαλοπούλου),  παρουσία της σκηνοθέτιδος, το Σάββατο 12 του μήνα, απέσπασε θερμό χειροκρότημα. Αμέσως μετά, ακολούθησε η μαγευτική συναυλία  “CineGroove στο Βουνό” από το Kalamata Music Ensemble, με μουσική κινηματογράφου. Έπαιξαν οι Μιχάλης Κουντούρης (βιολί), Διονύσης Κοτταρίδης (βιολοντσέλο) και Γιάννης Σιψάκος  (πιάνο).  Στην Αρτεμισία επίσης προβλήθηκε την Κυριακή το βράδυ η ταινία «Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα» της Patricia Font, αφήνοντας τους θεατές με μια αίσθηση συγκίνησης αλλά και πίκρας για τις τραγωδίες του παρελθόντος, αλλά και με μια βαθιά αίσθηση ελπίδας και αναγνώρισης της δύναμης της παιδείας και της ανθρωπιάς.

Έπεται ένα  Τριήμερο Προβολών για την Ειρήνη στις Πηγές:

  • Τετάρτη 16 Ιουλίου: «The Other Half» (Σκηνοθεσία Γιώργος Μουτάφης, 72’). 
  • Πέμπτη 17 Ιουλίου: «Shalom – Salaam – Peace» (Σκηνοθεσία Αλεξία Τσούνη, 50’). 
  • Παρασκευή 18 Ιουλίου: «Ο πύργος» (Σκηνοθεσία Mats Grorud, 115’). 

Η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους (Αρτεμισίας, Αλαγονίας, Λαδά, Καρβελίου και Πηγών) που έχουν αγκαλιάσει το όλο εγχείρημα, έχουν καλοδεχτεί τους συμμετέχοντες και τους προσφέρουν γεύματα στα χωριά τους, συμβάλλοντας στην επιτυχία και το ζεστό κλίμα του Camp. Η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αποτελεί βασικό πυλώνα της πρωτοβουλίας, ενισχύοντας την πολιτιστική ανάπτυξη και την ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου. 

To Top